Ajankohtaista

Asuminen, Katujen kunnossapito, Liikenne, Siistiksi

Poikkeukselliset sääolosuhteet aiheuttavat haasteita katujen kunnossapidolle

15.2.2022

Kunnan katujen kunnossapidon työntekijät sekä eri taajamissa kunnossapitoa hoitavat urakoitsijat ovat tehneet lähes ympäripyöreää päivää, jotta kaduilta saataisiin aurattua lumi ja sohjo pois. Tilanne on haastava tällä hetkellä kaikissa eteläisen Suomen kunnissa.

Ensin pääväylät ja sitten asuntokadut

Kunnan ja urakoitsijoiden resurssit kohdentuvat lumimyräkän aikana ensin pääväylien ja kevyenliikenteen väylien aukipitämiseen, ja vasta niiden jälkeen on asuntokatujen vuoro. Jos lumimyräkkä on pitkäkestoinen tai lumi sulaa teille nopeasti sohjoksi, niin kalusto joutuu auraamaan pidemmän aikaa pääväyliä ja kevyenliikenteen väyliä.

”Kun auraukset saadaan tehtyä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, niin vasta sen jälkeen pystymme keskittymään lumen poiskuljetukseen kunnan vastuulla olevista kohteista, aloittaen merkittävimmistä ongelmakohteista. Lumen poisvientiä rajoittaa hiukan myös Metsä-Tuomelan aukiolo, koska lunta ei voida viedä sinne ympäri vuorokauden. Toki emme myöskään me, pysty tekemään töitä 24/7, vaikka katujen kunnossapidon työntekijämme ovat hienosti joustaneet ja tehneet pitkää päivää, suurkiitos heille myös näin julkisesti. Työaikalaki tulee tässä myös vastaan, ja toki työntekijöiden jaksaminen, kun tämä talvi on ollut pitkään poikkeuksellinen”, toteaa katupäällikkö Markku Koskinen.

Kiinteistöjen ja autojen omistajien vastuullinen toiminta helpottaa tilannetta

Katujen lumenmäärään, lumikasojen kasvuun ja kunnan vastuulla olevan haittaavan lumen poisvientiin on osaltansa vaikutusta myös sillä, että kiinteistöiltä siirretään ajoradalle lunta laittomasti. Lain mukaan kiinteistöt vastaavat tonttiliittymiensä ja katualueen jalkakäytävien talvikunnossapidosta sekä kiinteistön/jalkakäytävän reunaan ja tonttiliittymään kadulta aurattujen lumivallien poistamisesta, kun ne ovat haitaksi liikenteelle ja liikkumiselle. Runsasluminen talvi tuo toki haasteita myös kiinteistöjen omistajille, kun piha-alueilta loppuu tila.

Teiden varsille väärin pysäköidyt autot vaikeuttavat sekä hidastavat katujen ja teiden aurausta. Kunnan saamien palautteiden mukaan erityisesti Klaukkalassa on ilmennyt ongelmia autojen pysäköinnissä. Kaduilla, jossa suoritetaan kunnossapitotöitä, asennetaan ns. siirtokehotuskyltti 48 tuntia ennen töiden aloitusta, jolla kehotetaan autojen omistajia siirtämään ajoneuvonsa pois kadun varrelta työn ajaksi. Jos autoja ei ole siirretty pois, joudutaan tekemään lähisiirto hinausautolla. Tämä, varsinaista kunnossapitoa hidastava työ, aloitetaan Klaukkalan Gunnarintiellä huomenaamulla, ja jatketaan myös muualla tarpeiden mukaan.

Asiakaspalautteita käydään läpi joka päivä eri tahojen kanssa

Asiakaspalautteita on lähetetty kuntaan paljon, ja katujen kunnossapidossa suurimmat ongelmat liittyvät tällä hetkellä Klaukkalan alueeseen. Kunnan palautejärjestelmän kautta tulleet palautteet välitetään sille taholle, joka on vastuussa alueesta.

”Klaukkalan alueurakoitsija ei ole pystynyt hoitamaan velvoitteitaan urakkasopimuksen mukaisesti, näiden viimeaikaisten poikkeuksellisten lumimyräköiden ja nopeiden lämpötilavaihtelujen aiheuttamien haasteiden takia. Puutteet ja viivästymät ovat heijastuneet myös kunnan vastuulla olevien lumien poiskuljetukseen. Alueurakoitsijan puutteista on huomautettu, ja vaadittu puutteiden korjaamista urakkasopimuksen edellyttämälle tasolle. Reklamaatioiden ja sanktioiden osalta edetään urakkasopimuksen mukaisesti”, kertoo Koskinen.

Takaisin listaukseen