Museo

Mitä DNA voi kertoa Aleksis Kiven sukujuurista?

Kansalliskirjailijamme tausta on vuosikymmeniä herättänyt huhuja, epäilyksiä ja väitteitä. Joidenkin mielestä Aleksis Kiven isän Erik Johan Stenvallin biologinen isä ei ollut kirkonkirjoihin merkitty Anders Johan Stenvall, vaan Raalan kartanon aatelisisäntä Carl Henrik Adlercreutz.

Aleksis Kiven tausta kiinnosti myös tamperelaista Antti Kivivallia. Olihan kyseessä kaukainen sukulainen: Aleksis Kivi oli Kivivallin isoisän isoisän isän pikkuserkku. Aiemmin sukulaissuhteiden varma selvittäminen oli mahdotonta, mutta DNA-testien kehittyminen on muuttanut tilanteen. Kivivalli sai innostettua selvitystyöhön mukaan sukututkija Jere Markkasen ja toimittaja Regina Raskin.

Työn tulokset esiteltiin Ylen Puoli seitsemän ohjelmassa keväällä 2019. DNA-testit osoittivat vuosikymmeniä kiertäneet huhut vääriksi. Stenvallien ja Adlercreutzien perimä oli täysin erilainen. Ei ollut mitään mahdollisuutta, että heillä olisi ollut suorassa isälinjassa yhteistä esi-isää.  Carl Henrik Adlercreutz ei ollut Aleksis Kiven isoisä.

Antti Kivivalli saapuu Aleksis Kivi –viikolla Nurmijärvelle kertomaan miten DNA-tutkimuksen avulla voidaan selvittää vuosisatoja vanhoja sukulinjoja. Miten kansalliskirjailijamme sukujuurten selvitystyö käytännössä eteni? Mitä tutkimuksen jälkeen on tapahtunut ja mikä oli selvityksen merkitys?

ti 5.10. klo 13
K-60: Mitä DNA voi kertoa
Aleksis Kiven sukujuurista?
Elokuvateatteri Kino Juha
Keskustie 7, Nurmijärvi
www.nurmijarvi.fi /museo
Vapaa pääsy