Museo

Autoilu muutti nurmijärveläistenkin elämää

Pääkirjastossa Galleria Villessä on 1.11.-31.12. esillä Nurmijärven museon valokuvanäyttely autoilusta.

Suomen autoistuminen alkoi vuonna 1900, mutta pääsi todella vauhtiin 1960-luvulla, kun henkilöautojen tuontisäännöstely lopetettiin. Miljoonan auton raja rikkoutui 1976. Vuoden 2022 lopussa Suomessa oli noin 2,7 miljoonaa autoa.

Autojen lisäksi autoiluun liittyvät myös tiestön kehittyminen ja liikenneturvallisuus. Liikenneturvallisuudessa synkin ajanjakso oli 1960-luvun lopulta 1970-luvun alkuun, jolloin liikenteessä kuoli joka vuosi noin 1 000 ihmistä. Se näkyi myös paikallislehti Nurmijärven Sanomissa, jossa kolariuutisia oli hyvin usein. Parannusta asiaan toivat liikenneturvallisuutta parantavat lait, kuten turvavöiden käyttöpakko ja yleisen nopeusrajoituksen alentaminen 80 kilometriin tunnissa.

1960-luvulla alkoi huoltoasemien kultakausi. Asemilta sai autoon bensaa ja huoltoa. Huoltoasemien baarit olivat myös tärkeitä kohtaamispaikkoja. Olivathan ne maalaiskylissä yksi harvoista paikoista, jotka olivat auki myös iltaisin. Oliko näin myös Nurmijärvellä? Olivatko huoltoasemien baarit Nurmijärvellä tällaisia kohtaamispaikkoja? Onko sinulla kokemuksia tai muistoja huoltoasemien baareista?

Näyttelyä kootessa kävi ilmi, että museon valokuva-arkistossa ei juurikaan ole kuvia Rajamäen huoltoasemista ja baareista. Jos jollain on kuvia niistä, tallennamme niitä mielellämme museon kuva-arkistoon. Alkuperäiset kuvat saa digitoinnin jälkeen takaisin.

Huoltoasemamuistoista ja valokuvista voi olla yhteydessä sähköpostitse:
leena.koskela@nurmijarvi.fi.

Kuva: Nurmijärven museo, Matti Rintalan kokoelmat 22.10.1965 avattiin Kirkonkylässä Nurmijärven ensimmäinen autoliike nimeltä Nurmijärven Auto- ja Konemyynti. Liikkeenjohtaja Järvelä totesi Nurmijärven Sanomien uutisessa: ”Maaseudun oloissa tällainen liikeyritys on vielä melkoisen uusi asia, joten ei parane mennä tekemään mitään arvailuja sen menestymisen suhteen.” Liikkeessä oli avajaispäivänä näytillä neljä autoa.