Ajankohtaista

Nurmijärven Vesi, Valmius, Vesihuolto, Ympäristökeskus

K-U ympäristökeskus: Miten varaudun vesikatkoihin?

22.4.2022

Keski-Uudellamaalla vesilaitokset pitävät huolta vesijohtoverkostojen kunnosta. Huoltotoimenpiteet voivat joskus näkyä arjessa vesikatkoina. Usein vesilaitokset tiedottavat vesikatkoista etukäteen ja järjestävät tarvittaessa varavedenjakelun jo ennalta. Joskus vesikatko voi tulla kaikille yllättäen. Kotitalouksien on hyvä varautua vesikatkoihin vesikanistereilla ja pullovedellä.

Talousveden toimitus kotitalouksiin voi katketa esimerkiksi vesijohtoverkoston huoltotöiden, verkostovaurion tai veden saastumisen johdosta. Huoltotöistä vesilaitos ehtii usein tiedottaa kotitalouksia hyvissä ajoin ja ohjeistaa kotitalouksia varautumaan vesikatkoon. Äkillisissä vesijohtoverkoston vaurioissa tai saastumistilanteissa ennakkoilmoitusta vedenjakelun katkeamisesta harvoin ehditään antaa. Tällöin voi tulla tilanne, että vettä ei tule hanasta. Näissä tapauksissa vesilaitos alkaa valmistella varavedenjakelua asiakkailleen.

Varavedenjakelun järjestäminen voi kuitenkin viedä hetken aikaa. Kotitalouksien olisikin syytä olla varautunut äkillisiin vesikatkoihin säilyttämällä kotona juomavettä, esimerkiksi kaupasta ostettua pullovettä, muutama litra asukasta kohden. Muista tarkistaa veden parasta ennen päiväys ja säilytysohjeet pakkauksesta! Vettä tarvitaan myös ruoan laittoon ja hygienian ylläpitoon. Kaiken kaikkiaan vettä tarvitaan vuorokaudessa noin 1–2 ämpärillistä henkeä kohden.

Varavedenjakelupisteeltä veden hakemista varten kotitalouksilla tulisi olla kannellinen, puhdas juomavesikäyttöön varattu vesiastia. Astioita löytyy myös hanalla varustettuna. Varavesiastiaa ei tule käyttää muuhun kuin puhtaan talousveden säilytykseen. Astian puhtaudesta, kuivauksesta ja hygieenisestä säilytyksestä tulee huolehtia, jotta astia ei aiheuta veden saastumista. Juomavesi tulee säilyttää valolta suojattuna ja mielellään kylmässä. Vesi on hyvä vaihtaa uuteen mielellään päivittäin. Vesikatkon aikana vessan voi vetää vain kerran. Tiedossa olevia vesikatkoja varten on hyvä varata juomaveden lisäksi vettä myös vessan huuhtelua varten. Vessan huuhteluveteen tarkoitettujen ämpäreiden hygieenisyys ei ole yhtä kriittistä kuin juomavesiastioiden. Yksi vessan huuhtelukerta vaatii noin yhden ämpärillisen vettä.

Muistathan myös tilata vesilaitoksen häiriötilannetekstiviestit oman vesilaitoksesi kotisivuilta!

Nurmijärven Veden häiriötiedotepalvelu >>

Lisätietoa kotitalouksien varautumisesta löytyy alla olevista linkeistä:

Varautuminen kotona – SPEK >>

72 tuntia – 72 tuntia >>

 

 

Takaisin listaukseen