Ajankohtaista

Joukkoliikenne, Liikenne

Turvavyö pelastaa

22.9.2023

Nurmijärvellä on vuosina 2018—2022 tapahtunut yli 1000 hirvi- ja peurakolaria. Poliisin tietoon tulleita, muita kuin eläinten kanssa tapahtuneita onnettomuuksia, on viiden vuoden aikana tapahtunut 363. Kolaritilanteessa turvavyö pitää ihmisen istuimellaan ja estää häntä iskeytymästä auton koviin sisäosiin.

Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuonna 2021 turvavyön käyttö olisi voinut Suomessa pelastaa 33 henkilö- ja pakettiautoissa kuollutta henkilöä.

Liikenneturvan tutkimusten mukaan enintään 7 km/h nopeudella tapahtuvassa kolarissa aikuinen saattaa kyetä käsillään estämään iskeytymisen rattiin, kojetauluun tai selkänojaan. Taajamanopeuksilla (50 km/h) tapahtuvissa kolareissa ihmisen törmäyspaino on jo 40-kertainen, joten käsillä ei kyetä estämään iskeytymistä tai autosta ulos sinkoutumista.

Muista käyttää turvavyötä myös linja-autossa

Myös linja-autoissa on turvavöiden käyttöpakko, mikäli turvavyö on istuinpaikalle asennettu.

Niissä kaupunkiliikenteen linja-autoissa, joissa on paikkoja myös seisoville matkustaville ei turvavöitä välttämättä ole asennettu. Muistathan kuitenkin käyttää turvavyötä, aina kun se linja-auton istuimesta löytyy!

Tyttö laittaa turvavyön kiinni.
Kuva Liikenneturva
Takaisin listaukseen