Ajankohtaista

22.5.2025

Kaikki, Kuntastrategia, strategia

Nurmijärven kuntastrategian laadintatyö käynnistyi uuden ja vanhan valtuuston kapulanvaihtotilaisuudessa – pohjalla kuntalaisten ja muiden sidosryhmien näkemykset kunnan tulevaisuuden suunnista

Nurmijärven valtuustosaliin kevään kuntavaaleissa valitut uudet vallanpitäjät pääsivät tositoimiin jo ennen virallista kauden aloitusta. 28.4. järjestetyssä uuden ja vanhan valtuuston kapulanvaihtotilaisuudessa tunnusteltiin jo valintoja tulevaan uuteen kuntastrategiaan. Vilkasta keskustelua ei käyty kuitenkaan mututuntumalla, vaan pohjalla toimii Nurmijärven tuore tilannekuva, jonka muodostamiseen kunta kutsui kyselyn kautta eri sidosryhmiä huhtikuun aikana. Kyselyn tulosten perusteella kuntalaiset arvostavat eniten luontoa, maaseudun väljyyttä sekä hyviä ja lähellä olevia palveluita.

Strategiakyselyssä toistuivat samat ihan tavallisen ihanan arjen elementit kuin neljän vuoden takaisessa kyselyssä – ja myös tätä edeltäneessä kyselyssä

Strategiatyön pohjalle on Nurmijärvellä ollut tapana kartoittaa kuntalaisten ja muiden sidosryhmien näkemyksiä tärkeistä säilytettävistä asioista ja niistä asioista, jotka kaipaavat muutosta. Tulokset ovat olleet hämmästyttävän yhteneväisiä viimeisten valtuustokausien aikana. Kärkikolmikko saattaa valtuustokausien välillä vaihdella mutta isot teemat säilyvät ja alleviivaavat näiden tärkeyttä kuntalaisten ja muiden sidosryhmien mielissä.

”Luonto, turvallisuus ja maalaismaisuus sekä laadukkaat ja lähellä olevat palvelut arvotetaan korkealle. Eli ihan tavallinen ihana arki”, kunnanjohtaja Outi Mäkelä summaa kyselyjen antia.

Uuden valtuuston strategiatyön pohjaksi laadittuun uusimpaan kyselyyn vastasi kaikkiaan 465 henkilöä. Kysely oli suunnattu kuntalaisille, luottamushenkilöille, kunnan henkilöstölle, elinkeinoelämän edustajille, järjestökentälle ja kunnan vaikuttamistoimielimille. Vastaajat jakautuivat antamansa roolin mukaisesti ryhmiin:​

  • Kuntalaiset 70 % (n=324)​
  • Henkilöstö 19 % (n=90)​
  • Luottamushenkilöt 4 % (n=20)​
  • Järjestökentän edustajat 2 % (n=10)​
  • Vaikuttamistoimielimen edustajat 2 % (n=9)​
  • Muut (esim. kesäasukas, ex-asukas) 2 % (n=7)​
  • Elinkeinoelämän edustajat 1 % (n=5)

Kysely oli avoinna 2.4.–23.4. Kiitos kaikille vastanneille!

Kyselyn tuloksiin pääset tästä.

Kyselyssä kartoitettiin näkemyksiä siitä, mikä on Nurmijärvellä hyvin ja mitä tulee säilyttää. Lisäksi haettiin niitä asioita, jotka kaipaavat muutosta.

Uusimmassa kyselyssä säilytettävien asioiden neljän kärki muodostui vastausten perusteella selkeästi. (1) Luonto, vehreys, väljyys ja kauneus, (2) laadukkaat ja lähellä olevat (perus)palvelut, (3) maalaismaisuus, turvallisuus, tunnelma, kiireettömyys, nurmijärveläinen henki ja maanläheinen ajattelutapa sekä yhteisöllisyys, (4) nykyisten sote-palveluiden säilyminen kaikissa taajamissa.  Postinumeroalueittain tarkasteltuna säilytettävien asioiden nostoissa korostuivat kunkin alueen ominaispiirteet ja erityiskysymykset.

”Klaukkalassa painotettiin luonnonläheisyyden säilymistä. Kirkonkylällä ja Rajamäellä nousi erityisesti esiin erinomaiset ulkoilumaastot sekä asuinympäristöjen turvallisuus, rauhallisuus ja ihmisten välinen yhteisöllisyys. Lepsämässä ja Röykässä painotettiin palveluiden säilymistä. Kylissä korostettiin maaseutumaisuutta, kyläkouluja ja kauniin luonnon säilymistä elinkelpoisena”, palvelumuotoilija Piia Nurkka kertoo.

Muutosta kaivataan tavallisen arjen puitteisiin – Kolmen kärjessä joukkoliikenne, yleisilme sekä panostustoiveet kuntalaisten hyvinvointiin 

Eniten muutosta kaipaavien asioiden kärki tiivistyi kolmeen. (1) Joukkoliikenteen kehittämiseen panostaminen, (2) yleisilmeen kohentaminen ja viihtyisyyteen panostaminen (erityisesti Klaukkala), (3) kuntalaisten hyvinvointiin panostaminen.

Myös muutosta kaipaavien asioiden osalta postinumeroalueilla korostui kunkin alueen erityiskysymykset.

”Kylissä tähdennettiin maalaismaiseman suojelun tärkeyttä. Taajama-alueilla Klaukkalassa kannettiin huolta joukkoliikenteen kehittämisestä sekä infrastruktuurin perässä pysymisestä taajaman kasvaessa. Myös siisteys ja viihtyvyys toistui muutostarpeissa. Niin ikään Röykässä toivottiin panostuksia joukkoliikenteeseen sekä tie- ja katuverkon kehittämiseen erityisesti kevyenliikenteen väylien osalta. Kirkonkylällä korostui palveluiden kehittämisen tarve. Rajamäellä kannettiin huolta terveyspalveluiden säilymisestä sekä lapsiperheille tärkeiden varhaiskasvatuspalveluiden riittävyydestä sekä opetuspalveluiden puolella riittävän pienistä luokkakoista.”, Nurkka avaa aluekohtaisia erityisnostoja.

Kunnanjohtaja Mäkelä tiivistää kyselyn antia: “Tuloksista välittyy se, miten Nurmijärvi on elämäntapa, joka tarkoittaa onnellista elämää turvallisessa ympäristössä lähellä kaikkea. Sote-palveluiden nousu kertoo meille myös siitä, että vaikka palvelut ovatkin hyvinvointialueella, on kuntalaisten edunvalvonta meidän tärkeä tehtävä.”

Uusi ja vanha valtuusto aloittivat uuden kuntastrategian valintojen haarukoinnin

Strategiakyselyn tulosten yhteenvedon pohjalta uusi ja vanha valtuusto pääsivät käymään keskustelua uuden kuntastrategian ja myös uuden valtuustokauden aikana erityisesti keskityttävistä ja panostettavista asioista.

Strategisten valintojen työstöä jatketaan uuden valtuuston kanssa vielä ennen kesälomaa ja pitkin syksyä. Kuntalaiset ja muut sidosryhmät pääsevät kommentoimaan syntyvää luonnosta syksyllä.

Tavoitteena päättää strategiasta marraskuussa

Strategiatyötä jatketaan uuden valtuuston kanssa.

Uudella valtuustokaudella Nurmijärven strategiatyötä on tarkoitus viedä notkeampaan suuntaan. Aiempina vuosina Nurmijärvellä strategiasta on päätetty laadintatyön aloitusta seuraavana keväänä.

”Jotta saamme strategian heti elämään ja strategisten kärkien toteuttamisen resursoitua heti seuraavan vuoden talousarviossa, on meillä tavoitteena päättää strategiasta marraskuun 2025 budjettivaltuustossa yhdessä ensi vuoden talousarvion kanssa”, Mäkelä kertoo.

Strategiatyön aikataulu vuodelle 2025

Kunnan strategiatyön teemasivustolle kerätään strategian päivitystyöhön liittyvää aineistoa, kuten kyselyjen tulosten yhteenvedot. Sivustoa päivitetään strategiatyön edetessä.  

Takaisin listaukseen