Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Miten liikkuisimme viisaammin Nurmijärvellä?

14.9.2018

Liikkuminen on Nurmijärvellä paitsi pakollinen pahe, myös mahdollisuus ja kehittymisen paikka. Uusimpien tilastojemme mukaan työmatkaa naapurikuntiin ja pidemmällekin pendelöi päivittäin yli 11 000 kuntalaista. Pinta-alamme ja monitaajamaisuutemme vuoksi kilometrejä kuluu runsaasti kunnan sisälläkin, liikuttaessa koulumatkoja, kauppamatkoja, harrastuksiin tai muun asioinnin vuoksi.

Sunnuntaina 16.9. alkaa liikkujan viikko, joka haastaa pohtimaan viisasta liikkumista.

Viisautta Nurmijärvellä liikkumiseen on yritetty lisätä Nurmijärvi -lipulla, Kiven -kyydillä, kevyenliikenteen väylillä, sähköautojen latauspaikoilla, liityntäpysäköintipaikoilla, liikenneympyröillä ja muilla sujuvuutta ja turvallisuutta lisäävillä ratkaisuilla. Ja lisää on tulossa sitä mukaa kun talous antaa myöden.

Ajankohtaisia ja työn alla olevia liikennehankkeita ovat mm:

  • Luhtajoentie, joka on avattu liikenteelle keskiviikkona 12.9.2018.
  • Lepsämäntien-Kisakujan-Vaskomäentien urakka on käynnissä. Reunatukia asennetaan parhaillaan. Ensimmäinen päällystekerros asennetaan ja liikennevalojen kaapelointitöitä tehdään viikon 38 lopussa.
  • Klaukkalantien-Lepsämäntien liittymän pysäkkien rakentaminen on käynnissä. Reunatuet on asennettu. Pysäkit ja kevyen liikenteen väylät on asfaltoitu. Urakka on viimeistelytöitä vaille valmis.
  • Lepsämänjoentien sillan rakentaminen on käynnissä. Paalutukset on lähes tehty ja uusi silta tulee lokakuun alkupuolella. Urakka valmistuu joulukuussa 2018.
  • Kirkkotien kiertoliittymän urakka on istutuksia vaille valmis.
  • Klaukkalan kehätie (ohikulkutie), josta järjestetään marras-joulukuussa esittelytilaisuus kuntalaisille.
  • Klaukkalantien-Ropakkotien-Kiikkaistenkujan liittymän parantamisurakka on valmistumassa syksyllä 2019.
  • Rajamäentien-Kiljavantien kiertoliittymän katusuunnitelmat ovat tulossa syksyn aikana päätöksentekoon ja rakentaminen käynnistynee keväällä 2019.

Liikkuminen tarkoittaa Nurmijärvellä valtavaa rahareikää, ja jo nyt rakennettu infra on taloudellisesti ollut sekä valtiolle, mutta etenkin kuntalaisillemme mittava satsaus. Taloudelliset päätökset ovat valintoja ja etenkin infran osalta aina vaikeita sellaisia. Investointitarpeet ylittävät moninkertaisesti käytössä olevat resurssit. Investointeja on viime vuosina tehty lainarahan turvin, mikä on nostanut lainamäärän per asukas jo huikeasti yli valtakunnallisen keskiarvon. Keskimääräinen laina kunnissa oli 2933 euroa per asukas ja meillä ollaan jo noustu 3647 euroon per asukas. Kriisikunta emme silti vielä ole, mutta Nurmijärven kestävään kasvuun tähtäävän Nuuka -ohjelman suunnittelu on jo aloitettu.

Liikkujan viikon tarkoitus on kannustaa ihmisiä pohtimaan omia arkisia liikkumisvalintojaan, sekä erilaisia tapoja liikkua ja mahdollisuuksia yhdistellä erilaisia kulkumuotoja. Miksaa ja mene -slogan houkuttelee nurmijärveläisiäkin kokeilemaan yhdistelemistä. Josko tulisinkin fillarilla bussipysäkille? Tai ajaisinkin auton Kivistön asemalle? Tai hankkisin Nurmijärvi -lipun kuukaudeksi ja säästäisin ruuhkassa ajamisen aikaa vaikkapa lehden lukemiseen?

Liikkujan viikko toivottavasti myös saa meidät ideoimaan uusiakin ratkaisuja liikkumisen helppouden ja viisauden lisäämiseksi. Joko meillä Nurmijärvellä hyödynnetään esimerkiksi jakamistaloutta, kuten kimppakyytejä tai yhteiskäyttöautoja liikkumisessa? Entä, miten erilaiset teknologiat ja liikkumisen rajapintoja yhdistelevät MaaS -ratkaisut voisivat palvella kuntaamme paremmin?

Liikkumisesta on pyritty tekemään Nurmijärvellä houkuttelevaa ja helppoa, myös kuntoilumielessä. Kevyenliikenteenväyliä on rakennettu lähes 100 kilometriä ja niiden lisäksi löytyy paljon erilaiseen liikkumiseen sopivia reittejä luonnosta ja metsistä. Ja lähes lajille, kuin lajille löytyvät jo harrastusmahdollisuudet kuntamme alueelta.

Liikunnan saralla uusi ilmiö – Nurmijärveläiset ploggarit ovat tehneet roskajuoksemisella upeaa työtä ja nousseet viisaalla liikkumisellaan valtakunnan ilmiöksi. Liikkujan viikon lisäksi 15.9. vietetään maailman siivouspäivää, joten haastankin teidät kaikki teemaviikon kunniaksi tekemään ploggauslenkin. Nurmijärven ploggarimestari Kaisu Paulanto lupasi jo tarttua haasteeseen ja kutsunkin sinut kanssamme noin tunnin kestävälle roskankeruulenkille 20.9. klo 17.30. Lähdemme tuolloin liikkeelle Monikon parkkipaikalta. Mukaan kannattaa varata ainakin hanskat, muovipussi ja paljon iloista mieltä. Ploggaamisiin!

 

Outi

 

Blogin etusivulle

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä