Ajankohtaista

Nurmijärven Vesi, Terveys, Uimarannat, Vesihuolto, Ympäristökeskus

Lisätietoa Rantakujan jätevedenpumppaamon ylivuodosta

14.6.2024

Nurmijärven kunta tiedotti eilen 13.6.2024 jätepumppaamolla tapahtuneesta tukoksesta, joka aiheutti ylivuotoa Luhtajokeen. Kunta suositti varotoimenpiteenä uinnin välttämistä Valkjärvessä siihen saakka, kun vesistöistä otettujen näytteiden tulokset saadaan 17.6.

Vesistössä ei ole havaittu visuaalisia poikkeamia. Vesistönäytteet on otettu 13.6. aamupäivällä Luhtajoesta Perttulasta ja Valkjärvestä Tiiran ja Lähtelän uimarannoilta. 

Nurmijärven Vesi -liikelaitoksen johtaja Kimmo Rintamäki avaa ylivuodon syytä:

”Kyseessä on epätyypillinen tapahtuma. Pumppaamoilla tapahtuneista ylivuodoista saadaan reaaliaikaiset hälytykset. Rantakujan jätevedenpumppaamolla tukos oli pumppaamon tulokaivossa, minkä seurauksena pumppaamon automatiikka ei havainnut ylivuotoa, sillä itse jätevesipumppaamossa pinta ei noussut ylivuotorajalle. Ylivuoto havaittiin vasta tavanomaisen lokitietojen tarkkailun yhteydessä. Nurmijärven Vesi pahoittelee ylivuodon myöhäistä havaitsemista”, Rintamäki pahoittelee.  

”Tukosta avatessa tulokaivosta löytyi risuja, joihin oli kerääntynyt rättejä. Kummatkaan näistä eivät kuulu jätevesiviemäriin.”

Luhtajoki laskee poispäin Valkjärvestä eli ylivuodon ei katsota tällöin suoranaisesti vaikuttaneen Valkjärven vedenlaatuun.

Kunta konsultoi Keski-Uudenmaan ympäristökeskusta ja suosittelee varotoimenpiteenä uinnin välttämistä Valkjärvessä siihen saakka, kun vesistöistä otettujen näytteiden tulokset saadaan maanantaina 17.6. Kunta tiedottaa näytteiden tuloksista heti, kun ne saadaan kuntaan.

Takaisin listaukseen