Ajankohtaista

Kunnanjohtajan blogi

Kunnanjohtajan blogi 21.4.2023 – Montako pussia roskia sinä keräät tänä keväänä?

21.4.2023

Nurmijärvi vastaa YLE:n haasteeseen ja on mukana miljoona roskapussia kampanjassa.

Miljoona roskapussia -kampanjaan on ilmoittautunut noin 160 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä. Mukana talkoissa on myös monia julkisuuden henkilöitä. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio. Kampanjan tulokset julkistetaan Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 14.6. klo 20.

Kampanjan tavoitteena on innostaa ihmisiä keräämään miljoona pussillista roskia ympäristöstään, ja myös pohtimaan välinpitämätöntä asennetta roskaamiseen. Kerätyt roskapussit ilmoitetaan Ylen verkkosivuilta löytyvään laskuriin.

Jos jokainen keräisimme pussillisen, se olisi vasta 4% kokonaistavoitteesta. Eli itse lupaan kerätä ainakin kolme pussillista. Mitenkäs sinä?

Kerää kasaan reipas porukka! Siivoustalkoita kannattaa mainostaa yhdistyksen, yhteisön tai seuran omissa sähköisissä kanavissa, jos sellaisia on.

Siivoustalkoita kannattaa mainostaa myös kunnan tapahtumakalenterissa, saada näkyvyyttä ja houkutella lisää porukkaa mukaan talkoisiin. Kunnan tapahtumakalenterissa tapahtumasta ilmoittaminen vaatii rekisteröitymisen. Yhdistysten, yritysten ja seurojen on hyvä luoda sinne tunnukset, tällöin voi jatkossa ilmoittaa helposti omista tapahtumista.

Kunta haastaa myös kaikki luottamushenkilömme mukaan talkoisiin.

Kampanja tulee näkymään paljon Ylen kanavissa, ja Yle nostaa esiin eri puolilla Suomea järjestettyjä talkoita esimerkiksi sosiaalisissa medioissaan. Siivoustalkoista kannattaakin julkaista postauksia omissa somekanavissa käyttäen tunnisteita @Yle, #nurmijarvi, #siistiksi ja #miljoonaroskapussia. Yle myös seuraa aihetunnisteita ja voi julkaista omissa somekanavissaan innostavia postauksia siivoustalkoista.

Ja jotta saadaan mahdollisimman moni nurmijärveläinen osallistumaan kampanjaan ja ympäristömme siistimiseen, niin haasta joku taho tai henkilö mukaan kampanjaan.

Siivoustalkoot voi ajoittaa halutessaan kunnan perinteisten Siistiksi-siivoustalkoiden ajankohtaan, 22.4.–22.5., jolloin jätesäkkien kuljetus Kiertokapulan jäteasemalle onnistuu kätevästi ilmoittamalla säkeistä jätteenkuljetusyritykselle. Kunta maksaa jätesäkkien kuljetuksen. Kirjastoista voi hakea talkoisiin säkkejä ja hanskoja. Kirjastoistamme on myös mahdollista lainata kirjastokortilla roskapihtejä. Lisätietoa ja ohjeita löytyy kunnan verkkosivuilta. Siivoustalkoille sopivia alueita ovat yleiset viheralueet kuten metsiköt, puistot, tien pientareet ja rannat.

Mikäli törmäät haitallisiin vieraslajeihin siivouksen tiimellyksessä, voit ilmoittaa havainnoistasi Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen vieraslajikyselyyn. Samalla voit tutustua alueen muihin havaintoihin. Vieraslajikyselyn löydät täältä.

Kiitos, että osallistut!

Outi

 

Takaisin listaukseen