Ajankohtaista

Kirjasto, Museo

Marraskuussa Nurmijärven kirjastoissa matkataan menneeseen

22.10.2020

Kirjastojen K-60 –tapahtumasarja jatkuu marraskuussa koronarajoitukset huomioiden. Pääkirjastossa ja Rajamäen kirjastossa Tehdas- ja alkoholimuseo Rajamäen Ryypin opas Petri Lehtonen kertoo kahdesta kuuluisasta räätälinpojasta. Luennolla kuullaan Paikkarin ja Palojoen poikien, Elias Lönnrotin ja Aleksis Kiven elämänteistä, yhteyksistä, yhteneväisyyksistä ja eroista. Molemmat suurmiehistä syntyivät uusmaalaisen, suomenkielisen, viinaanmenevän kyläräätälin ja tämän työteliään puolison neljäntenä poikana. Kummankin elämäntyö on erottamaton osa kulttuuriamme ja identiteettiämme. Toinen miehistä eli pitkän elämän aikalaistensa kunnioittamana ja juhlimana, toinen menehtyi köyhänä nuorella iällä.

Kiehtovista kartanoista Klaukkalassa

Klaukkalan kirjastossa yrittäjä Marjut Jokinen kertoo keskiuusimaalaisten kartanoiden historiasta ja merkityksestä. Pitkän linjan matkailualan ammattilaisen, Marjut Jokisen Kartanomatkat -yritys on luotsannut matkailijoita Uudellamaalla pian kahden vuosikymmenen ajan. Jokinen tuntee keskiuusimaalaiset kartanot hyvin. Monella kauniilla kartanomiljööllä on takanaan jopa satojen vuosien vaiheikas historia, ja ne ovatkin usein alueensa rakennushistorian helmiä.

Kartanot vaikuttivat omaan ympäristöönsä vahvasti: niiden maaomistukset taloineen ja torppineen olivat yleensä huomattavia. Kartanot olivat usein edelläkävijöitä erityisesti rakentamisessa, puutarhan hoidossa ja tapakulttuurissa. Kartanoissa myös kehitettiin maanviljelysmenetelmiä ja tuotiin maahan uusia viljelylajikkeita ja -tekniikoita.

K-60: Pitäjänräätälin pojat – aikalaiset Elias Lönnrot ja Aleksis Kivi
Ti 3.11. klo 13 Pääkirjasto, Punamullantie 1, Nurmijärvi.
Maksuttomia pääsylippuja jaetaan 12.10. alkaen pääkirjastossa.

K-60: Kiehtovat kartanot
Ti 10.11. klo 15 Klaukkalan kirjasto, Kuonomäentie 2, Klaukkala.

K-60: Pitäjänräätälin pojat – aikalaiset Elias Lönnrot ja Aleksis Kivi
Ti 17.11. klo 15 Rajamäen kirjasto, Kiljavantie 1, Rajamäki.
Tapahtuma järjestetään Rajamäen kirjaston yläkerrassa, Työväenyhdistyksen tilassa. Tila ei ole esteetön.

Maksuttomia pääsylippuja jaetaan 2.11. alkaen Rajamäen kirjastossa.

Tapahtumiin on vapaa pääsy. Lisätiedot www.nurmijarvi.fi/museo

Marjut Jokinen

Kuvassa Marjut Jokinen.

Takaisin listaukseen