Aleksis Kiven koti

Opastukset

Yleisöopastukset kesällä 2024 (opastus sisältyy pääsylipun hintaan):
la 8.6. klo 12
la 6.7. klo 12
la 3.8. klo 12

Opastukset tilauksesta:
Aleksis Kiven kodille voi tilata perusopastuksen tai draamaopastuksen.

Perusopastus

Perusopastus tilauksesta maksaa 30 €. Ryhmän maksimikoko on 25 henkilöä. Lisätiedot ja varaukset puh. 040 317 2509. Perusopastus kestää noin 30 minuuttia. Opastusta tilattaessa on mahdollista esittää toiveita opastuksen sisällöstä.

Draamaopastukset

Ryhmälle voi varata myös draamaopastuksen. Ryhmien maksimikoko on 25 henkeä. Lisätiedot ja varaukset puh. 040 317 2509.

”Pappihan pojasta piti tulla”

Kivi-juhlien näyttelijöiden vetämässä draamaopastuksessa eletään kesää 1858. 23-vuotias Aleksis Stenvall on kesänvietossa lapsuudenkodissaan Palojoella, kun joukko ystäviä Helsingistä tulee häntä tervehtimään. Aleksista ei kuitenkaan näy, ja häntä etsiskellessään perheen äiti Annastiina Stenvall esittelee vieraille kotiaan, muistelee Aleksiksen lapsuusaikoja ja lopuksi johdattaa joukon Taaborinvuorelle.

Opastus kestää noin 30 minuuttia ja sen hinta on 120 €/ opastus.

”Kun torkka kistunlautoja poltti”

Draamaopastus ”Kun torkka kistunlautoja poltti” ammentaa sisältönsä paikallisesta tarinaperinteestä ja kertoo entisajan kekrin vietosta, tavoista ja uskomuksista. Opastuksen vetää Kivi-juhlien näyttelijänä tunnettu Irja Rättö.

Opastuksessa tutustutaan muun muassa kissaviikkoon, jakoaikaan ja sianmurennuksen reseptiin. Draamaopastuksen päähenkilö on kuvitteellinen naapurin muija Priita, joka poikkeaa räätäli Stenvallin mökkiin ja emäntä Annastiinaa odotellessaan jutustelee kohta koittavasta kekristä. Priitan tarinoissa vilahtelevat janoiset renkipojat, esi-isät, kekritär, Antturin talon piika ja tietenkin se nuuka torkka. Torkka on murreilmaus ja tarkoittaa kirkonvartijaa, nykyisin häntä kutsuttaisiin suntioksi.

Opastus kestää noin 30 minuuttia ja sen hinta on 160 €/ opastus.