Ajankohtaista

Asuminen, Ilmastotyö, Jätehuolto, Kiertokapula, Kiinteistöt

Kiertokapula: Pientalojen biojätteen keräysvelvoite taajamissa

5.4.2024

Nurmijärven tiheästi asuttujen taajamien pientaloissa alkaa 1.7.2024 biojätteen keräysvelvoite. Asukkaat, joita velvoite koskee, ovat saaneet paperikirjeen tai sähköisen uutiskirjeen Kiertokapulalta. Kiertokapula Oy toimittaa keräysastiat niille kiinteistöille, joilla keräys alkaa. Vaihtoehtoisesti biojätteen voi kompostoida omalla pihalla lämpökompostorissa. Kompostoinnista pitää tehdä kompostointi-ilmoitus jätehuoltoviranomaiselle.

Kompostorin tulee olla lämpöeristetty ja haittaeläinsuojattu

Kompostoinnissa pitää noudattaa jätehuoltomääräyksiä. Määräykset edellyttävät, että kompostorin pitää olla taajamassa lämpöeristetty ja aina haittaeläinsuojattu.

”Olemme saaneet tuhansia kompostointi-ilmoituksia asukkailta, jotka ovat aloittaneet kompostoinnin”, jätehuoltosuunnittelija Annika Antila kertoo. ”Kotikompostointi vaatii hieman perehtymistä, mutta mitään rakettitiedettä se ei ole.”

Osa jätehuoltoviranomaiselle ilmoitetuista kompostoreista ei täytä jätehuoltomääräysten vaatimuksia. Silloin viranomainen pyytää asukasta korjaamaan tilanteen ja tekemään uuden ilmoituksen.

”Olemme tarkkoja haittaeläinsuojauksen kanssa, jotta jyrsijät eivät pääse käsiksi biojätteeseen”, Antila kertoo.

Haittaeläinsuojaus tarkoittaa, että kompostorissa ei saa olla yli seitsemän millimetrin rakoja.

”Lisäksi lämpöeristys taajamassa on ehdoton vaatimus”, Antila toteaa. ”Useinhan kompostori jäätyy talvella, mikä ei sinänsä haittaa, mutta ongelmaksi saattaa muodostua tilan puute. Lämpöeristys pidentää aikaa, jonka kompostori pysyy sulana ja toiminnassa.”

Keväällä kompostori sulaa ja kompostoituminen lähtee taas käyntiin.

Ketä uusi velvoite koskee?

Kirjeet on lähetetty vain niille asukkaille, joita jätelain uusi velvoite koskee. Velvoitealueesta löytyy sähköinen kartta Kiertokapulan verkkosivulta. Kartasta voi halutessaan tarkistaa oman osoitteen syöttämällä sen kartan hakukenttään ja valitsemalla valikosta alue B.

Takaisin listaukseen