Ajankohtaista

Aleksia, Ilmastotyö, Koulutus, Siistiksi, Tapahtumat

Vastuullista ruokaa kotitalouksissa – tilaisuus kuntalaisille 7.10.

22.9.2021

Ilmastotyökyselyssämme kuntalaiset toivoivat, että kunta jakaisi aktiivisemmin tietoa ilmastonmuutoksen hillitsemiseen kytkeytyvistä asioista, yksittäisen kuluttajan näkökulmasta. Kiertokapula kertoi kodin jäteasioista kuntalaisille toukokuussa. Nyt vuorossa olevassa, 7.10. klo 18–19 pidettävässä verkkovälitteisessä tilaisuudessa kerrotaan ja keskustellaan vastuullisesta ruoasta kotitalouksissa.

Tilaisuuden puhujana on Aleksian Padan palveluesimies Minna-Liisa Haapamäki. Liikelaitos Aleksia tarjoaa ruoka- ja siivouspalveluita noin 100 toimipisteessä. Aleksian toiminnassa vastuullisuus näkyy esimerkiksi pyrkimyksenä vähentää ruokahävikkiä, biojätettä sekä energian ja veden kulutusta. Lisäksi laite- ja pesuainehankinnoissa kiinnitetään huomiota niiden ympäristöystävällisyyteen.

Ruoan vastuullisuus seitsemästä näkökulmasta

Kotitalouksien vastuullista ruokaan liittyvää toimintaa tarkastellaan tilaisuudessa seitsemän aihepiirin kautta: taloudellinen vastuullisuus, ympäristö, ravitsemus, paikallisuus, tuoteturvallisuus sekä ihmisten ja eläinten hyvinvointi.

Taloudellinen vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ostetaan vain ruoka-aineita, joita tarvitaan ja suositaan ostoksissa sesonginmukaisia ruokia. Satokausien suosiminen takaa ruoan hyvän maun ja laadun, edullisuutta unohtamatta. Ympäristön näkökulmasta tärkeintä on vähentää ruokahävikkiä. Tällöin vähenee myös biojätteen määrä.  Ja kodin laitteet. Olisiko aika vaihtaa energia- ja vesisyöpöt laitteet ympäristöystävällisempiin?

Ruoan ympäristökuormitus pienenee yli neljäsosan, jos syö ravitsemussuositusten mukaisesti. Kuluttajien pitäisi lisätä kasvisten ja hedelmien syömistä, suosia viljatuotteita ja kohtuullistaa lihankäyttöä. Sen lisäksi villiruoan, kuten marjojen, sienten ja riistan hyödyntäminen sekä lähiruoan suosiminen ovat vastuullista toimintaa, joka kytkeytyy niin tuoteturvallisuuteen kuin oman pitäjän talouteen. Maataloustuottajien oma hyvinvointi vaikuttaa suoraan myös eläinten hyvinvointiin, ja sen myötä tuotteiden turvallisuuteen.

Kotitalouksien ruoan vastuullisuuteen liittyy edellä olevien esimerkkien lisäksi paljon muutakin. Mitä kaikkea? Se selviää, kun tulet kuulolle torstaina 7.10. klo 18–19. Tervetuloa mukaan!

Tilaisuuden osallistumislinkki verkkosivujemme Tapahtumakalenterissa.

Takaisin listaukseen