Ajankohtaista

Asuminen, Ilmastotyö, Jätehuolto, Kaikki, Katujen kunnossapito, Kiertokapula, Siistiksi, Tapahtumat, Yhdistykset

Kevään siivoustalkoot – järjestä ja osallistu!

15.4.2024

Kunnan perinteiset Siistiksi-siivoustalkoot ovat 19.4.-20.5.2024, ja tänä aikana kuntalaisten toivotaan järjestävän ja osallistuvan talkoisiin. Roskasäkkejä ja hanskoja voi lainata kirjastoista jo tästä päivästä alkaen, sillä YLEN:n Miljoona roskapussia -kampanja, jossa Nurmijärvikin on mukana, alkaa tänään. Siistiksi-siivoustalkoita voivat talkooporukat mainostaa kunnan tapahtumakalenterissa. Lisäksi kunta maksaa jäteauton reiteillä olevien roskasäkkien kuljetuksen kaatopaikalle, kuljetus tilataan tänä vuonna Kiertokapulalta.

Siistiksi-siivoustalkoot

Kevään Siistiksi-siivoustalkoot ovat tänä vuonna 19.4.–20.5. välisen ajan, ja osuvat samoihin aikoihin YLE:n Miljoona roskapussia- kampanjan kanssa. Talkoiden päätteeksi kannattaakin laskea kerätyt roskapussit, ja ilmoittaa ne Miljoona pussia – kampanjan laskuriin Ylen verkkosivuilla.

Siivoustalkoille sopivia alueita ovat yleiset viheralueet, kuten metsiköt, puistot ja tien pientareet. Talkoissa kerätään pois vain luontoon kuulumatonta roskaa, ei eloperäistä ainesta kuten lehtiä tai risuja.

Talkooporukat voivat hakea kirjastoista jätesäkkejä, kertakäyttöhanskoja maanantaista 15.4.2024 alkaen. Joitain roskapihtejäkin on lainattavissa.

Mainosta siivoustalkoita kunnan tapahtumakalenterissa

Siivoustalkoita kannattaa mainostaa yhdistyksen, yhteisön tai seuran omissa sähköisissä kanavissa, jos sellaisia on. Koska Siistiksi-siivoustalkoot kytkeytyvät Miljoona roskapussia -kampanjaan, on toivottavaa, että siivoustalkoita sosiaalisessa mediassa mainostaessa käytetään aihetunnisteita @Yle, #nurmijarvi, #siistiksi ja #miljoonaroskapussia. Yle myös seuraa aihetunnisteita ja voi julkaista omissa somekanavissaan innostavia postauksia siivoustalkoista.

Talkoita voi mainostaa myös kunnan tapahtumakalenterissa, ja saada täten näkyvyyttä ja houkuteltua lisää osallistujia mukaan. Tapahtumakalenterissa, joka löytyy osoitteesta https://tapahtumat.nurmijarvi.fi/fi-FI ilmoittaminen vaatii rekisteröitymisen. Yhdistysten, yritysten ja seurojen on hyvä luoda sinne tunnukset, ja ilmoittaa siellä jatkossa muitakin tapahtumiaan.

Talkooporukat, jotka eivät edusta mitään organisaatiota ja jotka eivät koe rekisteröitymisestä olevan jatkossa hyötyä, voivat ilmoittaa tapahtumastaan kunnan viestintään, viestinta@nurmijarvi.fi. Viestintä vie kootusti eri taajamien siivoustalkooilmoituksia tapahtumakalenteriin, josta kuntalaiset voivat käydä katsomassa, onko siivoustalkoita tulossa lähialueella ja lähteä mukaan.

Jätesäkkien kuljetus tilataan talkooaikana Kiertokapulalta

Kunta tarjoaa talkooporukoille ilmaisen jätesäkkien kuljetuksen. Säkkien on oltava jäteauton tyhjennysreitin varrella. Säkkejä ei haeta puistoista, metsästä eikä yli 10 metrin päästä ajoreitistä.

Jätesäkkien noudon voi tilata vain Siistiksi-siivoustalkooaikana, 19.4.-20.5. Kuljetus tilataan Kiertokapulan asiakaspalvelusta, puh. 075 753 0000, ma-pe klo 9-15. Kun soitat numeroon, vastausautomaatti kysyy ensin soiton aihetta. Valitse 1 (jäteasian tyhjennykset ym.) ja sen jälkeen 1 (kotitaloudet ja vapaa-ajan asunnot).

Ilmoita tilausta tehdessäsi selkeästi:

– että kyseessä on Nurmijärven kunnan siivoustalkoiden säkkinoutotilaus. (Tilausviite 1848520, maksajana Nurmijärven kunta)

– mistä säkit ovat noudettavissa
– säkkien määrä
– yhteyshenkilönne / talkooporukan vetäjän yhteystiedot

Jätesäkkien nouto tehdään keskiviikkoisin. Toivomme, että kerätyt roskasäkilliset laitetaan yhteen paikkaan, jolloin kustannukset pysyvät kohtuullisina.

Miljoona roskapussia -kampanja

Miljoona roskapussia -kampanja haastaa suomalaiset jo toistamiseen keräämään miljoona pussillista roskia. Kampanjaan on lupautunut mukaan jo 181 kuntaa ja kaupunkia sekä joukko järjestöjä ja yhteisöjä. Kampanjan virallisena kummina toimii Mikko ”Peltsi” Peltola.

Kampanja alkaa maanantaina 15.4.2024 klo 9 ja päättyy keskiviikkona 5.6.2024 klo 20. Roskalaskuri, joka päivittyy reaaliajassa, avautuu 15.4. klo 9.

Kampanja näkyy kevään mittaan Ylen verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla sekä Puoli seitsemän -ohjelmassa (mm.18.4.). Lisäksi Radio Suomi järjestää 16.4. roskaamista käsittelevän Metsäradion.

Yhdessä suomalaisten kanssa roskia keräävät Ylen tutut kasvot, toimittaja Mikko “Peltsi” Peltola sekä Yle Galaxin Saku ja Lumi.

Kampanjalla on myös ruotsinkieliset verkkosivut https://svenska.yle.fi/miljonsoppasar ja englanninkielistä infoa kampanjasta löytyy osoitteista

https://yle.fi/aihe/a/20-10006577  ja https://yle.fi/aihe/a/20-10006576

 

 

 

 

 

Takaisin listaukseen