Ajankohtaista

Hyvinvointi, Liikunta, luonto, Matkailu, Näin Nurmijärvi rakentuu blogi, Viheralueet

Klaukkalan Isosuon pitkospuureitit ovat valmistumassa

10.11.2021

Kunta on saanut lähes valmiiksi Klaukkalan Isosuon reitistön, jota pitkin on mahdollista kulkea alueella. Reitistön rakentamisen tarkoituksena on, että alueella kulkijat eivät käyttäisi enää suoalueen muita polkuja, vaan rakennettuja reittejä, jolloin luonnon kuormitus vähenee. Vielä marraskuun ajan jatketaan reitistön rakentamista, minkä takia aluetta toivotaan käytettävän vasta tämän kuun jälkeen, mieluiten vasta keväällä.

Kaksi valmista reittiä – opasteet ja taulut paikalleen keväällä

Isosuon reitistö piti alun perin toteuttaa vasta vuoden kuluttua, mutta positiivinen valtion avustuspäätös vauhditti projektia. Isosuon luontopolulla on nyt saatu valmiiksi puuosuudet ja sorastukset. Suolle on tehty kaksi lenkkiä, joista pohjoisempi on noin 2,3 km ja alempi noin 900 metriä pitkä. Näiden reittien välissä on lyhyt yhdyspolku. Reitin varrelta löytyy myös kaksi taukopaikkaa penkkeineen, joiden läheisyyteen tulevat opastekartat.

Reitistöä tehtäessä on pakosta jäänyt luontoon esimerkiksi koneiden aiheuttamia jälkiä. Rakentamistyön jälkeen on hyvä, että luontoa ei kuormiteta enää yhtään enempää. Suositeltavaa on, että kun valmistuneelle alueelle tullaan liikkumaan, niin tulijat kulkisivat rakennettuja pitkospuita pitkin.

”Opasteita sekä luonnosta ja Isosuon historiasta kertovia tauluja ja tekstejä on suunnitteilla laittaa reitistön varteen. Näiden asennus toteutunee vasta keväällä. Keväällä tarkastellaan myös sitä, kuinka vetisiä kohtia reitille syntyy ja onko jatkossa lisäpitkospuille tarvetta”, kertoo vs. kunnanpuutarhuri Ville Ruokoja.

Valtiontuesta johtunut aikataulukiire muutti muitakin alkuperäisiä suunnitelmia. Alueen rakentamiseen käytettäviä materiaaleja ei voinut ajaa reitistölle talven aikana, vaan se jouduttiin tekemään kesän ja syksyn aikana.

Isosuolle kuljetaan jäähallin kulmilta

Isosuon luontopoluille kuljetaan Klaukkalan jäähallin parkkialueelta käsin, ja sieltä menee sorastettu reitti metsän reunaan, josta lähtevät reitit vasemmalle ja oikealle. Reittimerkinnät pyritään saamaan valmiiksi vielä marraskuussa.

”Kulkureitti Isosuon luontopolulle on Klaukkalan jäähallin parkkialueen kautta, kunnes Vanha-Klaukan asuinalueen rakentaminen etenee, ja pääsemme rakentamaan sinne kaavailtua puistoraittia. Tämä tapahtuu arviolta vuonna 2024, ja tällöin osa reitistöstä saadaan myös esteettömäksi. Nythän Vanha-Klaukan alue on työmaa-aluetta, ja siellä liikkuminen on ehdottomasti kiellettyä” muistuttaa Ruokoja.

Alun perin oli suunnitteilla yhdysreitti myös Kuonomäentien suunnalta, mutta tämä toive ei toteutunut maanomistuksista johtuen.

Reitistön alkuperäisessä suunnittelussa on ollut mukana Enviro, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, Nurmijärven kunta, Metsähallitus ja Nurmijärven Luonto ry. Teknisestä suunnittelusta ja rakennuttamisesta on vastannut vs. kunnanpuutarhuri Ville Ruokoja.

 

Takaisin listaukseen