Ajankohtaista

Avustukset, Liikenne, Yksityistiet

Yksityistieavustukset haettavissa toukokuun aikana

19.5.2021

Nurmijärven yksityisteiden tiekunnilla on mahdollisuus saada yksityistieavustusta vuonna 2021 voimassa olevien avustusperiaatteiden mukaisesti tien kunnossapitoa ja perusparantamista varten. Tiekunnat voivat hakea yksityistieavustuksia vuosittain 31.5. mennessä.

Hakemuksia onkin tullut jo kymmenittäin kuntaan. Kunnan arvion mukaan noin 50 prosenttia toimivista tiekunnista on lähettänyt avustushakemuksen. Kunta haluaa muistuttaa, että avustusta voi hakea nyt toukokuun aikana.

”Arviolta puolet toimivista tiekunnista on jo lähettänyt avustushakemuksen, vaikka hakemusaikaa on toukokuun loppuun saakka. Tämä viittaa siihen, että tietoisuus avustushausta on levinnyt laajalle. Kunta kuitenkin muistuttaa ja toivoo, että tiekunnat hakevat avustusta toukokuun aikana”, kertoo Nurmijärven kunnan kiinteistöinsinööri Riku Hellgren. ”Toki kaikkihan yksityisteiden varrella asuvat eivät halua järjestäytyä tiekunnaksi ja hakea avustusta, ja tämäkin on hyväksyttävää. Kunta ei kuitenkaan voi avustaa yksityisteitä, jos niillä ei ole toimivaa tiekuntaa.”

Yksityistieavustukset haetaan tänä keväänä ensimmäistä kertaa uusien avustusperiaatteiden mukaisesti. Eniten kysymyksiä avustuksiin liittyen ovat herättäneet perusparantamiseen liittyvät kysymykset.

”Useimmat kysymykset ovat hyvin yksityiskohtaisia, ja autamme kunnassa mielellämme avustuksiin liittyvissä kysymyksissä. Tiekuntia on esimerkiksi askarruttanut, mitkä hallinnolliset kulut hyväksytään kunnossapitomenoihin. Avustusperiaatteiden mukaan kaikki hallinnolliset kulut hyväksytään kunnossapitomenoihin”, Hellgren sanoo.

Myös avustusten määrärahat ovat herättäneet kysymyksiä. Nurmijärven asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta päättää vuosittain eri kunnossapitoluokkien (1-3) enimmäisavustusmäärät tiekilometriä kohden. Vilkkaimmilla teillä enimmäisavustusmäärä voi olla korkeampi kuin hiljaisilla teillä, joilla tie pysyy kunnossa pienemmällä panostuksella.

”Yksityisteiden kunnossapitoavustusten suuruus vaihtelee vuosittain ja avustuksen suuruuteen vaikuttavat sekä käytettävissä olevat määrärahat että tiekuntien kunnossapidon toteutuneet kustannukset. Näillä näkymin lautakunta päättää yksityistieavustusten myöntämisestä elo-syyskuussa”, Nurmijärven kunnan tekninen johtaja Jouko Lehtonen kertoo.

Näin haet yksityistieavustusta:

Hakuaika päättyy 31.5.2021
Hakemuslomakkeet löytyvät kunnan yksityistiet-teemasivulta.

Takaisin listaukseen