Hyvinvointi, Liikenne, Pyöräily
Pyöräilyviikko nostaa esiin yhdenvertaisia mahdollisuuksia liikkumiseen

Pyöräily kuuluu kaikille: Lapsille, ikäihmisille, liikuntaesteisille, maahanmuuttajille
Pyöräilyviikko 2025 juhlistaa kaikkien yhdenvertaisia mahdollisuuksia liikkua pyörällä Pyöräily kuuluu kaikille -teemalla. Yhdenvertainen liikenne huomioi eri tasoiset ja ikäiset liikkujat ja kannustaa fiksuun, toisensa huomioivaan liikennekäyttäytymiseen. Jos liikennettä tarkastellaan liikenteen kokemattomimpien ja erävarmimpien näkökulmasta, se yleensä soveltuu kaikille.
Lapset voivat oppia liikunnalliseen elämäntapaan ja kestäviin arkiliikuntarutiineihin jo potkupyörän satulassa. On harmillista, jos potkupyöräilyä ei liikenteen turvattomuuden takia pystytä ottamaan osaksi arkirutiineja. Rauhallisia liikenneympäristöjä tarvitaan varhaiskasvatusiän jälkeen kouluiässä harrastus- ja koulumatkoilla. Kun liikenneympäristö on riittävän turvallinen ja sujuva itsenäisesti pyöräileville lapsille, on se sitä myös ikäihmisille.
Miten sinä voit tuoda yhdenvertaisuutta liikenteeseen
Pyöräilyn ja jalankulun yksi vahvuus on siinä, että kommunikaatio ja vuorovaikutus on mahdollista suoraan ihmiseltä ihmiselle. Pienilläkin eleillä ja kommunikaatiolla (suuntamerkki, nyökkäys, käden ojennus, tervehdys, hymy, kiittäminen) voi olla suuri merkitys.
Sallivan ja houkuttelevan liikennekulttuurin rakentamisessa tarvitaan meitä kaikkia, koska pyöräily kuuluu kaikille!
Pyöräilyviikon teemapäivät
Pyöräilyviikko sisältää kymmenen teemapäivää, joiden tunnuksia paikallistoimijat (kunnat, yhdistykset, seurat, yritykset) voivat vapaasti hyödyntää markkinoinnissa ja viestinnässä.
- Sähköpyöräpäivä 5.5. maanantai
- Pyörällä töihin -päivä 6.5. tiistai
- Pyörällä kouluun -päivä 7.5. keskiviikko
- Pyörällä harrastuksiin -päivä 8.5. torstai
- Pyörällä kauppaan -päivä 9.5. perjantai
- Pyörämatkailupäivä 10.5. lauantai
- Pyörällä kaiken ikää -päivä 11.5. sunnuntai
Täältä löydät lisätietoa pyöräilyviikosta ja pyöräilyn teemapäivistä pyorailyvuosi.fi/pyorailyviikko