Ajankohtaista

Lapset, Tilakeskus, Varhaiskasvatus

Päiväkotien kuumuuteen etsitty ratkaisuja

2.7.2021

Helle on hellinnyt lämmöllään jo pitkään nurmijärveläisiä. Pitkittyneellä hellejaksolla on myös varjopuolensa, kun kotien, työpaikkojen ja myös kunnan eri toimipisteiden sisälämpötila kohoaa, ja olo alkaa tuntumaan tukalalta. Kunnan toimipisteissä kuumuudesta ovat eniten kärsineet Aleksian keittiöissä työskentelevät sekä päiväkotien henkilöstö, ja myös päiväkodeissa hoidossa olevat lapset.

Nesteitä, tuulettimia ja vesivilvoittelua

Kunnan rakennuskanta on vanhahkoa, eikä niissä ole olemassa nykyaikaisia teknisiä ratkaisuja, joilla sisätilan kuumuuteen voisi vaikuttaa. Helteen aiheuttamaa tukalaa oloa on pyritty lievittämään eri keinoin, ja päiväkotien henkilöstölle on annettu niistä ohjeita. Nämä ohjeet ovat toimivia myös kotona, jos helle haittaa olemista ja tekemistä.

Tilojen tuulettaminen aamulla, kun on hieman viileämpää, on järkevää. Kuumimpaan aikaan kannattaa pitää ovet ja ikkunat suljettuna. Kevyt ja väljä vaatetus sekä riittävä nesteen (vettä, mehua, kivennäisvettä) nauttiminen helpottavat tukalaa oloa. Tuulettimien tehostettu käyttö lieventää kuumuuden tunnetta, sillä liikkuva ilma poistaa ylimääräistä lämpöä iholta ja viilentää elimistöä.

Päiväkodeissa on järjestetty lapsille vesileikkejä, sekä pyritty mahdollistamaan myös varjossa oleminen ulkoiluhetkinä. Vilvoittelu viileän suihkun alla on myös hyvä keino helpottaa oloa, niin päiväkodin henkilöstölle kuin lapsillekin. Henkilöstölle on myös järjestelty mahdollisuuksia pitää taukoja työpäivän aikana.

Teknisiä vaihtoehtoja sisälämpötilan viilentämiseksi kartoitettu

Kunnan rakennuksista huolehtivan tilakeskuksen kanssa on selvitetty teknisiä mahdollisuuksia, joilla pystyttäisiin helpottamaan tilannetta päiväkodeissa. Selvityksessä tarkasteltiin kolmea eri vaihtoehtoa kiinteistöjen viilentämiseksi.

Siirreltävät viilentävät laitteet eivät sovellu päiväkotikäyttöön, koska niissä on vesivahinkoriski. Ilmalämpöpumppujen hankinta ja asentaminen vievät aikaa. Hankintahinta on myös mittava, koska päiväkoteja on paljon. Näin mittaviin hankintoihin ei ole varauduttu kunnan talousarviossa.

Kolmantena vaihtoehtona tarkasteltiin mahdollisuutta asentaa ikkunoihin kalvot. Kalvot estävät lämmön tulon sisätiloihin ja viilentäisivät sisätilan lämpötilaa noin viidellä asteella. Selvityksessä todettiin, että näidenkin asentaminen olisi mahdollista vasta kesälomakauden jälkeen, koska asennuksia suorittavat lasitusliikkeet toimivat supistetusti kesäajalla. Tämä, näistä kolmesta vaihtoehdosta halvin, tarkoittaisi sekin noin 5000 euron sijoitusta per päiväkoti.

Teknisiä ratkaisuja kiinteistöihin ei ole, valitettavasti, mahdollista toteuttaa näin nopealla aikataululla, tänä kesänä. Hellejaksoista täytyy pyrkiä selviytymään muilla keinoin – tuulettimia käyttämällä, pukeutumalla kevyesti, huolehtimalla riittävästä nesteiden juomisesta sekä vilvoittelemalla vedessä ja varjossa.

Takaisin listaukseen