Kirjasto

Omatoimisesti kirjastoon

Maanantaina aamuseitsemältä pääkirjastossa on hiljaista. Asiakkaita ei vielä näy, vaikka kirjastoon pääseekin aamuisin kirjastokortilla jo kello kuudesta lähtien. Sisälle kirjautumiseen tarvitaan kirjastokortin lisäksi henkilökohtainen PIN-koodi, joka on sama kuin verkkokirjastossa asioitaessa.

Vuosi sitten valmistuneen peruskorjauksen yhteydessä pääkirjastoon luotiin valmiudet omatoimikirjastolle, joka mahdollistaa kirjastokäynnit tiettyihin aikoihin myös silloin, kun henkilökuntaa ei ole paikalla. Omatoimiaika otettiin pääkirjastossa virallisesti käyttöön kesäkuussa.

Omatoimiaikaan käytössä ovat kirjaston aulatila ja lehtisali. Käytännössä aamuisin rullaovet kirjastosaliin avataan kuitenkin usein jo pian seitsemän jälkeen. Jos sali on auki, siellä voi asioida. Omatoimiaikaan kirjastossa voi palauttaa lainoja, noutaa varauksia, lainata esille jätettyä aineistoa automaateilla, lukea lehtiä ja käyttää tietokonetta.

Kirjastosta kerrotaan, että omatoimikirjaston käyttö on ollut maltillista mutta vilkastunut hiljalleen. Palautuksia tulee arkiaamuisin vähän, mutta viikonloppuisin automaatti saattaa joskus täyttyä. Jos palautusautomaatti on epäkunnossa, palautuksia voi jättää myös aulaan jätettyyn palautuslaatikkoon.

Puoli yhdeksän aikaan maanantaiaamuna lehtikoneella istuu miesasiakas, joka kertoo käyttävänsä omatoimimahdollisuutta lähes päivittäin. Kirkonkylällä asuva asiakas on tyytyväinen omatoimiaikaan. Mitään moitittavaa ei löydy uudistetusta kirjastosta muutenkaan, ellei liian matalia alahyllyjä oteta lukuun.

“Vanhemmalla iällä on vaikeaa kyykistyä katselemaan alinta kirjariviä. Ihan yhtä tärkeitä ovat myös alimman hyllyn kirjat”, mies tähdentää.

Mahdolliseen häiriökäyttäytymiseen on omatoimikirjastossa varauduttu kulunvalvonnan lisäksi tallentavalla kameravalvonnalla. Kirjastolaisten mukaan kaikki on toistaiseksi sujunut hyvin. Kirjastosta muistutetaan, että jokaisen asiakkaan on kirjauduttava sisään omalla kortillaan eikä sisään saa päästää ulkopuolisia. Asiakkaat ovat vastuussa sisään päästämistään henkilöistä.

Syksyllä omatoimiaika jatkuu pääkirjastossa aamuisin kello 6–9 sekä lisäksi lauantaisin asiakaspalvelun päätyttyä kello 16–18 ja sunnuntaisin, pyhäpäivisin ja henkilökunnan koulutuspäivinä kello 6–18. Lauantaisin henkilökunnan poistuessa paikalta kaikkien kirjastoon jäävien on käytävä kirjautumassa sisään omatoimikirjastoon.