Ajankohtaista

Keusote, Koronavirus, Lapset, Opetus ja koulutus

Päivitetyt koronaohjeet Nurmijärven huoltajille 8.1.2022  

8.1.2022

Keusote on päivittänyt koronaohjeet Nurmijärvelle ja muulle Keusoten alueelle 8.1.2022.  Viestin lopussa on Nurmijärven kunnan 8.1. päivittämä toimintaohje varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja koulujen huoltajille. Tämä ohje korvaa eilen 7.1.2022 lähetetyn toimintaohjeen.

 

Keusoten tiedote 8.1.2022

Koronaohjeistusta varhaiskasvatukseen, kouluille ja oppilaitoksiin, sekä perheille Omikron-koronaepidemiatilanteessa 8.1.2022

Koronaepidemiatilanne on varsin merkittävästi muuttunut omikron-virusmuunnoksen yleistyttyä hyvin nopeasti Keusoten alueella. Tartuntojen nopea lisääntyminen on johtanut koronatestauksen ja tartunnanjäljityksen ylikuormittumiseen. Testipisteiden ruuhkautuessa ei enää voida suosittaa kotitestituloksen varmentamista virallisella laboratoriotestillä. Viive on myös liian pitkä Omikron-tartuntaketjujen katkaisemiseen, sillä tartunnan siirtyminen henkilöstä toiseen on lyhimmillään noin 2 vrk. Merkittävä osa tartunnoista on jäämässä vaille systemaattista havaitsemista ja virallista tartunnanjäljitystä. THL 5.1.2022 tilannearviossa toteaa, että nykyistä 10 vuorokauden eristysaikaa lyhyemmät 5 vuorokauden omaehtoiset eristäytymiset kaikissa oireisissa hengitystieinfektioissa, ilman virallista PCR-testiä, estäisi epidemian leviämistä.

Keusoten ohjeet

 1. Jää oireiden alkaessa heti kotiin sairastamaan 5 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien.
 2. Jos perheessäsi on koronatartunta, etkä ole vastikään sairastanut koronatartuntaa (joulukuun 2021 aikana tai sen jälkeen) tai sinulla ei ole melko tuoretta koronarokotuksen tehosteannosta (2 kk) suositellaan omaehtoista kotikaranteenia (5 vrk) ja toistettua kotitestausta. Jos saat oireita, tai kotitestissä toteat koronatartunnan, jää sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta.
 3. Ilmoita varhaiskasvatukseen/kouluun/oppilaitokseen sairaspoissaolosta tai tarpeesta lyhytaikaiseen omaehtoiseen kotikaranteeniin. Sairaslomaa jatketaan tarvittaessa normaalien sairaslomakäytänteiden mukaan.
 4. Noudata Keusoten maskisuositusta https://www.keusote.fi/2022/01/05/maskisuositus-keusoten-alueen-varhaiskasvatukseen-kouluihin-ja-oppilaitoksiin/
 5. Noudata hyvää käsihygieniaa
 6. Keusoten testaussuositus https://www.keusote.fi/palvelumme/korona/kun-epailet-koronavirustartuntaa/
 7. Päiväkoti, koulu tai oppilaitos tiedottaa ryhmissä todetuista koronatartuntatapauksista muita ryhmän jäseniä/huoltajia paljastamatta sairastuneen henkilöllisyyttä ja kehottaa ryhmän muita jäseniä tekemään kotitestausta. Henkilöiden, jotka ovat sairastaneet koronatartunnan edeltävän 2 kk aikana ei tarvitse tehdä kotitestejä. Tässä vaiheessa kotitestit ovat omakustanteisia. STM on viestinyt, että koululaisille ja opiskelijoille tullaan jakamaan kotitestejä. Tiedotamme lisää, kun testejä on saatavilla.
 8. Testivarmennetun koronatartunnan saanutta kehotetaan kertomaan oma-aloitteisesti tartunnastaan niille, joiden kanssa on ollut yhdessä lähekkäin vapaa-ajallaan oireita edeltävän 2 vuorokauden aikana ja mahdollisesti jo oireiden alettua. Heille voi myös suositella 5 vrk omaehtoista karanteenia. Omikron tartunnat etenevät nopeasti, jonka vuoksi tartunta tulisi todeta nopeasti (kotipikatestillä) ja lähikontakteja tulisi tiedottaa viivettä, jotta toiminnalla voisi olla vaikutusta.
 9. Ala- ja yläkoulut, sekä lukiot alkavat lähiopetuksessa 10.1.2022. Toistaiseksi koko luokkaa tai ryhmää ei suositella ohjattavan kotikaranteeniin ryhmässä todetun yksittäisen koronatartunnan perusteella. Karanteenitoimista neuvotellaan sairaanhoitopiirin kanssa. Sairauspoissaoloja seurataan ja muutokset toimintatapaan ovat mahdollisia.

THL tilannearvio 5.1.2022

8.1.2022 Paula Kosonen, tartuntataudeista vastaava lääkäri, Keusote

Nurmijärven huoltajien toimintaohjeet koronatapausten osalta 8.1.2022

Tähän tiedotteeseen on koottu toimintaohjeet, mikäli lapsenne saa positiivisen koronatuloksen. Ohjeita on päivitetty Keusoten 8.1.2022 julkaiseman uuden ohjeistuksen pohjalta. Muutokset boldattuna. 

Esiopetus ja koulut käynnistyvät lähiopetuksena maanantaina

Esiopetus ja koulutyö alkavat lähiopetuksena maanantaina 10.1.2022. Kaikilla koululaisilla ja niillä esiopetuksessa olevilla lapsilla, joiden esiopetus järjestetään koulun yhteydessä tai osana alkuluokkaa, astuu voimaan maskisuositus maanantaista 10.1.2022 alkaen. Voitte lukea koronan vaikutuksista varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen kunnan tiedotteesta 5.1.2022.

Jos lapsenne saa positiivisen testituloksen

Mikäli lapsenne saa koronatestistä positiivisen tuloksen (kotitesti tai virallinen koronatesti), ilmoittakaa tuloksesta mahdollisimman pian lapsenne päiväkodin johtajalle, luokanopettajalle/luokanvalvojalle ja koulun rehtorille. Mikäli lapsenne on koululaisten iltapäivätoiminnassa, ilmoittakaa tartunnasta myös iltapäiväkerhon ohjaajalle.

Lapsen tulee jäädä oireiden alkaessa heti kotiin sairastamaan 5 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien.

Jos lapsesi on saanut positiivisen tuloksen kotitestistä (antigeenipikatesti), tulee hänen jäädä sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi ja välttää kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin. Aika lasketaan oireiden alusta.

Testivarmennetun koronatartunnan saanutta kehotetaan kertomaan oma-aloitteisesti tartunnastaan niille, joiden kanssa on ollut yhdessä lähekkäin vapaa-ajallaan oireita edeltävän 2 vuorokauden aikana ja mahdollisesti jo oireiden alettua. Heille voi myös suositella 5 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Jos perheessänne on koronatartunta

Jos perheessäsi on koronatartunta, eikä lapsenne ole vastikään sairastanut koronaa (joulukuun 2021 aikana tai sen jälkeen) eikä lapsella ole melko tuoretta koronarokotuksen tehosteannosta (2 kk) suositellaan omaehtoista kotikaranteenia (5 vrk) ja toistettua kotitestausta. Jos lapsenne saa oireita, tai kotitestissä toteatte koronatartunnan, lapsenne tulee jäädä sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta.

Jos lapsenne on sairastunut, mutta koronatesti on negatiivinen

Sairaana ei saa tulla päiväkotiin tai kouluun.

Välitöntä hoitoa vaativat oireet lapsilla 

Alla olevat ohjeet pätevät aina taudinaiheuttajasta tai perussairaudesta riippumatta. Jos lapsi sairastuu ja hänelle tulee jokin seuraavista oireista, hakeutukaa mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:

 • hengitysvaikeuksia
 • iho on sinertävä tai harmaa
 • lapsi ei juo tarpeeksi
 • lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti
 • lapsi ei herää tai reagoi mihinkään
 • lapsi on niin ärtyisä, ettei halua olla sylissä
 • oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera.

Huolehdi rokotussuojasta

Rokottautumalla saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja autat suojaamaan myös muita. Koronarokotuksen saamiseen on nyt runsaasti mahdollisuuksia ajanvarauksella ja walk in -palveluna. Viikolla 1 ja 2 järjestetään 5–11-vuotiaiden lasten walk in -rokotusta. Rokotukseen voi tulla ilman ajanvarausta riippumatta Keusoten asuinkunnastasi.

 • Hyvinkään Hyria, Tallimiehenkatu 5
  • su 9.00–15.00 (9.1.)
  • la–su 8.30–15.30 (15.–16.1.)

Tietoa Keusoten koronarokotuksista: https://www.keusote.fi/palvelumme/korona/koronarokotukset/

Päiväkotien ja koulujen tiedottaminen

Nurmijärven kunnan päiväkodit ja koulut tiedottavat ryhmissä todetuista koronatartuntatapauksista muita ryhmän jäseniä/huoltajia paljastamatta sairastuneen henkilöllisyyttä.  Tiedotteissa tullaan kehottamaan ryhmän muita jäseniä tekemään kotitestaus. Henkilöiden, jotka ovat sairastaneet koronatartunnan edeltävän 2 kk aikana ei tarvitse tehdä kotitestejä.

Muut mahdolliset rajoitukset

Maan hallituksen koronaministerityöryhmä tiedotti 7.1.2022, että sisätilojen käyttöä ja tilaisuuksia on rajoitettava. Nurmijärven kunta odottaa Aluehallintoviraston AVIn päätöksiä asian suhteen. Tällä hetkellä Nurmijärvellä ovat voimassa rajoitukset, joista AVI tiedotti 7.1.2022.

Takaisin listaukseen