Ajankohtaista

Aleksia, Ilmastotyö, Joukkoliikenne, Jätehuolto, Katujen kunnossapito, Liikenne, Liikunta, Matkailu, Neuvola, Nuoriso, Rakentaminen, Siistiksi, Tilakeskus, Tontit, Ympäristökeskus, Yritykset

Millaisia ilmastotekoja Nurmijärvellä tehdään? Kunta lanseerasi ilmastotyösivut

1.2.2021

Nurmijärven kunta haluaa nostaa ilmastoasioita aktiivisemmin esille ja kutsuu ilmastotyöhön mukaan myös kuntalaiset ja alueen yritykset. Pohditko sinä, miten yksittäinen ihminen tai yritys voi kantaa kortensa kekoon, tässä meille kaikille tärkeässä asiassa?  Kunta on julkaissut tänään ilmastotyö-sivuston, josta löytyy tietoa ja vinkkejä kuntalaisille ja yrityksille arjen ilmastotekoihin.  Tervetuloa lukemaan myös kunnan tekemistä ja suunnitelmissa olevista ilmastoteoista!

On olemassa paljon myyttejä ja uskomuksia siitä, että yksittäisten ihmisten vaikutusmahdollisuudet ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ovat olemattomat. On kuitenkin huomioitavaa, että monista ja monien tekemistä pienistä teoista syntyy suurta. Suurta saavat aikaiseksi myös yritykset, jotka huomioivat ilmastonmuutoksen omassa toiminnassaan, tämä voi myös muodostua yhdeksi yrityksen kilpailuvaltiksi markkinoilla. Myös kunta haluaa edistää ilmastoystävällisyyttään omilla teoillaan, niin luonnonvaroja säästämällä, kiinteistöjen energiatehokkuudella kuin liikenteeseen liittyvillä ratkaisuilla.

Missä ja miten sinä tai perheesi voivat tehdä ilmastotekoja?

Kotitalouksissa asuminen muodostaa suurimmat päästöt, ja on myös merkittävä menoerä kuluttajan kukkarossa. Kiinnittämällä huomiota sähkön-, lämmön- ja vedenkulutukseen ja tekemällä pieniä muutoksia omassa toiminnassaan voi sekä pienentää menoja että tehdä ilmastoteon. Suurempi ilmastoteko esimerkiksi pientaloasujalle ovat energiaremontit, kuten öljylämmityksen vaihtaminen ekologisempaan vaihtoehtoon.

Kasvihuonepäästöistä vajaan viidesosan tuottaa tieliikenne. Päästöjä voi vähentää toki sähkö- tai kaasuauton ostolla tai käyttämällä biopolttoaineita, mutta pienemmilläkin teoilla on merkitystä. Joukkoliikenteen käyttäminen, kimppakyydit sekä kävelyn ja pyöräilyn lisääminen ovat asioita, joita jokainen voi toteuttaa.

Kulutustottumuksilla ja elintavoilla on vaikutusta ilmastonmuutokseen. Ostetaan vain, mitä tarvitaan ja ostetaan kestäviä, laadukkaita tuotteita, kierrätetään tarpeettomat sekä lajitellaan jätteet. Kierrätys on tärkeää, mutta ehkä vielä tärkeämpää on se, miten paljon jätettä tuotamme. Valinnoillamme on siis merkitystä!

Ilmastotekoihin tietoa ja vinkkejä, niin asumiseen, liikkumiseen, kierrätykseen kuin ruokaan liittyen löydät ilmastotyö-sivustoltamme, ja on siellä nostettu esiin niitä myyttejäkin.

Kunnan ja alueen yritysten ilmastotyö

Nurmijärven kunta tekee ilmastotyötä yhteistyössä lähikuntien kanssa ohjelmien ja hankkeiden kautta, joissa tavoitellaan päästöjen vähentämistä, esitetään toimenpiteitä niiden saavuttamiseksi ja pyritään rakentamaan ylikunnallista ja eri toimijoiden yhteistyötä. Kunta on alkanut myös kartoittaa, millaisia ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyviä toimenpiteitä kunnan toimialoilla ja liikelaitoksissa on jo tehty. Ilmastotyö-sivustolle olemme keränneet toimialojen tähän mennessä antamia tietoja.

Kunta haluaa alueen yritykset mukaan ilmastotyöhön – kunnan ilmastokumppaneiksi. Yritykset voivat hakea omaan toimintaansa vinkkejä verkkosivuiltamme ja lukea alueen yritysten ilmastotyöstä. Nämä tiedot on kerätty kunnan tammikuussa 2021 teettämässä, yrityksille suunnatussa ilmastotyökyselyn vastauksista. Yrityksiltä kysyttiin ilmastonmuutoksen vaikutuksista yrityksen toimintaan sekä millaisia toimenpiteitä yritykset ovat tehneet ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Hyppää Nurmijärven ilmastotyö-sivuille tästä!

Takaisin listaukseen