Ajankohtaista

Koronavirus, Opetus ja koulutus, Varhaiskasvatus

Miten toimia, jos lapsella/oppilaalla ilmenee koronavirusinfektion oireita?

26.8.2020

Sairaana ei voi mennä kouluun tai sairasta lasta ei voi viedä päiväkotiin

Koronavirus aiheuttaa hengitystieoireita (yskä, hengenahdistus, nuha, kuume, kurkkukipu, väsymys, lihaskivut), vatsaoireita (ripuli, pahoinvointi) ja joskus myös haju- tai makuaistin häiriöitä. Oireita voi ilmetä useita yhtä aikaa tai vain yksittäinen oire.

Jos lapsella tai oppilaalla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, niin tällöin tulee jäädä kotiin sairastamaan.

Allerginen nuha, yksittäinen yskähdys tai aivastus tai jos lapsen nenä alkaa valua ulos mennessä, mutta loppuu sisätiloissa, ei vielä edellytä kotiin jäämistä, jos lapsen vointi on muuten normaali.

Milloin koronavirustestiin?

Lapsi tulee viedä koronavirustestiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista.

Jos lapsella on pitkäkestoista tai jatkuvaa oireilua eli lapsi on ns. flunssakierteessä, riittää, että hänet viedään koronavirustestiin, kun oireet ilmaantuvat ensimmäisen kerran. Flunssakierteistä lasta ei tarvitse testata toistuvasti, jos oireet pysyvät samankaltaisina.

Kouluun tai varhaiskasvatukseen palataan oireettomana

Kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata, jos koronatestin tulos on negatiivinen ja lapsi on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi aivan kokonaan poissa.

Tilanne, jossa lapsella on ollut lieviä oireita ja lapsen vointia on seurattu kotona eikä lapsi ole käynyt koronatestissä: Kun lapsen oireet ovat kokonaan hävinneet ja lapsi on ollut oireeton yhden päivän, niin lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Jos koronatestiin pääsy on ruuhkautunut ja lapsi ehtii parantua ennen testiin pääsyä tai tuloksen saantia, voidaan tällaisessa viivetilanteessa toimia poikkeavasti. Lapsi voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun:

  • jos lapsi paranee ennen koronatestin ottamista ja on ollut oireeton yhden päivän
  • jos lapsi on käynyt testissä, oireet ovat hävinneet ja lapsi on ollut oireeton yhden päivän, mutta testitulosta ei ole saatu 2- 3 vrk kuluessa näytteenotosta

Tämä toimintatapa edellyttää, että lapsi ei ole omaehtoisessa, matkustamiseen liittyvässä 14 vuorokauden karanteenissa tai tartuntatautilääkärin määräämässä karanteenissa. Lapsella ei ole epäilyä lähikontaktista sairastuneeseen tai muuta vahvaa syytä epäillä tartuntaa.

Vanhempien ei tarvitse esittää lapsen koronatestitulosta, kun lapsi palaa varhaiskasvatukseen tai kouluun.

Koulutuspalvelut ja varhaiskasvatus ovat lähettäneet viestin asiasta Wilman ja Päikyn kautta lasten huoltajille.

 

Takaisin listaukseen