Ilmiöntekijät

Haastattelussa eläköityvä tekninen johtaja Jouko Lehtonen

On palkitsevaa, kun asiat loksahtelevat paikoilleen. Olen nauttinut siitä, että olen voinut urallani vaikuttaa asioihin”, Nurmijärven teknisen johtajan paikalta kesäkuun alussa eläköityvä Jouko Lehtonen kertoo.

Monia työtehtäviä mainostetaan ”näköalapaikoiksi”, mutta Nurmijärven teknisen johtajan tehtävä todella on sitä. Hän vastaa kunnan ympäristötoimialasta eli kaikesta maahankinnasta ja yleiskaavoituksesta katujen ja toimitilojen kunnossapitoon. Toimialalla työskentelee yhteensä 170 henkilöä.

Lehtonen on ollut Nurmijärven kunnalla vuodesta 2019. Tätä ennen työkokemusta kertyi Riihimäen, Vantaan ja Helsingin kaupungeilta sekä yksityisistä yrityksistä.

”Siirryin konsulttifirmasta Helsingille noin 30 vuotta sitten. Noista ajoista muodollisuus kuntasektorilla on vähentynyt, kun avoimuus ja kuntalaisten huomioiminen ovat korostuneet.”

”Nurmijärven omaleimaisuus on kunnan maaseutumaisuus monine taajamineen ja kylineen, joissa on erittäin vahva identiteetti”, Lehtonen vertaa kuntaa edellisiin työpaikkoihinsa.

Töölönlahtea rakennettiin jo tuolloin
Lehtonen vietti lapsuutensa vanhempiensa rakennusyrityksen tiloissa leikkien.

”Lukion jälkeen diplomi-insinöörin opinnot olivat itsestäänselvyys, vaikka kotoa ei liiaksi ohjattukaan. Ensin työllistyin insinööritoimistoon, mutta 80-luvun lopulla siirryin Helsingin kaupungille.”

Useat julkiset projektit ovat Lehtosen mukaan niin sanotusti ”pitkässä puussa”.
”Olin 80-luvulla asiantuntijana Töölönlahden arkkitehtuurikilpailussa. Paljonhan alueella on tapahtunut, mutta täysin valmista ei ole tullut 40 vuodessakaan.”

Kun Vietnam avautui
Jouko Lehtoselle on kertynyt työkokemusta myös ulkomailta, esimerkiksi Ugandasta ja Vietnamista.

”Vietnam avautui 80-luvun lopulla ja Maailmanpankki kanavoi rahaa maan infrastruktuurin kehittämiseksi. Oma työni liittyi yhden pääväylän peruskorjaukseen. Pääsin kokemaan elokuvista tutun Vietnamin, jollaista ei enää ole. Ihmismassaa oli joka puolella, kun autoja ei juuri laisinkaan. Kulttuuri oli kaikkineen täysin erilainen kuin muualla”, Lehtonen muistelee.

2000-luvun taitteessa Lehtonen työskenteli Ugandassa. Mukana päiväntasaajalle matkusti koko perhe.

”Uganda oli perheellemme mahtava kokemus ja lapsetkin saivat kavereita heti ensimmäisenä koulupäivänä,” Lehtonen kertoo. ”Kaikki työkokemukset ovat olleet opettavaisia.”

Poikkeukselliset viimeiset työvuodet
Nurmijärvi on Lehtosen aikana kehittynyt monella eri tavoin: Ilvesvuori on täyttynyt yrityksistä ja Kirkonkylään on rakenteilla sekä Lidl että Tokmanni, yksityinen päiväkoti avattiin Vanha-Klaukkaan, Viirinlaakson kaavamuutokset tuovat Jyskin ja Rustan Klaukkalaan, Kylänpään kaavamuutokset ovat vauhdittaneet tontinmyyntiä sekä Rajamäen kampus on etenemässä. Näistä Lehtonen ei kuitenkaan ota kunniaa, vaan korostaa tiimityön merkitystä.

”Organisaation vahvuus näkyy silloin, kun eri asiantuntijat ja osaajat panostavat samaan asiaan. Tästä meillä on hyvää kokemusta kuluneilta vuosilta.”

Lehtonen aloitti Nurmijärvellä 2019. Syksyllä tulipalot tuhosivat Lepsämän ja Valkjärven koulut ja joulukuussa Klaukkalan päävesijohto vaurioitui, maaliskuussa 2020 puhkesi koronapandemia ja helmikuussa 2022 syttyi sota Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

”Kunta on olemassa ja harjoittelee poikkeuksellisia tilanteita varten, sillä kunnan pitää toimia kaikissa olosuhteissa. Valitettavasti kriisien hoitaminen on kuitenkin pois muusta työstä, ja kuluneina vuosina ns. normaalia työtä on jäänyt myös tekemättä.”
Poikkeusaika on myös kehittänyt kuntaa.
”Varsinkin korona-aika on pakottanut toimimaan eri tavoilla ja kunta on kehittynyt mm. osallistamisessa.”

Ikävä ilmiöntekijät-henkeä
Lehtonen jää Nurmijärveltä kaipaamaan hyvää yhteishenkeä ja välittömyyttä.
”Kunnantalolla huokuu toisten arvostaminen.”

Lehtonen on kunnassa kiitetty johtaja, jota arvostetaan läpi organisaation. Ketä Lehtonen itse arvostaa?

”Kunnanjohtaja välittää ihmisistä ja lähestyy asioita sopivan maanläheisesti. Kunta pyrkii Outin johdolla aktiiviseen vuorovaikutukseen kuntalaisten kanssa, ja arvostan häntä suuresti. Lisäksi on toki paljon muita henkilöitä, joita jää suuri ikävä.”

Lehtonen olisi halunnut tutustua paremmin koko henkilöstöön.
”Harmittaa, etten ehtinyt kiertää enempää kentällä. Tätä olisi täytynyt tehdä huomattavasti useammin.”

Nurmijärvelle Lehtonen povaa menestystä tulevina vuosina.
”Kunnan sijainti on kerrassaan loistava. Nurmijärvellä on kaikki valttikortit puolellaan tulevaisuudessa”, Jouko Lehtonen sanoo.

Oksanen seuraavaksi tekniseksi johtajaksi

”Toivotan Juhan lämpimästi tervetulleeksi takaisin kuntaan. On kaikkien etu, että saamme uudeksi tekniseksi johtajaksi henkilön, joka tuntee Nurmijärven ja valtaosan kunnan työntekijöistä ja luottamushenkilöistä jo ennestään”, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kallepekka Toivonen sanoo.

Teksti: Teemu Siltanen