Kieltolaki 100 vuotta

Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi tarjoilee kesällä 2019:

Kieltolaki100 -teemanäyttely
Kieltolaki100 -teemaopastus joka la ja su klo 17.

 Pirtutakavarikko Röykässä 1930.

Kieltolain voimassaoloaikana 1.6.1919 – 5.4.1932 Suomessa oli alkoholia laillisesti saatavilla vain lääkinnällisiin, tieteellisiin ja teknisiin tarkoituksiin. Salapoltto eli pontikankeitto ja alkoholin salakuljetus käynnistyivät kuitenkin nopeasti, kieltolaista tuli kiertolaki ja pirtuaika alkoi.

Myös Nurmijärven kirkonkylällä toimi paikallisia trokareita ja pitäjän läpi kulki alkoholin salakuljetusreitti. Pirtua salakuljettavia autoja pysäytettiin käskyttämällä tai piikkimattojen avulla ja Nurmijärven poliisilla oli parhaimmillaan takavarikossa 7 pirtuautoa yhtäaikaisesti.

Nurmijärvelle ja Rajamäelle, toisin kuin koko muulle Suomelle, kieltolaki oli onnenpotku. Laillisen alkoholin tuotantoa varten perustettu Valtion alkoholiliike osti Rajamäen tehtaat 1920. Kieltolain päättyminen 1932, valtion alkoholimonopoli ja Oy Alkoholiliike Ab:n perustaminen saattoivat alulle tehtaiden mittavat laajennus- ja uudistustyöt. Rajamäestä tuli koko maan alkoholituotannon keskus, jota se on yhä tänään. Kieltolaki seurauksineen merkitsi seudun asukkaille siis vakaata kehitystä, työtä ja toimeentuloa, mainetta ja mammonaakin.