Ajankohtaista

Kaikki

Kulttuuripalkintoja Aleksis Kiven päivänä – Eskon puumerkki Jessikka Arolle, Konstiniekka Satu Vasantolalle

10.10.2023

Nurmijärvellä jaetaan Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivänä 10.10.2023 kaksi kulttuuripalkintoa. 

Konstiniekka kirjailija Satu Vasantolalle

Nurmijärven kunnan kulttuuripalkinto Konstiniekan saa tänä vuonna kirjailija Satu Vasantola.

Konstiniekka-palkinto voidaan myöntää jollakin taiteen alalla ansioituneelle nurmijärveläiselle tai Nurmijärvellä vaikuttaneelle henkilölle tai ryhmälle, tai muulla tavalla Nurmijärven kulttuurielämään ansioituneesti vaikuttaneelle nurmijärveläiselle henkilölle. Palkinnon arvo on 3000 euroa. Palkinnon nimi tulee Aleksis Kiven käyttämästä taiteilijaa tarkoittavasta sanasta.

Kuva: Tammi/ Otto Virtanen

 

Satu Vasantola on tehnyt pitkän uran ammattikirjoittajana. Hän on ollut toimittajana eri sanoma- ja aikakauslehdissä, ja toiminut myös päätoimittajan tehtävissä. Kirjailijana Vasantola debytoi vuonna 2018. Häneltä on julkaistu kolme romaania, joista viimeisin ilmestyi tänä vuonna. Vasantola on teostensa kautta, ja niiden myötä, keskustellut julkisuudessa yhteiskunnallisista aiheista, kuten abortin laillisuuskysymyksistä ja mielenterveysteemasta.

Uusimmassa ”Kun isä osti merenkurkun” – kirjassaan Vasantola kuvaa omaisten vaikeaa asemaa tilanteessa, jossa ammattiavun oikea-aikainen saaminen mielenterveysongelmista kärsivälle on lähes mahdotonta. Lämpimällä katsannolla kirjoitettu teos tarjoaa kirjallisten arvojensa lisäksi samaistumiskohteita heille, jotka joutuvat kamppailemaan arjessaan näiden asioiden kanssa.

Eskon puumerkki -tunnustuspalkinto Venäjän trolleista kirjoittaneelle Jessikka Arolle

Aleksis Kiven Seura on myöntänyt Eskon puumerkki -tunnustuspalkinnon toimittaja Jessikka Arolle.

Kuva: Nelli Kivinen

Palkinto on vuodesta 1975 alkaen jaettu vuosittain henkilölle, joka on osoittanut omaavansa Nummisuutarin Eskolle kuuluvia luonteenpiirteitä, aitoa suomalaista sinnikkyyttä ja itsepäisyyttä, ja joka näiden ominaisuuksiensa ansiosta on piirtänyt puumerkkinsä aikakirjoihin.

Jessikka Aro on eskomaisen rohkeasti ja peräänantamattomasti tehnyt tutkivaa journalismia Venäjän informaatiosodankäynnistä ja Kremlin masinoimasta trollitehtaasta. Hänen tietokirjansa Putinin trollit. Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta (2019) valaisee Venäjän informaatiovaikuttamisen muotoja ja kertoo siitä, miten Aro on itsekin joutunut häiriköinnin ja maalittamisen kohteeksi. Teos on saanut laajasti lukijoita ja se on käännetty lähes kymmenelle kielelle.

”Jessikka Aro on rohkeasti näyttänyt koko maailmalle, kuinka trollit ovat tehneet petoskauppaa ja kuljeskelleet valheen kengillä”, Aleksis Kiven Seuran johtokunta kiteyttää valintaansa.

Palkintojenjakotilaisuus Nurmijärvellä 10.10.2023

Molemmat palkinnot luovutetaan Nurmijärven Monikkosalissa järjestettävässä Aleksis Kiven päivän juhlassa. Tapahtumaa voi seurata myös Yle Areenan välityksellä. Lisätietoja tapahtumasta: Aleksis Kiven päivän juhla 10.10. Monikkosalissa

Takaisin listaukseen