Ajankohtaista

Seitsemän veljestä 150

Seitsemän veljestä 150 -juhlavuosi kutsuu kaikki juhlimaan Aleksis Kiven päivänä – päätapahtuma suorana HS Livessä 10.10.

2.10.2020

Vuosi 2020 on muistutellut Aleksis Kiven Seitsemän veljestä -romaania sekä Jukolan poikien yhä ajankohtaista ja puhuttelevaa tarinaa. Juhlavuosi huipentuu lokakuussa Aleksis Kiven päivänä Nurmijärven Monikkosalissa järjestettävään veljesten 150-vuotisjuhlavuoden valtakunnalliseen päätapahtumaan, jossa lavalle nousee joukko kulttuurivaikuttajia, muusikoita ja näyttelijöitä. 

Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä korostaa Kiven teoksen ajattomuutta:

”Kaiken Seitsemän veljestä -versioinnin, koulumuistojen ja lukutraumojen alle hautautuu helposti, että kansalliskirjailijamme pääteos on itse asiassa puhdas komedia sekä kasvukertomus. Aleksis Kiven ihmiskuva on ajatonta, terävää, hauskaa ja samaistuttavaa. Veljekset eivät aina ole täydellisiä roolimalleja, kuten ei kukaan meistä. Aleksis Kiven tuotanto sekä Seitsemän veljestä rakentavat suomalaista mielenmaisemaa kaikille täällä asuville tiedostetaan sitä aktiivisesti tai ei.”

Juhlassa lavalle nousevat keskustelemaan Juha Hurme, Baba Lybeck, Anna Tulusto sekä julkisuudesta tuttu, mutta vielä toistaiseksi salassa pidetty henkilö, joka on menneiden viikkojen aikana antanut Aleksis Kivelle äänen Twitterissä. 

“Juhlassa paljastamme, kuka Aleksis Kiven roolihahmon takaa on ottanut kantaa päivänpolttaviin aiheisiin Suomi-Twitterissä”, kertoo Nurmijärven kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen

“Voimme vinkata, että tällä lehdissäkin esiintyvällä ihmisellä on kattava yleissivistys, laaja varasto sitaatteja Kiven teoksista muistissa sekä terävä kynä.”

Keskustelun lisäksi kuullaan Seitsemän veljestä -teoksen ruonoihin sävellettyä musiikkia Karoliina Kantelisen, Katriina Honkasen, Juha Poikelan ja Lauluyhtye A-men:in esittämänä. Mukana on myös Juha Hurmeen ohjaama Kolistimen ukko -niminen episodi Seitsemästä veljeksestä. 

 Helsingin Sanomat näyttää juhlan suorana lähetyksenä. Tapahtumaa voi seurata 10.10. klo 18.00 alkaen osoitteessa hs.fi/live. Tapahtuman taltiointi on nähtä­vissä sivustolla viikon ajan tapahtuman jälkeen.

Mediataiteilija Niko Tiaisen Seitsemän veljestä -inspiroitunut mediainstallaatio avataan Aleksis Kiven päivänä

Seitsemän veljeksen juhlavuoden päätapahtuma jatkuu monitoimitalo Monikon pihamaalla, jossa avataan illalla mediataiteilija Niko Tiaisen Seitsemän veljestä 150 -juhlavuodelle toimeksiannettu videomäpätty mediataideteos A_K_7_V. 

Teos käsittelee symbolisella tasolla Seitsemän veljestä -romaanin teemoja: vastakkainasettelua, erilaisuutta ja sopeutumattomuutta. Myös kirjan teksti ja kieli kulkevat teoksessa mukana.

“Pyrin käyttämään teoksessa mahdollisimman paljon kirjan tekstiä tekstuurina sekä rakentamaan elementtejä, jotka jollain tavalla rakentuvat tekstistä ja kirjasimista”, Tiainen sanoo. 

Tiaisen teos tulee lisäksi olemaan yksi suurimpia Suomessa tehdyistä videomäppäyksistä:

“Videomäppäyksessä teos muotoillaan suoraan kohderakennusta varten. Monikko-talosta on otettu 3D-mallinnos, ja tämän mallin päälle luodaan itse teos. Näin lopullinen teos istuu juuri kyseessä olevan rakennuksen arkkitehtuuriin”. Kuvan heijastaminen isoon pintaan vaatii huipputason laitteiston. Videoteoksen toteuttamisen mahdollistaa Panasonicin ammattielektroniikkaa maahantuova Kauko Oy. Lisäksi Aleksis Kiven päivän juhlassa mukana on myös Suomen Vuokrakontti Oy. 

Valo- ja mediataidetta tekevän Niko Tiaisen töitä on nähty aiemmin muun muassa Kiovan kansainvälisillä valo- ja mediataiteen Kyiv Lights -festivaalilla, LLUX360-tapahtumassa sekä Tampereen Valoviikoilla. Yksi teos on tällä hetkellä esillä Indonesiassa Sumonar-festivaalilla.

A_K_7_V avataan Aleksis Kiven päivänä lauantaina 10.10. noin kello 19.30, jonka jälkeen se on nähtävillä 18.10. asti aina kello 18–23 ja klo 6–9. Teosta voi katsella Monikon parkkipaikalta tai sen ohi kulkevalta kävelytieltä.

Takaisin listaukseen