Ajankohtaista

Seitsemän veljestä 150

Seitsemän veljestä 150 -juhlavuoden pääjuhla Aleksis Kiven päivänä on kaikkien tavoitettavissa HS Liven kautta

9.10.2020

Pääjuhlan jälkeen avataan mediataiteilija Niko Tiaisen suuri, Monikko-talon ulkoseinille projisoitava juhlavuoden videotaideteos.

Vuosi 2020 on tuonut Aleksis Kiven aina yhtä ajankohtaisen Seitsemän veljestä -romaanin sekä Jukolan pojaat valokeilaan, kun Seitsemän veljestä -teoksen julkaisusta tuli 2.2. kuluneeksi 150 vuotta. Veljesten 150-vuotisjuhla huipentuu Aleksis Kiven päivänä Nurmijärven Monikkosalissa järjestettävään veljesten juhlavuoden valtakunnalliseen päätapahtumaan, jossa lavalle nousee joukko kulttuurivaikuttajia, muusikoita ja näyttelijöitä.

Nurmijärven kunnanjohtaja Outi Mäkelä korostaa Kiven teoksen ajattomuutta:

”Kaiken Seitsemän veljestä -versioinnin, koulumuistojen ja lukutraumojen alle hautautuu helposti, että kansalliskirjailijamme pääteos on itse asiassa puhdas komedia sekä kasvukertomus. Aleksis Kiven ihmiskuva on ajatonta, terävää, hauskaa ja samaistuttavaa. Veljekset eivät aina ole täydellisiä roolimalleja, kuten ei kukaan meistä. Aleksis Kiven tuotanto sekä Seitsemän veljestä rakentavat suomalaista mielenmaisemaa kaikille täällä asuville tiedostetaan sitä aktiivisesti tai ei.”

Juhlassa lavalle nousevat keskustelemaan Juha Hurme, Baba Lybeck, Anna Tulusto sekä julkisuudesta tuttu, mutta vielä toistaiseksi salassa pidetty henkilö, joka on menneiden viikkojen aikana antanut Aleksis Kivelle äänen Twitterissä.

Keskustelun lisäksi kuullaan Seitsemän veljestä -teoksen ruonoihin sävellettyä musiikkia Karoliina Kantelisen, Katriina Honkasen, Juha Poikelan ja Lauluyhtye A-men:in esittämänä. Mukana on myös Juha Hurmeen ohjaama Kolistimen ukko -niminen episodi Seitsemästä veljeksestä.

Helsingin Sanomat näyttää juhlan suorana lähetyksenä. Tapahtumaa voi seurata osoitteessa hs.fi/live. Tapahtuman taltiointi on nähtä­vissä sivustolla viikon ajan tapahtuman jälkeen.

Mediataiteilija Niko Tiaisen Seitsemän veljestä -inspiroitunut mediainstallaatio avataan Aleksis Kiven päivänä

Seitsemän veljeksen juhlavuoden päätapahtuma jatkuu monitoimitalo Monikon pihamaalla, jossa avataan illalla mediataiteilija Niko Tiaisen Seitsemän veljestä 150 -juhlavuodelle toimeksiannettu videomäpätty mediataideteos A_K_7_V.

”Kun kulttuurille on turvallisuussyistä rajoituksia sisätiloissa, viemme Seitsemän veljestä -juhlavuoden myös ulos. Tiaisen suurta, Monikon seinät peittävää projisoitua videotaideteosta voit piipahtaa katsomassa vaikka kauppareissulla tai lenkin varrella”, kertoo kunnan viestintäpäällikkö Teemu Siltanen.

Teos käsittelee symbolisella tasolla Seitsemän veljestä -romaanin teemoja: vastakkainasettelua, erilaisuutta ja sopeutumattomuutta. Myös kirjan teksti ja kieli kulkevat teoksessa mukana.

“Pyrin käyttämään teoksessa mahdollisimman paljon kirjan tekstiä tekstuurina sekä rakentamaan elementtejä, jotka jollain tavalla rakentuvat tekstistä ja kirjasimista”, Tiainen sanoo.

Tiaisen teos tulee lisäksi olemaan yksi suurimpia Suomessa tehdyistä videomäppäyksistä:

“Videomäppäyksessä teos muotoillaan suoraan kohderakennusta varten. Monikko-talosta on otettu 3D-mallinnos, ja tämän mallin päälle luodaan itse teos. Näin lopullinen teos istuu juuri kyseessä olevan rakennuksen arkkitehtuuriin”.

Valo- ja mediataidetta tekevän Niko Tiaisen töitä on nähty aiemmin muun muassa Kiovan kansainvälisillä valo- ja mediataiteen Kyiv Lights -festivaalilla, LLUX360-tapahtumassa sekä Tampereen Valoviikoilla. Yksi teos on tällä hetkellä esillä Indonesiassa Sumonar-festivaalilla.

A_K_7_V avataan Aleksis Kiven päivänä lauantaina 10.10. noin kello 19.30, jonka jälkeen se on nähtävillä 18.10. asti aina kello 18–23 ja klo 6–9. Teosta voi katsella Monikon parkkipaikalta tai sen ohi kulkevalta kävelytieltä.

Takaisin listaukseen