Ajankohtaista

Keusote, Koronavirus, Terveys

Keusoten koronakatsaus 2.8.2021 – Koronatartunnat lisääntyneet runsaasti

2.8.2021

Keusoten alueella koronatartunnat ovat edelleen lisääntyneet runsaasti. Keusoten alueen ilmaantuvuus on 96 / 100 000 / 14 vrk, joka on jälleen suurempi kuin aikaisemmalla viikolla (80). Koronatartunnat ovat olleet noususuuntaisia jo kuudetta viikkoa, joka lisää huolta alueemme koronatilanteesta. Alueemme mahdollista siirtymistä leviämisvaiheeseen arvioidaan ja käsitellään vielä tällä viikolla yhdessä HUS-alueen koronakoordinaatioryhmän kanssa.

Tartuntatilanne viikolla 30

Viikolla 30 koronatartunnat ylittivät sadan henkilön rajan. Tartuntoja oli yhteensä 116, joka on huomattavasti enemmän kuin viikolla 29 (76). Tartuntoja on todettu paljon erityisesti Keusoten alueen isommissa kunnissa, joista Järvenpään tartuntamäärien kasvu on huolestuttava – tartuntoja oli kaksikymmentä enemmän kuin aiemmalla viikolla.

Tartuntamäärät kunnittain olivat viime viikolla Järvenpäässä 31, Hyvinkäällä 34, Nurmijärvellä 22, Tuusulassa 24, Mäntsälässä 2 ja Pornainen 2.  Keusoten neljän suurimman kunnan ilmaantuvuus on sadan paikkeilla: Hyvinkää 118, Tuusula 107, Järvenpää 95, Nurmijärvi 94.

Tartunnat leviävät nyt erityisesti nuoremmissa ikäryhmissä. Eniten tartuntoja on 20-29-vuotiailla, joiden osuus tartunnoista on hieman yli 50. Toiseksi eniten tartuntoja on 10–19-vuotiailla ja kolmanneksi 30–39-vuotiailla. Nuorten tartuntojen ehkäisemiseksi suosittelemme koronarokotuksia ja koronaturvaohjeiden huolellista noudattamista. Uudet koronasuosituksemme ovat päivittyneet ja uudet aluehallintoviraston ohjeet tulevat voimaan 5.8.

Mahdollisia ja joukkoaltistumisia tavanomaista enemmän

Viime viikolla todettiin mahdollisia altistumisia ja joukkoaltistumisia tavanomaista enemmän. Mahdollisia altistumisia todettiin Hyvinkään lentokentällä ja Pihkalan kentällä sekä Nurmijärvellä ravitsemusliikkeessä ja Rajanmäen uimalan kuntosalilla. Joukkoaltistumisia on todettu Järvenpään ja Nurmijärven päiväkodeissa.

Keusoten alueella on tällä hetkellä 288 voimassaolevaa karanteenipäätöstä.

Koronatartunnan merkittävimmät tartuntalähteet ovat tapahtumat, yksityistilaisuudet, Itämeren risteilyt, ulkomaan- ja kotimaanmatkat ja ravintolat.

Tartuntamäärien lisääntyminen on aiheuttanut tartunnanjäljitykseen viiveitä. Viive on tällä hetkellä kolme vuorokautta. Lisäksi muualla altistuneita, karanteeniin asetettavia on reilu 90. Kaikille tartunnan saaneille ja altistuneille lähetetään ennakkoon tekstiviesti.

Koronarokotuksissa annetaan nyt tehosterokotteita

Koronarokotekattavuus on Keusoten alueella 63,1 %. Tehosterokotukset etenevät hyvin, ja tällä hetkellä annetaan etenkin 50–55-vuotiaiden tehosteannoksia.

Ensimmäisen koronarokotteen on alueellamme saanut 129 426 asukasta, ja kahteen kertaan rokotettuja on 67 832 asukasta (33 %).  Viime viikon aikana annettiin 10 367 rokotetta, joista tehosteannoksia oli 82 %.

Molemmat rokoteannokset saaneita on 55–59-vuotiaista 66 %, 60–69-vuotiaista yli 75 % ja 70-vuotiaista tai sitä vanhemmista yli 85 %.

Lisätietoja koronatilastoista saat verkkosivuiltamme.

Yleisohjeet väestölle koronavirustilanteeseen

Mikäli epäilet altistuneesi, seuraa terveydentilaasi aktiivisemmin ja vältä liikkumista koulussa, työpaikalla tai julkisissa tiloissa oireisena. Mikäli ilmenee lieviäkin oireita, hakeudu koronavirustestiin, ja jää kotiin, kunnes saat negatiivisen koronavirustuloksen. Yleistietoa karanteenista löydät verkkosivuiltamme osoitteesta www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus.

Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys.

Keusoten alueen asukkaat voivat tehdä koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi. Koronavirustestiin Keusoten alueella pääsee myös Nettipalvelun kautta osoitteessa www.keusote.fi/nettipalvelu tai soittamalla Koronahoitopuhelimeen, p. 019 226 0099, 8-16.

Tietoa koronaviruksesta:

Takaisin listaukseen