Ajankohtaista

Joukkoliikenne, Liikenne, Nuoriso

Nuorille uusi sarjalippu linja-autolla matkustamiseen

28.5.2021

Nurmijärven julkisessa liikenteessä otetaan käyttöön 1.6.2021 alkaen 10 matkan nuorisosarjalippu 12–18-vuotiaille nuorille. Sarjalippu palvelee erityisesti linja-autolla satunnaisesti matkustavia nuoria. Lipulla voi matkustaa Nurmijärveltä Helsinkiin, Vantaalle, Espooseen, Hyvinkäälle ja Tuusulaan sekä kunnan sisäisiä matkoja.

Nuorisosarjalippu on kokeiluluonteinen, ja se kestää vuoden 2022 loppuun saakka. Ostettuja lippuja voi käyttää kuitenkin vuoden 2023 loppuun.

Nuorisovaltuusto asian takana

Nuorisovaltuusto esitti tammikuussa 2021 kunnalle nuorisosarjalipun käyttöönottoa vuoden kokeiluna, ja se sai myönteisen vastaanoton usealta taholta niin kunnassa kuin myös liikennöitsijältä.

”Nuorisovaltuuston esitys oli todella hienosti laadittu, sisältäen tarkkoja yksityiskohtia ja monitahoisia perusteluita”, kiittelee kunnan joukkoliikenteen ohjausryhmän puheenjohtaja Jari Vainio.

Nuorisovaltuusto perusteli 10 matkan sarjalipun käyttöönottoa esimerkiksi sillä, että se on edullinen verrattuna mobiilikertalippuun ja kertaostoksena 40 € on kohtuullinen matkansa itse maksaville nuorille. Nuorisosarjalippu palvelee nuorisovaltuuston mukaan erityisesti niitä nuoria, jotka kulkevat satunnaisesti linja-autolla esimerkiksi harrastuksiin tai muihin epäsäännöllisiin vapaa-ajan matkoihin.

Nuorisovaltuusto esitti, että nuorisosarjalippua kokeiltaisiin vuoden ajan.

”Kunnan ja liikennöitsijän välisissä keskusteluissa päädyimme kuitenkin siihen, että kokeilu kannattaisi olla hieman pidemmän ajan, tämän vuoden kesäkuusta ensi vuoden loppuun. Näin pystymme paremmin arvioimaan, kuinka aktiivisesti nuoret ovat ottaneet sarjalipun käyttöön, olemmehan vielä tällä hetkellä koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa”, kertoo kunnan liikenneinsinööri Pia Korteniemi.

Korsisaarelta heti peukkua asialle

Korsisaari Oy lähti heti alusta alkaen innolla mukaan nuorisosarjalippukokeiluun.

”Olemme iloisia päästessämme yhdessä Nurmijärven kunnan kanssa toteuttamaan nuorisovaltuuston hyvin perusteltua esitystä. On hienoa, että nyt voimme tarjota nuorille sopivan hintaisen lipputuotteen myös satunnaisempaan bussilla kulkemiseen. Tervetuloa kyytiimme”, toivottaa sopimusliikennepäällikkö Ilkka Ojala Korsisaari-yhtiöistä.

Nuorisosarjalipun myötä nuorten siirtyminen muilla kulkuvälineillä HSL-alueen rajan yli ennen linja-autoon nousua luultavasti vähenee, kun linja-autolla pääsee edullisesti koko matkan esimerkiksi Nurmijärveltä Helsinkiin.

Nuorisosarjalippu toteutetaan mobiilisovelluksena, joka sopii kohderyhmälle, eikä sen toteuttamisesta synny lisäkustannuksia. Nuorisosarjalipun hinnan ollessa 40 € aiheuttaa se liikennöitsijälle lipputulomenetyksiä. Kunta osallistuu teknisen lautakunnan 6.5.2021 tehdyn päätöksen mukaisesti liikennöitsijän lipputulomenetyksiin korvaamalla sille niitä noin 10 000 euroa vuodessa.

Käytössä nuorisolippu myös säännölliseen liikkumiseen

Nurmijärvellä on käytössä nuorisolippu myös säännölliseen liikkumiseen. Nurmijärvellä on käytössä nuorisolippu myös säännölliseen liikkumiseen. Lippu on voimassa 30 päivää ja sillä voi matkustaa rajattoman määrän matkoja. Lipun hinta on 44 € kunnan sisäisissä matkoissa, ja lipulla voi matkustaa Hyvinkäälle asti. Matkoissa, jotka suuntautuvat Helsinkiin, Espooseen, Vantaalle ja Tuusulaan on lipun hinta 49–70 €.

Takaisin listaukseen