Seitsemän Veljestä 150

Näyttävä videoteos värittää Monikon julkisivun

Monitoimitalo Monikon julkisivu herää eloon lokakuussa, kun siihen projisoidaan mediataiteilija Niko Tiaisen videoteos. Seitsemän veljeksen juhlavuoden ohjelmaan kuuluvan teoksen voi nähdä viikon ajan Aleksis Kiven
päivästä alkaen.

Niko Tiainen on taiteilijana hämmästyttävän monipuolinen ja laaja-alainen. Alun perin klassisena pianistina ja soitonopettajana uransa aloittanut mediataiteilija on myös säveltäjä ja graafinen suunnittelija. Lisäksi hän on toiminut kuvaajana ja äänisuunnittelijana.

”Mediataiteessa, ja varsinkin mäppäyksessä, yhdistyvät kivasti kaikki nämä elementit”, Tiainen sanoo.

Videomäppääminen on menetelmä, jossa kolmiulotteiselle pinnalle tuotetaan kuvaa tehokkaan videotykin ja mediaserverin avulla.


Valoa ja arkkitehtuuria hyödyntävät mäppäykset ovat vaikuttavia jo pelkästään suuren mittakaavansa vuoksi. Kysymyksessä on nouseva taidemuoto, josta on tullut viime vuosina yleisön keskuudessa erittäin suosittua.

Kansainvälistä uraa tekevän Tiaisen videoteoksia on nähty aikaisemmin
muun muassa Tampereen valoviikoilla ja LLUX360-tapahtumassa. Vuosi sitten hän osallistui Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa järjestetyn kansainvälisen Kiev Lights –festivaaliin.

”Tällä hetkellä yksi teoksistani pyörii Sumonar-festivaalilla Indonesiassa.”

Klaukkalaan tuleva työ käsittelee symbolisella tasolla Seitsemän veljestä – romaanin teemoja; vastakkainasettelua, erilaisuutta ja sopeutumattomuutta.

”Pyrin käyttämään teoksessa mahdollisimman paljon kirjan tekstiä tekstuurina ja rakentamaan elementtejä, jotka jollain tavalla rakentuvat tekstistä ja kirjasimista”, Tiainen kertoo.

Koko Suomen asia

Kuvan heijastaminen isoon pintaan vaatii huipputason laitteiston. Videoteoksen toteuttamisen mahdollistaa Panasonicin ammattielektroniikkaa maahantuova Kauko Oy.

”Meille oli heti selvää, että haluamme olla myötävaikuttamassa juhlavuoden videoteoksen toteuttamisessa arvoisellaan tavalla,” toteaa Kauko oy:n myyntipäällikkö Juha Lingvist.

”Seitsemän veljestä on koko Suomen yhteinen asia. Tästä kertoo sekin, että Kauko Oy lähti kumppaniksi mukaan juhlavuoden toteuttamiseen. Ilman Kauko Oy:tä ja Panasonicin laitteita emme pystyisi toteuttamaan teosta”, juhlavuoden koordinaattori Janne Raudaskoski kiittää.

Yhteistyössä on mukana toinenkin sponsori.

”Saamme Rajamäellä pääpaikkaansa pitävältä Suomen Vuokrakontti Oy:ltä käyttöömme teoksessa tarvittavat kontit. Olemme sponsoreillemme kiitollisia saamastamme tuesta.”

Videoteosta voi katsella Monikon parkkipaikalta tai sen ohi kulkevalta kävelytieltä.

”Tällainen taide, joka ei vaadi yleisöltä sisätiloissa oleskelua, sopii oikein hyvin yhteen mahdollisten koronarajoitusten kanssa. Teosta voi käydä katsomassa koko perheen voimin, ja vaikka useampaan kertaan”, Raudaskoski sanoo.

Teos avataan Aleksis Kiven päivänä lauantaina 10.10. kello 19.30.

Mediataiteilija Niko Tiaisen teos vuonna 2019 Kiovassa

10.–17.10. klo 18–23
Seitsemän veljestä 150
Niko Tiaisen videoteos
Monikko, Kuntotie 7, Klaukkala
www.nurmijarvi.fi/tapahtumat