Ajankohtaista

Koronavirus, Kunnanjohtajan blogi, Terveys

Kunnanjohtajan blogi: Taistelu koronaa vastaan jatkuu

21.8.2020

Meillä on Nurmijärvellä takanamme alueellisesti ennätyksellinen 11 viikon putki, jona aikana ei todettu yhtään uutta koronatapausta. Tämän viikon aikana Nurmijärveltä on kuitenkin löydetty torstaihin mennessä jo kaksi uutta tapausta.

Yhteensä Nurmijärvellä todettujen tapausten määrä on 77. Koko Keusoten alueella (Nurmijärvi, Hyvinkää, Tuusula, Järvenpää, Mäntsälä ja Pornainen) tartuntojen lukumäärä on 381 ja tapausmäärät ovat olleet reippaassa kasvussa viimeisten päivien aikana. Keusote on tiedottanut, että uusista tartunnoista suurin osa liittyy ulkomaanmatkailuun, mutta myös julkiset liikennevälineet ja yleisötilaisuudet ovat riskialttiita paikkoja.

Keväällä saimme pandemian talttumaan yhteistoimin yksinkertaisilla toimilla – vähentämällä sosiaalista kanssakäymistä, pitämällä etäisyyksiä ja huolehtimalla hygieniasta. Nämä keinot kannattaa palauttaa rutiineihin myös siksi, että siten ehkäistään myös muiden influenssojen leviämistä.

Koronahoitopuhelin sekä testauspaikat ovat ruuhkautuneet, ja töitä tehdään tilanteen helpottamiseksi. Ohjeistuksia ja tiedotteita kannattaa seurata niin Keusoten sivuilta ja THL:n sivuilta kuin myös Nurmijärven kunnan pandemiasivuilta, josta löytyy viimeisin koronainfo sekä tärkeät yhteystiedot.

Tämän syksyn uutuutena viruksen torjunnassa on Suomessa siirrytty maskien käyttöön. Nurmijärven kunta suosittelee myös maskien käyttöä THL:n suosituksen mukaisesti seuraavissa tilanteissa:

  1. olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
  2. olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  3. palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta. Kuntalaisia kehotetaan ensisijaisesti huolehtimaan turvavälien noudattamisesta ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Valtioneuvoston periaatepäätöksen (13.8.) mukaan jokainen hankkii maskin lähtökohtaisesti itse, mutta kunnat huolehtivat maskien jaosta vähävaraisille.

Nurmijärven kunta jakaa 15 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille vähävaraisille nurmijärveläisille maksutta kaksi pestävää kankaista kasvomaskia. THL:n suosituksen mukaan kasvomaski ei sovellu lapsille. Maskien jako alkaa viimeistään viikolla 36 ja prosessista ja aikatauluista tiedotetaan tarkemmin ensi viikolla (eli viikolla 35).

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä vastaava Keusote jakaa myös maskeja nurmijärveläisille osana normaalia palvelutarjontaansa esimerkiksi sosiaalipalveluissa, neuvoloissa, nuorisoasemilla, perheoikeudellisissa yksiköissä sekä osana perhetyötä ja kotipalvelua. Ensimmäisessä vaiheessa kertakäyttöisiä maskeja jaetaan 10-20 kappaleen erissä käyttötarpeen mukaan. Keusote tiedottaa omalta osaltaan kasvomaskien jaosta osoitteessa keusote.fi

Verottajan linjauksen mukaisesti maskeista aiheutuneita kuluja voi vähentää myös verotuksessa. Maskia työssään käyttävät tekevät vähennykset tulonhankkimismenoina. Kodin ja työpaikan välisiä matkoja joukkoliikenteessä tekevät voivat vähentää maskikustannuksia matkakuluissa 13.8. alkaen. Lue lisää vero.fi.

Tehdään yhdessä parhaamme, jotta toinen aalto saadaan kuriin, ennen kuin se kunnolla alkaa!

Outi

Takaisin listaukseen