Ajankohtaista

Asiakaspalvelu, Muut viranomaiset, Päätöksenteko, Vaalit

Nurmijärven äänestyspaikat presidentinvaalin ennakkoäänestyksessä ja varsinaisena vaalipäivänä

18.1.2024

Presidentinvaalin ennakkoäänestys on käynnistynyt 17.1. vilkkaasti Nurmijärvellä. Ennakkoäänestysaikaa on 17.-23.1.2024 ja ennakkoäänestyspaikkoja löytyy kunnan jokaisesta taajamasta, Rajamäeltä ja Kirkonkylältä yhdet kummastakin ja Klaukkalasta äänestysvilkkauden takia kaksi.

Rajamäeltä äänestyspaikka löytyy kirjastosta, Kirkonkylältä K-Supermarketin 2.kerroksesta ja Klaukkalassa Citymarketista ja Monitoimitalo Monikon aulatilasta. Klaukkalassa Citymarketissa sijaitseva äänestyspiste ruuhkautuu helpommin, joten lyhyemmällä jonotuksella äänensä ennakkoon pääsee antamaan Monikossa.

Lisäksi ennakkoäänestyksen aikana 18.-20.1. Nurmijärvellä pääsee presidentinvaaleissa ennakkoäänestämään myös liikkuvassa äänestyspisteessä. Kirjastoauto Oiva muuntuu vaalibussiksi ja kiertää ympäri kuntaa. Kannattaa huomioida, että vaalibussi ei valitettavasti ole esteetön äänestyspaikka ja lisäksi pysäkillä oloaika on tarkka, sen pitää päästä liikkeelle asetetussa aikataulussa kohti seuraavaa äänestyspysäkkiä. Autoon otetaan vain yksi äänestäjä kerrallaan.

Äänestys kotona ja laitoksissa

Kunnassa on lisäksi mahdollisuus tietyin edellytyksin äänestää kotonaan.

Lue lisää kotiäänestyksestä >>

Ennakkoäänestys toteutetaan myös laitoksissa.

Lue lisää ennakkoäänestyksestä laitoksissa >>

Vaalipäivän äänestyspaikat

Presidentinvaalin varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 28.1. ja äänestysaika alkaa vaalipäivänä klo 9 ja jatkuu yhtäjaksoisesti klo 20 saakka. Mahdollisen toisen kierroksen vaalipäivä on sunnuntai 11.2. Presidentinvaalin mahdollisen toisen kierroksen ennakkoäänestysaika puolestaan on 31.1.–6.2.

Nurmijärvi on jaettu 16 äänestysalueeseen ja äänioikeutettu saa äänestää vaalipäivänä vain siinä äänestysalueessa (äänestyspaikassa), joka on merkitty äänioikeusrekisteriin hänen kohdalleen.

Näihin vaaleihin on tullut Nurmijärvellä muutamia muutoksia aikaisempiin äänestyspaikkoihin.

Kirkonkylän äänestyspaikat ovat tällä kertaa Lukkarin koululla (Punamullantie 18), eivät Maanitun koululla kuten aiemmissa vaaleissa. Lepsämässä äänestys tapahtuu ensimmäistä kertaa uudessa koulurakennuksessa. Muuten äänestyspaikat ovat aiemmista vaaleista tuttuja.

Oma äänestyspaikka kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin väestörekisterikeskuksen lähettämästä ilmoituskortista, jottei äänestäminen jää kiinni ainakaan siitä. Siinä on mainittu äänioikeutetun äänestysalue ja äänestyspaikka. Ilmoituskortti on toimitettu jokaisella äänioikeutetulle joko postitse paperisena ja Suomi.-fi-palvelun kautta sähköisesti.

Kuka saa äänestää?

Presidentinvaalissa äänioikeutettuja ovat kaikki viimeistään ensimmäisen vaalin vaalipäivänä 18 vuotta täyttävät Suomen kansalaiset. Äänioikeutettuja vuoden 2024 presidentinvaalissa ovat siten 28.1.2006 ja sitä aikaisemmin syntyneet Suomen kansalaiset. Äänioikeutetut ovat samat ensimmäisessä ja toisessa vaalissa.

 

Takaisin listaukseen