Ajankohtaista

Hyvinvointi, Liikunta, Terveys

Pysy pystyssä -kampanja – minimoi liukastumisriskit

17.1.2024

Pakkanen paukkuu tällä hetkellä, mutta sunnuntaista lähtien voidaan ”luistella” hyvinkin suojasäässä. Tiedossa voi siis olla liukasta tai paikoitellen erittäin liukasta jalankulku- ja ajosäätä. Jokavuotisen Pysy pystyssä – kampanjan viimeisiä päiviä vietetään tällä viikolla. Kampanja muistuttaa, että omilla toimilla on jokaisen mahdollista pienentää liukastumisriskiään. Ennakoiminen ja varautuminen ovat avainasemassa.

Liukkaus ja jalankulkusää

Liukastuminen on jalankulkijoiden yleisin tapaturma talviliikenteessä. Liukastumisen seuraukset saattavat olla hyvin vakavat ja pitkäkestoiset. Tyypillisiä liukastumisesta aiheutuneita vammoja ovat ruhjeet, nyrjähdykset sekä käden ja jalan murtumat. Liukastumisesta syntynyt vamma saattaa vaikeuttaa arkea pitkän ajan.

Ilmatieteen laitoksen jalankulkusää auttaa varautumaan erittäin liukkaisiin jalankulkukeleihin. Niitä on vuodessa tyypillisesti viidestä viiteentoista päivää maakuntaa kohti. Liukasta ja paikoitellen erittäin liukasta on selvästi useammin.

Erittäin liukkaalla ei pelkkä varovaisuus riitä, vaan tarvitaan pitävät kengät sekä apuvälineitä kuten liukuesteitä.

Varaa riittävästi aikaa

Kiire ja keskittymisen puute lisäävät kaatumisvaaraa kaikissa olosuhteissa. Kiire on syynä joka kuudennessa liukastumistapaturmassa. Liukkailla keleillä kiirehtiminen kannattaa unohtaa kokonaan, sillä kiireessä keskittymiskyky heikkenee ja liukastumisvaara kasvaa.

Vaarallinen tilanne on esimerkiksi bussiin kiirehtiminen. Kiireessä ei myöskään tule välttämättä kiinnitettyä huomiota jalkinevalintaan tai laitettua liukuesteitä paikoilleen.

Voit itse vaikuttaa kiireestä aiheutuvaan liukastumisvaaraan. Kiire johtuu yleensä asioiden jättämisestä viime tippaan. Kiire vaikeuttaa ennakointia, varautumista ja etukäteissuunnittelua, jotka ovat kaikki tärkeitä liukastumisen ehkäisyssä.

Liukastumisen riskipaikkoja ovat esimerkiksi työpaikan parkkipaikka ja oma piha.

Pysy pystyssä – kampanjan vinkit

Oletko käynyt Pysy pystyssä – kampanjan verkkosivuilla? Siellä voit tehdä esimerkiksi Pysy pystyssä -testin ja osallistua kilpailuun.

Kampanjan verkkosivuilta löytyy vinkkejä ja tietoa seuraavista aihepiireistä:

  • Tarkista jalankulkusää
  • Valitse oikeanlaiset kengät
  • Käytä liukuesteitä
  • Unohda kiire
  • Varaa riittävästi aikaa matkoihin
  • Keskity kävelemiseen
  • Huolehdi kunnosta ja vireystilastasi

Takaisin listaukseen