Ajankohtaista

Asuminen, Hyvinvointi, Ilmastotyö, Jätehuolto, Kiinteistöt, Liikenne, Nurmijärven Kodit

Tule mukaan kokeilemaan vähähiilisempiä elämäntapoja – hae ilmastokummeihin!

1.12.2023

Ympäristöministeriö on myöntänyt Nurmijärven kunnalle hankerahan ilmastotyön kiihdyttämiseksi.  Voit nyt ilmoittautua mukaan Nurmijärven ilmastokummiksi, ja olla mukana kokeilemassa kestäviä elämäntapoja omassa arjessa. D-mat Oy:n järjestämissä kestävien elämäntapojen kiihdyttämöissä ilmastokummit pääsevät kokeilemaan sellaisia ilmastotekoja, jotka sopivat omaan arkeen ja elämään, ja oppivat käytännössä, miten omilla pienillä teoilla voi vaikuttaa siihen, minkälaisen hiilijalanjäljen jättää.

Mukaan pääsevät kaikenlaiset kotitaloudet, eli ei väliä asutko vuokralla vai omistusasunnossa, omakotitalossa vai kerrostalossa, asutko yksin vai perheen kanssa: kaikenlaiset ihmiset ovat tervetulleita mukaan! Nurmijärven Kotien asukkaille on myös jaettu tietoa ilmastokummiksi ryhtymisestä.

Mikä ja kuka on ilmastokummi?

Ilmastokummiksi voi lähetä ihan kuka vaan! Riittää, että haluaa oppia lisää omasta hiilijalanjäljestään ja kokeilla, miten pienillä teoilla voi olla vaikutusta omaan hiilijalanjälkeen. Mukaan ovat tervetulleita kaikenlaiset ihmiset ja kotitaloudet.

Ilmastokummit pääsevät osallistumaan kahteen työpajaan, joiden välissä on ilmastoystävällisten elämäntapojen kokeilujakso. Ensimmäisessä työpajassa kummit pääsevät oppimaan omasta hiilijalanjäljestään ja luomaan itselle sopivia, saavutettavia tavoitteita oman hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Toisessa työpajassa käydään läpi, miten hyvin osallistujat ovat onnistuneet saavuttamaan tavoitteet.

Nurmijärven ilmastokummina olet mukana eräänlaisessa pioneeriryhmässä, ja pääset näyttämään esimerkkiä muille. Sinun ei tarvitse olla ilmastoasiantuntija tai viherpiipertäjä, vaan mukaan pääsevät ihan tavalliset kotitaloudet, jotka pääsevät asettamaan omaan arkeen sopivia tavoitteita hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Miksi kannattaa lähteä ilmastokummiksi?

Jos olet koskaan miettinyt, että haluaisit elää hieman ympäristöystävällisemmin, niin ilmastokummius on helppo tapa päästä oikeille jäljille. Saat apua ja opastusta, ja pääset kokeilemaan kestävämpiä elämäntapoja helposti itse. Ilmastokummina olet mukana pienessä ryhmässä, jolla on tärkeä yhteinen tavoite: hiilijalanjäljen pienentäminen ja ilmastoystävällisempi elämä. Lähtemällä mukaan saat käytännön neuvoja ja vinkkejä ekologisempaa ja kestävämpään elämään, jotka on helppo tuoda osaksi omaa arkea.

Oman hiilijalanjäljen pienentäminen on ympäristön lisäksi hyväksi myös omalle kukkarolle! Esimerkiksi lämmitystä laskemalla, vedenkulutusta hillitsemällä ja yksityisautoilua vähentämällä voit vaikuttaa omiin kuluihin. Ilmastoystävällinen elämä voi siis tuoda myös säästöjä.

Milloin ilmastokummit tapaavat?

Kestävien elämäntapojen kiihdyttämöjä järjestetään ilmastokummeille kaksi. Ensimmäinen kummiryhmä järjestetään tammi-helmikuussa ja toinen maalis-toukokuussa 2024. Molempiin kiihdyttämöihin kuuluu kaksi työpajaa, toinen ennen kokeilujaksoa ja toinen kokeilujakson jälkeen.

Haku on nyt avattu tammi-helmikuussa järjestettävään kiihdyttämöön, jonka työpajat järjestetään 23.1.2024 klo 17–19.30 (2,5h) ja 5.3.2024 klo 17–19 (2h). Varmistathan jo ilmoittautuessasi, että pääset osallistumaan työpajoihin näinä aikoina.

Mitä kestävien elämäntapojen kiihdyttämössä tehdään?

Ilmoittautumisen jälkeen osallistujat täyttävät verkkolomakkeelle tietoja kulutustottumuksiinsa liittyen, ja D-mat oy:n asiantuntijat laskevat niiden perusteella hiilijalanjäljen taustatiedoksi tiekarttatyöpajaan.

Tiekarttatyöpajassa (noin 2,5 h) osallistujat pääsevät suunnittelemaan, millaisia muutoksia elämäntapoihin tehdään kokeilujakson ajaksi. D-mat oy auttaa toimenpiteiden valitsemisessa ja laskee työpajan jälkeen niiden vaikutukset hiilijalanjälkeen.

Kokeilujakso kestää neljä viikkoa, ja sen aikana osallistujat kokeilevat valitsemiaan toimenpiteitä arjessaan. Kokeilujakson aikana osallistujat saavat viikoittain tietopaketteja. Jakson lopuksi osallistujat ilmoittavat D-matille, miten kokeilu sujui ja mitkä muutokset he ovat pystyneet tekemään arjessaan.

Tulevaisuustyöpajassa (noin 2 h) keskustellaan kokemuksista ja jatkosta.

Miten pääsen mukaan?

Jätä ilmastokummihakemus jo tänään, sillä mukaan voidaan ottaa vain rajallinen määrä osallistujia! Ilmoittautumisaikaa on 15.12. asti. Ilmoittaudu mukaan tästä!

 

>>> Lisätietoa kotitalouksien kiihdyttämöistä kunnan verkkosivuilla.

Takaisin listaukseen