Ajankohtaista

Koronavirus, Lapset, Opetus ja koulutus, Sosiaali ja terveys, Terveys, Valmius, Varhaiskasvatus, Viestintä

Lue koronaan liittyvät toimintaohjeet lapsiperheille Nurmijärvellä

25.8.2022

Keusoten julkaiseman tiedotteen mukaan alueemme koronatartunnat ovat hieman vähentyneet viime viikkojen aikana, mutta koronavirus on jäänyt kiertämään keskuuteemme. Tässä tiedotteessa on kerrottu, mitkä ovat alueemme koronaan liittyvät toimintaohjeet lapsiperheiden näkökulmasta. Jokainen voi huolehtia omasta ja läheisten terveydestä noudattamalla tällä hetkellä suositeltavia toimintatapoja.

Kun huomaat lapsellasi koronaoireita

Kun huomaat, että lapsellasi on virusinfektioon sopivia oireita, Keusote ja Nurmijärven kunta suosittelevat, että lapsi ei mene kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsen lieviä virusinfektion oireita voi seurata kotona ilman testaamista riippumatta siitä, onko lapsi saanut koronarokotuksia.

Oireet ovat lieviä, jos lapsen yleistila on hyvä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta. Kuumeisen lapsen yleistilaa voit arvioida kuumetta alentavan lääkkeen vaikutuksen aikana.

Oireeton voi tulla kouluun ja päiväkotiin

Jos lapsi on oireeton, hän voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaikka perheenjäsenellä olisi oireita ja tämä olisi saanut kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä positiivisen tuloksen.

Milloin palata koronan jälkeen kouluun ja päiväkotiin?

Jos lapsi on saanut positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon koronatestistä, hän voi palata varhaiskasvatukseen tai kouluun, kun oireiden alkamisesta on kulunut vähintään viisi vuorokautta ja kuume on ollut poissa ja muut oireet ovat selvästi vähentyneet ainakin kahden vuorokauden ajan.

Ota suositellut rokotukset

Rokotukset suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta. Rokotusaikoja on hyvin saatavilla.

Lue koronarokotuksista Keusoten alueella

Käytä kasvomaskia ja pidä etäisyyttä muihin oman harkintasi mukaan

Lapset voivat käyttää maskia oman harkintansa mukaan. Keusote suosittelee maskin käyttöä erityisesti, kun

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  • tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa.

Suojellakseen itseään rokottamattomien 15 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.

Pese kädet ja yski hihaan

Pese kätesi usein vedellä ja saippualla. Huolehdi, että pesu kestää ainakin 20 sekunnin ajan. Muista myös kunnollinen kuivaus. Ohjeista myös lapsiasi käsienpesuun.

Jos et voi pestä käsiäsi, käytä alkoholipohjaista tai muuta kemikaaliviranomaisen hyväksymää käsihuuhdetta.

Älä kosketa silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi. Yski ja aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan ja laita nenäliina heti roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta hihaan, älä käsiisi.

Koronatestaus

Sinun tai lapsesi ei tarvitse terveyden vuoksi ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon eikä useimmiten hakeutua terveydenhuollon koronatestiin, jos oireet ovat lieviä ja yleistila on hyvä. Keusote suosittelee kuitenkin vahvasti, että kontakteja muihin vältetään vapaaehtoisesti vähintään viiden vuorokauden ajan.

Hakeudu ensisijaisesti terveydenhuollossa tehtävään koronavirustestiin, jos sinulla on koronavirustartuntaan viittaavia oireita ja lisäksi

  • kuulut vakavan koronavirustaudin riskiryhmään iän (yli 60-vuotiaat, erityisesti yli 70-vuotiaat), raskauden, sairauden tai lääkityksen takia tai sinulla on kohonnut tukosriski tai
  • terveydenhuollon ammattilainen on suositellut testiä tai
  • oireesi ovat voimakkaat ja on lääketieteellinen tarve saada diagnoosi oikean hoidon arvioimiseksi
Takaisin listaukseen