Ajankohtaista

Aleksia, Ikäihmiset, Ilmastotyö, Nuoriso, Tapahtumat

Vähennetään ruokahävikkiä -tilaisuus kuntalaisille 7.9.

29.8.2023

Kunnanviraston valtuustosalissa torstaina 7.9.2023 klo 18–19 pidettävässä kuntalaistilaisuudessa kerrotaan ja keskustellaan vastuullisesta ruoasta kotitalouksissa. Tilaisuuden puhujana on Aleksian Padan tuotannonohjaaja, hävikkiasiantuntija Minna-Liisa Haapamäki.

Ruoan vastuullisuus seitsemästä näkökulmasta 

“ Tarkastelen tilaisuudessa kotitalouksien vastuulliseen ruokaan liittyvää toimintaa seitsemän aihepiirin kautta: taloudellinen vastuullisuus, ympäristö, ravitsemus, paikallisuus, tuoteturvallisuus sekä ihmisten ja eläinten hyvinvointi,” kertoo Minna-Liisa Haapamäki.  

Taloudellinen vastuullisuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ostetaan vain ruoka-aineita, joita tarvitaan ja suositaan ostoksissa sesonginmukaisia ruokia. Satokausien suosiminen takaa ruoan hyvän maun ja laadun, edullisuutta unohtamatta. Ympäristön näkökulmasta tärkeintä on vähentää ruokahävikkiä. Tällöin vähenee myös biojätteen määrä.  Ja kodin laitteet. Olisiko aika vaihtaa energia- ja vesisyöpöt laitteet ympäristöystävällisempiin? 

Ruoan ympäristökuormitus pienenee yli neljäsosan, jos syö ravitsemussuositusten mukaisesti. Kuluttajien pitäisi lisätä kasvisten ja hedelmien syömistä, suosia viljatuotteita ja kohtuullistaa lihankäyttöä. Sen lisäksi villiruoan, kuten marjojen, sienten ja riistan hyödyntäminen sekä lähiruoan suosiminen ovat vastuullista toimintaa, joka kytkeytyy niin tuoteturvallisuuteen kuin oman pitäjän talouteen. Maataloustuottajien oma hyvinvointi vaikuttaa suoraan myös eläinten hyvinvointiin, ja sen myötä tuotteiden turvallisuuteen.

“Kotitalouksien ruoan vastuullisuuteen liittyy edellä olevien esimerkkien lisäksi paljon muutakin. Mitä kaikkea? Se selviää, kun tulet kuulolle torstaina 7.9. klo 18–19 kunnanviraston valtuustosaliin, osoitteeseen Keskustie 2, Nurmijärvi. Tervetuloa mukaan”, toivottaa Haapamäki. 

Tilaisuus on osa kunnan ilmastotyötä.

Liikelaitos Aleksia tarjoaa ruoka- ja siivouspalveluita noin 90 toimipisteessä. Aleksian toiminnassa vastuullisuus näkyy esimerkiksi pyrkimyksenä vähentää ruokahävikkiä, biojätettä sekä energian ja veden kulutusta. Lisäksi laite- ja pesuainehankinnoissa kiinnitetään huomiota niiden ympäristöystävällisyyteen. 

Takaisin listaukseen