Lapset ja nuoret
Valtaosa nurmijärveläisistä lapsista ja nuorista voi hyvin. Valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tulosten (2017) mukaan suhteet aikuisiin ovat parantuneet ja suurimmalla osalla lapsista ja nuorista on jokin harrastus.
Myönteisen kehityksen turvaamiseksi toimintaa ohjaavat periaatteet ja kehittämisen kohteet on kirjattu Nurmijärven kunnan Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma toteuttaa YK:n lapsen oikeuksien sopimusta.

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma 2018-2021
Aikuisväestö
Reilu puolet työikäisistä (20–54-vuotiaista) kokee elämänlaatunsa hyväksi. Mutta uusimman Finsote-tutkimuksen (2018) mukaan nurmijärveläisten työikäisten ylipainoisuus ja liikuntaa harrastamattomien osuus on Keski-Uusimaan suurin. Myös työkyky koetaan heikentyneeksi ja yksinäiseksi itsensä tuntevien osuus on nousussa.
Ikäihmisistä lähes puolet tuntee elämänlaatunsa hyväksi. Nurmijärveläiset ovat tyytyväisiä ihmissuhteisiin eivätkä tunne itseään yksinäisiksi. Sen sijaan ikääntyneiden vapaa-ajan liikunta on vähentynyt ja alkoholin käyttö lisääntynyt.
Hyvinvointikertomuksessa olevien taustatietojen perusteella on laadittu lakisääteinen hyvinvointisuunnitelma, joka ohjaa hyvinvoinnin edistämistä kunnassa.
Hyvinvointisuunnitelman tavoitteet ja toimenpiteet tiivistetysti
Hyvinvointityötä hyödynnetään strategisessa suunnittelussa ja johtamisessa mm. siten että hyvinvointisuunnitelman keskeiset linjaukset sisällytetään kuntastrategiaan.
Liikenteen sujuvuutta kehitetään lisäämällä joukkoliikenteen käyttöä ja edistämällä liikenteen sujuvuutta edistävien erillishankkeiden suunnittelua ja toteutusta. Ympäristön viihtyisyyttä lisätään yhteistyössä kunnan ja kuntalaisten kanssa. Ennakoidaan ja hallitaan kunnan kiinteistöjen sisäilmaongelmia. Jatketaan kylien ja taajamien turvallisuustyötä ja päivitetään turvallisuussuunnitelma.
Kehitetään ennaltaehkäiseviä ja varhaisen tuen palveluita mm. joustavan alkuopetuksen rakenteen keinoin.
Vahvistetaan hyvinvointia edistäviä elintapoja mm. järjestämällä kerho- ja harrastustoimintaa kouluilla koulupäivän yhteydessä sekä kehittämällä päiväkoti-ikäisille ja koululaisille suunnattua kirjasto- ja kulttuuripalvelujen pedagogista toimintaa.
Tuetaan lapsen ja nuoren koulunkäyntiä, opiskelua ja elämänhallintaamm. vahvistamalla monialaista yhteistyötä koulupoissaoloihin liittyen ja järjestämällä stressinhallintaryhmiä opiskelijoille.
Edistetään lasten ja nuorten mielen hyvinvointia oppilashuoltoa kehittämällä.
Vahvistetaan hyvinvointia edistäviä terveellisiä elintapoja mm. järjestämällä vanhemmille liikunnallista tekemistä samaan aikaan lasten harrastusten kanssa.
Tuetaan ja vahvistetaan yhteisöllisyyttä jatkamalla järjestöyhteistyötä, järjestämällä kylä- ja taajamatapahtumia ja eri ikäryhmille suunnattuja tapahtumia.
Lisää tietoa nurmijärveläisten hyvinvoinnin edistämisen toimenpiteistä saa Nurmijärven kunnan hyvinvointikertomuksista ja -suunnitelmista.
Laaja hyvinvointikertomus ja –suunnitelma (pdf)
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta 2018-2021 (pdf)
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmasta 2018-2021 (esite)