Museo

Museon kesäkuulumisia

Museoiden kesäkausi alkaa 1.6., jolloin Aleksis Kiven koti ja Tehdas- ja
alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi avautuvat.

Kansalliskirjailijan kotimaisemissa
Kansalliskirjailija Aleksis Kiven syntymäkoti vihittiin museoksi juhannuksena 1951. Asiasta uutisoitiin laajasti. Suomen Sosiaalidemokraatissa kirjoitettiin:
”Suomen kirjallisuudelle nyt entistetty tupanen merkitsee samaa kuin sodassa pommitetun Goethen kodin jälleenrakentaminen Saksan ja koko maailman kirjallisuudelle.”

Tätä museo tarjoaa myös nykykävijälle. Museon näyttelyssä kerrotaan Aleksis Kiven elämästä ja teoksista, pohditaan Kiven persoonaan ja kirjailijan ammattiin liittyviä myyttejä ja avataan ajan yhteiskuntaa.

Näyttelyssä voi myös katsoa Kiven elämästä kertovan ”Aleksis Kiven askelissa” -lyhytfilmin tai kuunnella Kiven tekstejä ja testata Kiven kielen tuntemusta pelaten.

Taaborilla jotain uutta joka kesä
Taaborinvuoren museoiden näyttelyuudistus etenee rakennus kerrallaan. Vuonna 2021 avautui Seppälän vilja-aittaan näyttely, joka kertoo perinteisestä maanviljelyksestä ja karjanhoidosta.

Viime kesänä lapset saivat oman museonsa, Lastentupa Tarinan. Se suunniteltiin ennen kaikkea perheen pienimmille museovieraille. Lastentupa Tarina vie 1920-1930-lukujen maaseudun elämään ja arkeen. Historiaan pääsee tutustumaan toiminnallisesti, sillä kaikkeen saa koskea ja kaikilla esineillä voi vapaasti leikkiä. Kamarin nukketeatterissa voi keksiä omia tarinoita.

Tulevaksi kesäksi uudistuu nahkasuutarin mökki. Interiöörinäyttely kuvaa 1920-luvun mökkiläisen elämää. Kirjailija ja käsikirjoittaja Kirsti Manninen on kirjoittanut näyttelyyn kuunneltavaksi kuvitteellisen kertomuksen vasta itsenäistyneen torppariperheen elämästä aikana, jolloin elämänpiiri alkoi laajentua, mutta kansalaissodan varjo näkyi vielä ihmisten elämässä.

Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi 60 vuotta
Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi, aiemmalta nimeltään Rajamäen tehdasmuseo, avattiin yleisölle valtionyhtiö Oy Alkoholiliike Ab:n 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi 1963. Rakennuksen muutostöiden ja esineistön kokoamisen jälkeen museon toiminta käynnistyi juhlamenoin Aleksis Kiven päivänä 10.10. Avautuessaan museo oli Suomen ensimmäinen ja ainoa tehdasmuseo. Vuosi 2023 on siten museon avaamisen 60-vuotismerkkivuosi.

Rajamäen Ryyppi toimii 1897 pystytetyssä, Patakoppi-nimellä tunnetussa rakennuksessa, joka alun perin oli viereisen hiivatehtaan keitto- ja prässihuone. Teollisen toiminnan myöhemmissä vaiheissa rakennuksen tiloissa mm. tislattiin alkoholia ja valmistettiin kosmetiikkaa.

Vuosikymmenten ajan Rajamäen tehdasmuseo oli myös Suomen parhaiten pidetty museosalaisuus. Pitkään museo sijaitsi ulkopuolisilta suljetulla tehdasalueella ja sisäänpääsy museoon oli tiukasti rajattu aina vuoteen 2017.

Nykyisin Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryyppi on keväällä ja syksyllä avoinna ennakkovarausryhmille ja kesäaikaan kaikelle kansalle. Museoon pääsee tutustumaan kiitosta keränneillä opastetuilla kierroksilla.