Ajankohtaista

Koronavirus, Lapset, Lukio, Opetus ja koulutus, Sosiaali ja terveys, Terveys, Varhaiskasvatus

Huoltajien toimintaohjeet koronatapausten osalta – Päivitetty 8.1.2022

7.1.2022

Nurmijärven koronatilanne on erittäin huolestuttava. Nurmijärven ilmaantuvuusluku on yli 1900 /100 000  ja tartuntoja on rekisteröity 840 kuluneen 14 vuorokauden aikana. Tähän tiedotteeseen on koottu toimintaohjeet, mikäli lapsenne saa positiivisen koronatuloksen. Tiedotetta on muokattu 8.1.2022 Keusotelta saatujen uusien koronaohjeiden jälkeen. Muutokset lihavoitu. 

Esiopetus ja koulut käynnistyvät lähiopetuksena maanantaina

Esiopetus ja koulutyö alkavat lähiopetuksena maanantaina 10.1.2022. Kaikilla koululaisilla ja niillä esiopetuksessa olevilla lapsilla, joiden esiopetus järjestetään koulun yhteydessä tai osana alkuluokkaa, astuu voimaan maskisuositus maanantaista 10.1.2022 alkaen. Voitte lukea koronan vaikutuksista varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen kunnan tiedotteesta 5.1.2022.

Jos lapsenne saa positiivisen testituloksen

Mikäli lapsenne saa koronatestistä positiivisen tuloksen (kotitesti tai virallinen koronatesti), ilmoittakaa tuloksesta mahdollisimman pian lapsenne päiväkodin johtajalle, luokanopettajalle/luokanvalvojalle ja koulun rehtorille. Mikäli lapsenne on koululaisten iltapäivätoiminnassa, ilmoittakaa tartunnasta myös iltapäiväkerhon ohjaajalle.

Lapsen tulee jäädä oireiden alkaessa heti kotiin sairastamaan 5 vuorokaudeksi oireiden alusta lukien.

Jos lapsesi on saanut positiivisen tuloksen kotitestistä (antigeenipikatesti), tulee hänen jäädä sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi ja välttää kontakteja kodin ulkopuolisiin ihmisiin. Aika lasketaan oireiden alusta.

Testivarmennetun koronatartunnan saanutta kehotetaan kertomaan oma-aloitteisesti tartunnastaan niille, joiden kanssa on ollut yhdessä lähekkäin vapaa-ajallaan oireita edeltävän 2 vuorokauden aikana ja mahdollisesti jo oireiden alettua. Heille voi myös suositella 5 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Jos perheessänne on koronatartunta

Jos perheessäsi on koronatartunta, eikä lapsenne ole vastikään sairastanut koronaa (joulukuun 2021 aikana tai sen jälkeen) eikä lapsella ole melko tuoretta koronarokotuksen tehosteannosta (2 kk) suositellaan omaehtoista kotikaranteenia (5 vrk) ja toistettua kotitestausta. Jos lapsenne saa oireita, tai kotitestissä toteatte koronatartunnan, lapsenne tulee jäädä sairastamaan kotiin 5 vuorokauden ajaksi oireiden alusta.

Jos lapsenne on sairastunut, mutta koronatesti on negatiivinen

Sairaana ei saa tulla päiväkotiin tai kouluun.

Välitöntä hoitoa vaativat oireet lapsilla 

Alla olevat ohjeet pätevät aina taudinaiheuttajasta tai perussairaudesta riippumatta. Jos lapsi sairastuu ja hänelle tulee jokin seuraavista oireista, hakeutukaa mahdollisimman pian lääkärin hoitoon:

 • hengitysvaikeuksia
 • iho on sinertävä tai harmaa
 • lapsi ei juo tarpeeksi
 • lapsi oksentaa voimakkaasti tai jatkuvasti
 • lapsi ei herää tai reagoi mihinkään
 • lapsi on niin ärtyisä, ettei halua olla sylissä
 • oireet häviävät, mutta palaavat sitten kuumeen ja pahemman yskän kera.

Huolehdi rokotussuojasta

Rokottautumalla saat suojaa vakavalta koronavirustaudilta ja autat suojaamaan myös muita. Koronarokotuksen saamiseen on nyt runsaasti mahdollisuuksia ajanvarauksella ja walk in -palveluna. Viikolla 1 ja 2 järjestetään 5–11-vuotiaiden lasten walk in -rokotusta. Rokotukseen voi tulla ilman ajanvarausta riippumatta Keusoten asuinkunnastasi.

 • Hyvinkään Hyria, Tallimiehenkatu 5
  • su 9.00–15.00 (9.1.)
  • la–su 8.30–15.30 (15.–16.1.)

Tietoa Keusoten koronarokotuksista: https://www.keusote.fi/palvelumme/korona/koronarokotukset/

Päiväkotien ja koulujen tiedottaminen

Nurmijärven kunnan päiväkodit ja koulut tiedottavat ryhmissä todetuista koronatartuntatapauksista muita ryhmän jäseniä/huoltajia paljastamatta sairastuneen henkilöllisyyttä.  Tiedotteissa tullaan kehottamaan ryhmän muita jäseniä tekemään kotitestaus. Henkilöiden, jotka ovat sairastaneet koronatartunnan edeltävän 2 kk aikana ei tarvitse tehdä kotitestejä.

Takaisin listaukseen