Ympäristö

Liian arvokasta tuhlattavaksi

Suomalainen käyttää vettä toistasataa litraa vuorokaudessa.

Järkevä vedenkäyttö säästää pohjavettä, energiaa, puhdistuskemikaaleja – ja rahaa. Vesijalanjäljen pienentäminen on helppoa. Kuluta vähemmän tuotteita, joiden valmistaminen vaatii paljon vettä. Näitä ovat esim. puuvillavaatteet ja kahvi. Hanki siis farkut kirpputorilta ja nauti sen päälle kupillinen teetä!

Jos hanasta pitää valuttaa litratolkulla vettä saadakseen lasillisen raikasta juotavaa, kannattaa pitää jääkaapissa vesikannua.

Sulje suihku siksi aikaa, kun levität sampoota hiuksiisi. Poresuutin tuottaa veteen ilmakuplia, jotka saavat virtauksen tuntumaan runsaammalta.

Muovin kierrätyshyödyt vesittyvät, jos se jynssätään putipuhtaaksi runsaalla vedellä. Oikea osoite vaikeasti puhdistettavalle pakkaukselle on sekajäteastia. Kastele kukat ja istutukset sadevedellä. Samalla hillitset haitallisia hulevesivirtaamia.

Akvaarion vaihtovedessä ravinteet ovat valmiiksi mukana.

Vaihdata tai korjauta vuotava vesikaluste. Tippavuotona viemäriin menee jopa kymmeniä litroja vettä vuorokaudessa.

Vedensäästövinkit antoi ympäristösuunnittelija Anniina Helminen Keski-
Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

Teksti ja kuva: Pekka Karppinen

Tilaa vesihuollon häiriötiedote
Saat tekstiviestillä tiedon oman alueesi vesihuoltoon liittyvistä häiriöistä.

Nurmijärven Vesi tiedottaa vesihuoltoon liittyvistä häiriöistä esim. vedenjakelun keskeytyksistä tekstiviestillä. Palvelu on maksuton ja sitä voivat käyttää kaikki Nurmijärven Veden asiakkaat, myös kerros- ja rivitaloissa asuvat.

Häiriötiedote on mahdollista saada oman asuinpaikkanne lisäksi myös muusta osoitteesta, esim. sukulaisen osoitteesta.

Tekstiviestejä lähetetään klo 7-22 välisenä aikana ellei viestien vastaanottaja salli viestien lähetystä myös yöllä. Jos viestien lähetystä ei sallita yöaikaan, yöllä lähetetyt viestit saapuvat vastaanottajalle seuraavana aamuna klo 7.00.

Tilaa häiriötiedote:
nurmijarvenvesi.fi