Vaikutukset kunnan palveluihin

Varhaiskasvatus, koulut ja nuorisopalvelut

Varhaiskasvatus, alkuluokat ja esiopetus

Varhaiskasvatusta ylläpidetään lapsen omassa yksikössä

Mahdollisten sähkökatkojen aikana päiväkotien, alkuluokkayksiköiden (koulussa ja päiväkodissa), avoimen varhaiskasvatuksen sekä perhepäivähoitajien toimintaa ylläpidetään kaikissa yksiköissä lasten hoitoaikojen varausten mukaisesti. Huoltajilla on mahdollisuus tuoda lapsi omaan tuttuun varhaiskasvatusyksikköön.

Varauduttu valon lähteillä ja vaihtoehtoisilla aterioilla

Varhaiskasvatuksen yksiköissä sähkökatkoihin on varauduttu hankkimalla paristoilla toimivia valon lähteitä, kuten taskulamppuja ja ladattavia valonlähteitä. Huoltajia pyydetään mahdollisuuksien mukaan pakkaamaan lapsille mukaan paristokäyttöinen taskulamppu.

Mikäli sähkökatko vaikuttaa päivän aterioiden valmistamiseen, yksiköstä jaetaan tilanteesta riippuen lämmin tai kylmä ravitsemuksellinen ateria. Tilojen on arvioitu pysyvän lämpiminä sähkökatkojen aikana, mutta lapsille kannattaa varata mukaan lämpimiä varavaatteita.

Huoltajia pyydetään huomioimaan turvallisuus pihoilla ja parkkipaikoilla

Huoltajia pyydetään huomioimaan sähkökatkojen aikana puuttuva valaistus parkkipaikka- ja piha-alueille lasten tuonti- ja hakutilanteissa. Huoltajia pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota lapsensa näkyvyyteen pimeässä (led-huomiovalot, heijastimet). Sähkökatkot eivät vaikuta koulukuljetuksiin.

Huoltajia pyydetään mahdollisuuksien mukaan järjestämään lasten hoito kotona sähkökatkon aikana

Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuvien lasten huoltajia pyydetään mahdollisuuksien mukaan järjestämään lasten hoito kotona sähkökatkon ajan. Sähkökatkoista johtuvia poissaoloja ei hyvitetä varhaiskasvatuksen asiakasmaksuissa.

Varhaiskasvatuksen yksikkökohtainen viestintä

Varhaiskasvatusyksiköt viestivät yksikkökohtaisista toimintatavoista ja poikkeusjärjestelyistä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.

Koulut ja Nurmijärven lukio

Koulujen ja lukion toiminta pyritään järjestämään mahdollisimman normaalisti

Häiriötilanteissa, kuten mahdollisten sähkökatkojen aikana, Nurmijärven kunnan peruskoulujen ja lukion toiminta pyritään järjestämään mahdollisimman normaalisti, noudattaen lukujärjestykseen merkittyjä koulutyön alkamis- ja päättymisaikoja. Mikäli häiriötilanne vaarantaa oppilaiden, opiskelijoiden ja henkilökunnan terveyden tai turvallisuuden, koulupäivä voidaan tarvittaessa myös keskeyttää.

Kouluissa ja lukiossa varauduttu

Koulutuspalvelut varautuu sähkökatkoihin hankkimalla kouluihin ja lukioon sähkövalon korvaavia valonlähteitä kuten taskulamppuja ja ladattavia valaisimia. Koulupäivän aikana tarjotaan lämmin tai kylmä koululounas, sähkökatkon ajoittumisesta ja kestosta riippuen. Koulutilojen on arvioitu pysyvän lämpiminä sähkökatkojen aikana. Oppilaat ja opiskelijat voivat halutessaan tuoda kouluun lämpimiä varavaatteita. Lisäksi oppilaat ja opiskelijat voivat halutessaan tuoda kouluun paristokäyttöisiä taskulamppuja.

Koulukuljetukset järjestetään suunnitellusti

Mahdollisella sähköpulalla ei ole vaikutuksia koulukuljetuksien aikatauluihin tai ajoihin, vaan koulukuljetukset järjestetään normaalin aikataulun mukaisesti.

Koulujen yksikkökohtainen viestintä

Koulut viestivät yksikkökohtaisista toimintatavoista ja poikkeusjärjestelyistä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.

Nuorisopalvelut ja koulujen iltapäivätoiminta

Koululaisten iltapäiväkerhot avoinna

Koululaisten iltapäiväkerhot pidetään avoinna ja toiminta järjestetään mahdollisimman normaalisti. Toiminnassa varaudutaan välipalassa ruokaan, joka ei vaadi lämmittämistä. Huoltajille tiedotetaan asiasta tekstiviestillä/WhatsAppilla. Vanhempia pyydetään tarvittaessa hakemaan lapset aikaisemmin.

Nuorisotilat suljetaan, mikäli tieto sähkökatkosta saadaan etukäteen

Nuorisotilat suljetaan, mikäli katkoista saadaan tieto edellisen vuorokauden aikana, jolloin sähkökatkoon ehditään valmistautua. Mikäli sähkökatko tulee nuorisotilan ollessa auki, nuorisotila pidetään avoinna turvallisuus huomioiden. Virtuaalinen nuorisotila on toiminnassa suunniteltujen (2h) sähkökatkojen aikana. Nuorisotilojen kiinnioloista viestitään somen kautta ja lapulla ovessa.

Koulunuorisotyö

Toiminta pyritään järjestämään mahdollisimman normaalisti. Koulunuorisotyöntekijät noudattavat koulujen ohjeistusta.

Nuorten työpajalla ei työskennellä sähkökatkon aikana

Nuorten työpajalla nuorille annetaan etätehtäviä, mikäli sähkökatkosta tiedetään etukäteen. Sähkökatkoksen aikana ei tehdä töitä puu- tai autopuolella.

Etsivä nuorisotyö jatkuu sähkökatkon aikana

Etsivässä nuorisotyössä otetaan nuoria vastaan ja pidetään yhteyttä mahdollisuuksien mukaan myös sähkökatkon aikana.

Katso sivistysjohtaja Tiina Hirvosen Asukasinfossa 8.12.2022 pitämä katsaus

Oho! Tämä video ei näy, koska olet kieltänyt markkinointievästeiden käytön. Nähdäksesi videon, käy hyväksymässä markkinointievästeet.