Ajankohtaista

Kirjasto

Lavastettuun mielenilmaukseen jätettiin yli 700 kommenttia – avoin keskustelutilaisuus pääkirjastossa 14.11. klo 18

27.10.2023

Nurmijärven kirjastoissa järjestettiin syyskuussa osana kirjaston demokratiatyötä leikkimielinen lavastettu mielenilmaus, johon kuntalaisia kutsuttiin osallistumaan matalalla kynnyksellä. Mielenilmauksessa asukkaat saivat kirjoittaa huolenaiheita sekä kehitys- ja parannusehdotuksia mielenosoituskyltteihin kunnantalon pienoismallin edustalle. Tempaus saavutti suuren suosion kaikenikäisten kuntalaisten keskuudessa ja esille nousi monenlaisia mieltä askarruttavia aiheita. Kaikkiaan mielenilmauksia jätettiin kirjastoihin yli 700.

Mielenilmauksen suosio yllätti myös tempauksen ideoinnista ja toteutuksesta vastanneen kirjaston.

”Osallistuminen oli aktiivista kaikissa kylissä ja erityisen ilahduttavaa oli, miten innokkaasti myös lapset ja nuoret osallistuivat mielenilmaukseen”, sanoo kirjastonjohtaja Anu Sorvali.

Lavastettu mielenilmaus keräsi valtaisan suosion. kuva: Miira Sipiläinen

Aiheissa eroja kylien välillä

Mielenosoituskylttien aiheet vaihtelivat laidasta laitaan ja painotukset vaihtelivat myös kylien välillä. Esille nousi kuitenkin useita kaikkia kuntalaisia koskettavia asioita. Toivottiin muun muassa yleisen viihtyvyyden parantamista, roskaamisen vähentämistä ja ulkoilupaikkojen, puistojen ja istutusten lisäämistä. Huolta aiheuttivat myös rasismi, syrjintä, suvaitsemattomuus ja kiusaaminen. Yli neljännes jätetyistä mielipiteistä liittyi palveluihin ja niiden vähäisyyteen: kauppoja, erikoisliikkeitä, kahviloita, ruokapaikkoja sekä oleskelupaikkoja nuorille toivottiin lisää kaikkiin kyliin. Palvelutoiveissa oli myös eroja kylien välillä: Klaukkalassa toivottiin uimahallia ja Rajamäkeen puolestaan kaivattiin seikkailupuistoa.

Kirjastoissa on käyty läpi ja kirjattu ylös jokainen mielenilmaukseen jätetty mielipide, parannusehdotus ja huolenaihe. Niistä koostetut yhteenvedot toimitetaan lautakuntiin. Nurmijärven pääkirjastossa järjestetään lisäksi tiistaina 14.11. klo 18 avoin purkutilaisuus, jossa keskustellaan yhdessä mielenilmauksen esille nostamista koko kuntaa koskevista aiheista. Keskustelijoiksi kutsutaan kuntapäättäjiä ja kunnan viranhaltijoita eri toimialoilta. Tavoitteena on keskustella hyvässä ja rakentavassa hengessä ja antaa myös yleisölle mahdollisuus osallistua keskusteluun. Tilaisuus striimataan, joten sitä voi seurata myös kotoa käsin.

 

Takaisin listaukseen