Ajankohtaista

Aluehallintovirasto AVI, Keusote, Kirjasto, Koronavirus, Kulttuuri, Nuoriso, Tapahtumat, Terveys, Varhaiskasvatus

Kokoontumisrajoituksia lievennetään Nurmijärvellä ti 15.6. alkaen – AVI kumosi tartuntatautilain 58 d §:n mukaisen määräyksen

14.6.2021

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella epidemiatilanne on rauhoittunut. Tämän johdosta Etelä-Suomen aluehallintovirasto ESAVI on tänään maanantaina 14.6. päättänyt kumota aiemmin (1.6.2021) antamansa päätöksen kokoontumisrajoituksista (tartuntatautilain 58 d §). Näin ollen tiistaista 15.6. alkaen Nurmijärvellä sisätiloissa voidaan järjestää yli 10 henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia. Tilaisuuksiin osallistuvilla tulee olla mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa.  Nurmijärven lisäksi määräys kumotaan Espoon, Helsingin, Hyvinkään, Järvenpään, Kauniaisten, Keravan, Mäntsälän, Pornaisten, Tuusulan ja Vantaan kuntien alueiden osalta ajalta 15.6.-22.6.2021.

Lähikontaktilla tarkoitetaan tässä päätöksessä ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa ja ulkotilassa fyysistä kontaktia toisiinsa.

Näin päätös vaikuttaa tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen:

  • Sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää kokoontumisia ilman henkilömäärärajoitusta.
  • Sisätiloissa järjestettävissä yli kymmenen hengen kokoontumisissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus säilyttää turvavälit eli välttää lähikontakti toisiinsa. Lähikontaktilla tarkoitetaan sisätiloissa asiakkaiden oleskelua enintään kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia.
  • Yli 50 henkilön ulkotilaisuuksissa asiakkailla tai osallistujilla täytyy olla mahdollisuus välttää fyysinen kontakti toisiinsa, mutta tietyn mittaisia turvavälejä ei enää vaadita.
  • Jos sisätiloissa järjestetyssä tilaisuudessa on yli kymmenen henkilöä ja ulkotiloissa yli 50 henkilöä, tilaisuuden järjestelyissä on lisäksi noudatettava opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 julkaisemaa ohjetta koronavirustartuntojen ehkäisemisestä.

Lisäksi on noudatettava lain hygieniavaatimuksia esimerkiksi asiakkaille tarjottavasta mahdollisuudesta käsien puhdistamiseen ja oleskelun väljästä järjestämisestä.

Tilojen käyttöä koskien noudatettava edelleen pykälää 58 c

Tilojen käyttöä koskien tulee noudattaa edelleen tartuntatautilain väliaikaista 58 c pykälää, joka on voimassa 31.12.2021 saakka.

Tartuntatautilain pykälän 58 c mukaan toimijan on toiminnassaan huolehdittava, että:

  • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen,
  • asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet,
  • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään ja
  • asiakkaan ja osallistujien oleskelu on järjestetty sillä tavoin väljästi, kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista ja sijoittaa mahdolliset asiakaspaikat riittävän etäälle toisistaan.

Lue myös Keusoten tiedote 14.6.2021.

 

Kirjastoissa voi asioida normaalisti

Nurmijärven kirjastoissa voi ESAVIn päätöksen myötä asioida normaalisti, kun noudattaa annettuja ohjeita terveysturvallisuuteen liittyen (käsihygiania ja maskit). Lisätietoa kirjastojen aukioloajoista voi lukea kirjastojen kotisivuilta.

Maaniitun avoinvarhaiskasvatus

Perheet voivat käyttää Maaniitun leikkipuisto on auki kesä- ja heinäkuussa 2021 arkisin 1.6.-31.7. klo 9-14. Perheiden käytössä on piha-alue, leluvarasto ja päärakennuksen wc-tila. Työntekijöitä ei ole paikalla. Työntekijät avaavat ovet aamulla ja sulkevat ne iltapäivällä. Akuuteissa asioissa yhteydenotto p. 040 317 2495. Perheet huolehtivat turvaväleistä, hygieniasta ja ohjeiden mukaisista koronasuojautumisista. Ulkotiloissa osallistujamäärän rajoitus on 50 hlöä. Jokainen leikkipuistossa käyvä huolehtii yleisestä siisteydestä sekä järjestyksestä keräämällä lelut varastoon leikkien loputtua.

Muut avoimen varhaiskasvatuksen yksiköt ovat kiinni kesä- ja heinäkuussa 2021. Kunnan tavoitteena on avata Maaniitun leikkipuisto ja Rajamäen avoin päiväkoti kesän jälkeen koronatilanteen niin salliessa.

Päätöksellä ei ole vaikutusta nuorisopalvelujen toimintaan

ESAVIn päätös ei vaikuta nuorisopalveluiden kesäohjelmaan, vaan toiminta toteutuu aiemman tiedottamisen mukaisesti. Nuorisotilojen kesätoiminnasta voi lukea nuorisopalveluiden kotisivuilta.

Takaisin listaukseen