Nurmijärven blogi

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajalta

Kunnanjohtajan blogi 5.5.2023 – Pyörällä päästään

5.5.2023

Nyt on hyvä viimeistään kaivaa fillari esiin talven jäljiltä, tehdä keväthuolto ja pistää jalat polkimille, sillä 5.5. alkaa Valtakunnallinen pyöräilyviikko.

Valtakunnallinen pyöräilyviikko polkaistaan käyntiin Kaupunkipyöräilypäivän merkeissä. Tavoitteena on lisätä ihmisten pyöräilyä ja tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä. Nurmijärvellä on aloitettu kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelman laatiminen.

Pyöräilyviikon pääteema on tänä vuonna pyöräpysäköinti – oikea ratkaisu oikeaan paikkaan. Pääteemalla halutaan kiinnittää huomiota pyöräpysäköintiin, sen laatuun, määrään, sijoitteluun ja käytettävyyteen. Ideoita ja palautetta nykykäytännöistä kunnassamme otetaan mielellään vastaan esim. Solmun kautta.  

Pyöräilyviikko sisältää kymmenen erilaista teemapäivää – valitse alta omasi ja lue lisää vinkkejä teemasivuiltamme:

Pyörä kuntoon (lauantai 6.5.)

Pyörä kuntoon -päivänä kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että polkupyörällä on turvallista ja mukavaa ajaa, ja onhan Pyöräilyviikon tapahtumiin mukavampi hurauttaa toimivalla pyörällä! Säännöllinen huoltaminen pitää pyörän kunnossa ja on helppo toteuttaa myös itse.

Perhepyöräily (sunnuntai 7.5.)

Perhepyöräilypäivä kannustaa koko perheen yhteiselle pyöräretkelle. Perhepyöräilypäivä kannustaa eri ikäisiä pyöräilemään yhdessä, myös heitä, joille pyöräily ei ole osa arkea. Pyörällä liikkuessa on helppo pysähtyä hetken mielijohteesta mielenkiintoisiin kohteisiin tai suunnata esimerkiksi jäätelökioskille. Katso vinkit mukaviin perhepyöräilykohteisiin Nurmijärvellä!

Sähköpyöräily (maanantai 8.5.)

Sähköpyöräpäivänä tuodaan esille sähköpyöräilyn vaikutuksia. Sähköpyörä on loistava kulkupeli, joka mahdollistaa entistä pidempien matkojen polkemisen. Tästä johtuen sähköpyöräilyn terveysvaikutukset ovat kokonaisuutena samaa luokkaa kuin ilman sähköavustusta polkemisen. Terveysvaikutusten lisäksi sähköpyöräily tekee hyvää ympäristölle; säännöllisesti työmatkansa sähköpyöräilevistä jopa 50 prosenttia kulki aiemmin työmatkansa yksityisautolla. Lue lisää sähköpyöristä.

Pyörällä töihin (tiistai 9.5.)

Lyhyistä 1–2 kilometrin mittaisista työmatkoista lähes puolet kuljetaan henkilöautolla ja alle yhden kilometrin työmatkoista neljännes. Pyörällä töihin -päivänä innostetaan kaikkia kokeilemaan työmatkan tai ainakin osan matkasta kulkemista pyörällä ja säännöllisen työmatkapyöräilyn aloittamista. Lue lisää työmatkapyöräilyn edistämisestä Liikkuva Työelämän -verkkosivuilta. 

Pyörällä kouluun (keskiviikko 10.5.)

Pyörällä kouluun -päivän tärkein tehtävä on sytyttää rakkaus pyöräilyyn. Rakkaus pyöräilyyn syntyy siitä, että pyöräily on lähtökohtaisesti hauskaa ja siihen kannustetaan. Yhdessä poljettu pitkä matka rohkaisee heitäkin, jotka eivät aikaisemmin ole niin pitkälle polkeneet.

Pyöräilyleikit ja pyöräilyoppitunnit ovat mutkaton tapa lähestyä pyöräilyä. Pidempiä retkiä varten voi olla hyvä kerrata pyöräilyä koskevia liikennesääntöjä ja katsastaa pyörän kunto.

10.5. vietetään myös unelmien liikuntapäivä

Pyörällä treeneihin (torstai 11.5.)

Pyörällä harrastuksiin -päivänä jokaisen toivotaan jättävän autonsa kotiin mihin tahansa harrastukseen lähtiessään. Laulu- tai soittotunneille, näytelmä- tai elokuvakerhoon suuntaavat saavat matkalla hyvän annoksen liikuntaa ja ulkoilmaa. Urheiluharrastukseen menevät saavat lihaksensa lämpimiksi ennen treeniä. Vastaavasti kotimatkalla elimistö pääsee palautumaan suorituksesta.

Katso vinkit Nurmijärven ulkoliikuntapaikkoihin ja polkaise käymään pyörällä treeneihin päivänä.

Pyörällä kauppaan (perjantai 12.5.)

Oletko harkinnut tekeväsi kauppareissut auton sijaan pyörällä? Nykypäivänä erilaiset kuljetusratkaisut mahdollistavat isompienkin ostosreissujen hoitamisen pyöräillen. Tavarapyörän kyydissä tai pyöräkärryssä kuljetat helposti viikon ruokatarpeet, kun taas pienemmät ostokset kulkevat kätevästi repussa, sivulaukuissa tai pyörän korissa.

Pyörämatkailu (lauantai 13.5.)

Nurmijärveltä löytyy paljon mukavaa pyörämatkailijoille.

13.5. kisataan perinteinen Evoc MTB 2023 -maastopyörätapahtuma. Kyseessähän on Etelä-Suomen hienoin ja kaikille soveltuva maastopyöräilyn kuntotapahtuma Rajamäen maastoissa. Tapahtuma on täysin lisenssivapaa ja soveltuu hyvin kaiken ikäisille ja tasoisille harrastajille. Vaatimuksena on ainoastaan polkupyörä, kypärä ja iloinen mieli.

Mikäli maastopyöräilyn jälkeen jää vielä intoa niin koko Nurmijärven kiertävällä Seitsemän veljeksen pyöräreitillä voit uppoutua Seitsemän veljestä -teoksen tunnelmiin perisuomalaisissa maalaismaisemissa. Päällystettyjä maanteitä ja pyöräteitä pitkin etenevälle reitille osuu kiinnostavia luonto- ja kulttuurikohteita, virkistäviä uimapaikkoja ja ihastuttavia kahviloita.

Hieman Vihdinkin puolellakin koukkaava reitti kulkee Suomen suurimman lähdejärven vierestä, Aleksis Kiven synnyinseutujen läpi ja tarjoaa mahdollisuuden poiketa kaikissa Nurmijärven taajamissa. Lue lisätietoja reitistä täältä.

Pyörällä kaiken ikää (sunnuntai 14.5.)

Pyörällä kaiken ikää-päivänä rohkaistaan ikäihmisiä pyöräilemään. Pyörällä ajaminen ei vaadi ajokorttia mutta tuo vapauden tunnetta liikkumiseen. Jo pienellä määrällä pyöräilyä on positiivisia terveysvaikutuksia, kestävyys- ja lihaskunnon lisäksi kehittyy myös tasapaino. Muistattehan myös, että kunnalla on käytössä riksapyörä, jolla voi kyyditä ikäihmisiä. Sen käyttöä voi tiedustella liikuntapalveluista.

 

Pidetään pyörät pyörimässä!

Outi

 

 

Takaisin listaukseen

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä