Ajankohtaista

Kaikki

Kunnanjohtajan blogi 1.10.2021 – Ruskaretkelle ”takapihalle”?

1.10.2021

Lämpimähkö sää viipyilee alueellamme vielä ainakin viikon verran. Päivälämpötilat nousevat kymmenen asteen yli ja luonto hehkuu syksyn väreissä. Ennen kuin syystuulet ja yöpakkaset pudottavat puista lehdet, kannattaa tarttua hetkeen.

Kuulaat syksypäivät ovat parasta aikaa ulkoilulle ja Nurmijärvi vetää helposti vertoja suomalaisten suosimille kansallispuistoille ulkoilumaastoiltaan.

 

Nurmijärveltä löytyy erilaisia hienoja maastoja ja ulkoilureittejä, joista kukin voi helposti suunnitella itselleen sopivan retken.

Kiljavannummi on perinteistä mäntykangasmetsää, jossa kulkee yhteensä noin 35 km kunnan ylläpitämiä ulkoilureittejä. Maasto on helppokulkuista ja latupohjilla on mahdollista kulkea myös isopyöräisten rattaiden kanssa. Kiljavannummen merkityt ulkoilureitit jatkuvat Petkelsuon kautta aina Hyvinkäälle saakka. Kiljavannummen harju on kuivaa puolukka- ja kanervatyypin kangasmetsää. Mukaan kannattaa ottaa varusteita sieniä ja puolukoita varten.  Harju on muodostunut jääkauden seurauksena ja maastossa on näkyvillä useampiakin jääkaudenaikaisia kivimuodostelmia. Kiljavannummen vesistöt, harjut ja suot kuuluvat erilaisiin suojeluohjelmiin ja ovat osittain rauhoitettuja.

Rajamäen uimahallilta johtaa valaistu ulkoilutie Rajamäen Kehityksen majalle. Hyviä lähtöpaikkoja ulkoilureitistölle ovat esimerkiksi Rajamäen liikuntapuisto ja Kehityksen maja, joissa reiteistä on lisäopasteita.

Sääksin ympäri on myös mahdollista kävellä tai pyöräillä metsäpolkuja pitkin. Näiden reittien varrelle osuu mitä hienoimpia luontoelämyksiä ja kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia, kuten Helsingin kaupungin omistama Röykän sairaala ja Kiljavan vanha keuhkoparantola, joka toimii nykyään kuntoutussairaalana. Parhaillaan Sääksin yli tapahtuu myös lintujen syysmuutto, joka antaa mahdollisuuden nähdä suuriakin lintuparvia.

Mikäli haluaa vaeltaa pidempää matkaa, soveltuu Seitsemän veljeksen vaellusreitti lyhyelle päiväretkelle tai useamman päivän kestävälle patikoinnille. Sen varrelta löytyvät taukopaikat sekä ruokailu-, peseytymis- ja majoituspalvelut. Vaellusreitti sopii patikointiin ja retkeilyyn, osin myös pyöräilyyn. Nurmijärven kunnan alueella Seitsemän veljeksen vaellusreitti on noin 33 km pitkä. Vaativuustasoluokaltaan se on keskivaativa johtuen reitin pohjan epätasaisuudesta. Seitsemän veljeksen reitin kartan saa kätevästi otettua mukaansa mobiilisovelluksena. NOMADI-sovelluksen voi ilmaiseksi ladata puhelimeen App Storesta tai Play Kaupasta. Sovelluksessa on reitin kartta ja reitin varrella olevia kulttuurihistoriallisia ja luontokohteita. Kun reittiä kulkiessa pitää paikannusta päällä, niin ohjelma ilmoittaa aina, kun reitiltä löytyy jotain mielenkiintoista ja antaa siitä lisätietoa.

Myllykoskella ulkoilureitin yhteydessä kiertävän Myllykosken luontopolun opastustaulut kertovat Vantaanjoen ranta-alueiden linnuista. Noin kaksi kilometriä pitkä luontopolku on nimeltään Koskikara. Myllykosken alue sopii hyvin päiväretkeilyyn lastenkin kanssa ja alueella on kaksi tulentekopaikkaa.

Nurmijärvellä on toki kaksi muutakin hienoa koskikohdetta päiväretkeilyyn. Nukarinkoski on komea luonnonnähtävyys. Koski sijaitsee Nukarin kylän alueella Nurmijärven pohjoisosassa. Se on Vantaanjoen vesistön suurin koskijakso. Pituutta koskelle kertyy 1300 metriä ja pudotusta 25 metriä. Kuhakoski Perttulassa on myös hieno nähtävyys. Lisää Nurmijärven koskista voit lukea täältä.

Taaskaan ei tarvitse, eikä kannata lähteä merta edemmäksi kalaan, kun parhaat luontoelämykset ovat koettavissa ihan omissa nurkissa.

Niin, ja jos saatte napattua kivoja kuvia, niin postauksissa voi käyttää esimerkiksi tunnisteita #nurmijärvi #ylpeästilande

 

Takaisin listaukseen