Ajankohtaista

Kaikki, Keusote, Koronavirus, Sosiaali ja terveys, Terveys

Koronatilannekatsaus 19.7.21 – Tartuntamäärät Keusoten alueella nousseet edelleen

19.7.2021

Keusoten alueen koronatartunnat ovat jatkaneet edelleen nousua. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 77 / 100 000 / 14 vrk, joka on enemmän kuin aikaisemmalla viikolla (63).

Viikolla 28 koronatartuntoja todettiin 78 kpl, joka on enemmän kuin viikolla 27 (76 kpl). Tartuntoja on todettu Nurmijärvellä 27, Hyvinkäällä 17, Järvenpäässä 13, Tuusulassa 12, Mäntsälässä 8 ja Pornaisissa 1.

Tartunnanlähteistä noin neljäsosa on Kaivohuoneen tapauksen jatkotartuntoja, noin neljäsosa perhepiiristä, noin neljäsosassa tartunnanlähde ei ole tiedossa, ja loput muista eri syistä.

Viikolla 28 on lisäksi tartunnanjäljityksessä selvitetty joukkoaltistumistapauksia Hyvinkään Tahkon c-tyttöjen joukkueessa sekä kaveriporukan mökkireissussa.

Viikolla 28 asetettiin karanteeniin 179 altistunutta henkilöä. Tällä hetkellä karanteenissa on 275 henkilöä (tilanne 19.7.).

Keski-Uusimaa siirtynyt kiihtymisvaiheeseen

Uudenmaan pandemiakoordinaatioryhmä totesi torstaina 15.7.2021, että Keski-Uudenmaan alue on siirtynyt perusvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Syynä olivat nousussa olevat tartuntaluvut, positiivisten näytteiden osuuden kasvu ja se, ettei tartuntoja ole voitu kattavasti yhdistää tunnettuihin tartuntaketjuihin. Pandemiakoordinaatioryhmä ei esittänyt AVIlle rajoitusten tiukentamista tässä vaiheessa, koska sairaalahoidon tarve on pysynyt maltillisena.

Jotta rajoitusten tiukentamiselta vältyttäisiin, Keusote suosittelee kiinnittämään huomiota turvaväleihin esimerkiksi kesätapahtumissa. Mikäli turvavälejä ei voida pitää, on hyvä käyttää kasvomaskia. Koronavirukseen viittaavien oireiden ilmetessä on syytä mennä maksuttomaan testiin viiveettä matalalla kynnyksellä.

Keusote kannustaa asiakkaita kahden rokotusannoksen ottamiseen riittävän tehokkaan suojan saamiseksi.

Lähes 125 000 asukasta saanut ensimmäisen rokotteen

Koronarokotekattavuus on Keusoten alueella 60,8 %. Viikolla 28 tehosterokotteita annettiin lähes 11 000 annosta. Tehosterokotukset etenevät tällä hetkellä etenkin 60-69-vuotiaiden keskuudessa hyvin. 70-74-vuotiaista tehosterokotteen on saanut noin 85 %. Ensimmäisen koronarokotteen on alueellamme saanut 124 629 asukasta, ja tehosterokotteen 52 888 asukasta. 20-24-vuotiaiden rokotekattavuus on 42,9 %, 30-34-vuotiaiden 54,7 %, 40-44-vuotiaiden 76 % (Tilanne 18.7.).

12–15-vuotiaiden riskiryhmäläisten koronarokotukset ovat myös parhaillaan käynnissä.

Katso tarkemmat tiedot rokotussuunnitelmastamme: keusote.fi/koronarokotukset

Yleisohjeet väestölle koronavirustilanteeseen

Mikäli epäilet altistuneesi, seuraa terveydentilaasi aktiivisemmin ja vältä liikkumista koulussa, työpaikalla tai julkisissa tiloissa oireisena. Mikäli ilmenee lieviäkin oireita, hakeudu koronavirustestiin, ja jää kotiin, kunnes saat negatiivisen koronavirustuloksen. Yleistietoa karanteenista löydät verkkosivuiltamme osoitteesta www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus.

Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Keusoten alueen asukkaat voivat tehdä koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi. Koronavirustestiin Keusoten alueella pääsee myös Nettipalvelun kautta osoitteessa www.keusote.fi/nettipalvelu tai soittamalla Koronahoitopuhelimeen, p. 019 226 0099, 8-16.

Tietoa koronaviruksesta:

Takaisin listaukseen