Ajankohtaista

Lapset, Liikunta, Nuoriso, Opetus ja koulutus, Pyöräily, Tapahtumat, Yritykset

Pyöräilyviikkoa vietetään 5.–14.5.

28.4.2023

Valtakunnallista Pyöräilyviikkoa erilaisine teemapäivineen vietetään tänä vuonna 5.–14.5. Tavoitteena on lisätä ihmisten pyöräilyä ja tietoisuutta pyöräilyn hyödyistä sekä vahvistaa pyöräilyn asemaa liikennesuunnittelutyössä. Nurmijärvellä on aloitettu kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelman laatiminen. Pyöräilyviikko sisältää kymmenen erilaista teemapäivää, kuten perhepyöräily, pyörällä kouluun ja pyörällä töihin -päivät.

Perhepyöräilypäivä 7.5.

Perhepyöräilypäivä kannustaa kaikkia perheitä lähtemään pyöräretkelle yhdessä. Pienempien lasten kanssa kannattaa suunnata rauhalliselle ja turvalliselle reitille, joissa voi edetä omaan tahtiin ja pysähtyä välillä vaikka syömään eväitä.

Perhepäivää kannattaa hyödyntää myös liikennesääntöjen kertaamiseen ja pyöräilykasvatukseen. Miksi on tärkeää lukita pyörä, ja miten se lukitaan? Miksi on tärkeää varoittaa muita tiellä liikkujia, ja milloin sitä kelloa soitetaan? Miksi pyörä kannattaa laittaa mieluummin telineeseen kuin jättää lojumaan maahan?

Pyörällä töihin 9.5.

Lyhyistä 1–2 kilometrin mittaisista työmatkoista lähes puolet kuljetaan henkilöautolla, ja alle yhden kilometrin työmatkoista neljännes.

Pyörällä töihin -päivä kannustaa kaikkia kokeilemaan työmatkan tai edes osan työmatkasta kulkemista pyörällä. Töihin ei tarvitse välttämättä mennä joka päivä pyörällä, jos se ei sovi muiden menojen kanssa yhteen. Tärkeämpää on, että aloittaa työmatkapyöräilyn, onhan liikunnan terveysvaikutukset tutkitusti hyväksi.

Työnantaja voi kannustaa pyöräilemään järjestämällä turvalliset pyöräpysäköintipaikat ja asianmukaiset suihku- ja pukeutumistilat.

Pyörällä kouluun 10.5.

Pyörällä kouluun -päivänä kannustetaan oppilaita, opettajia ja koulun muuta henkilökuntaa kulkemaan matkansa pyörällä. Päivä on, mitä sopivin järjestää luokalle pyöräretki.  Porukalla pyöräileminen parantaa opettajien mukaan luokkahenkeä ja opettaa muiden huomioimista.

Pyörällä kouluun -päivän tärkein tehtävä on sytyttää lasten ja nuorten rakkaus pyöräilyyn. Rakkaus pyöräilyyn lähtee syntymään siitä, että pyöräily on lähtökohtaisesti hauskaa ja siihen kannustetaan.

Pyöräilyviikosta lisätietoa Pyöräilyn vuosi -verkkosivustolta ja kunnan verkkosivujen Pyöräilyviikko-sivulta.

Valtakunnallisen pyöräilyviikon pääteema on tänä vuonna pyöräpysäköinti – oikea ratkaisu oikeaan paikkaan. Pääteemalla halutaan kiinnittää huomiota pyöräpysäköintiin, sen laatuun, määrään, sijoitteluun ja käytettävyyteen. 

Takaisin listaukseen