Ajankohtaista

Keusote, Koronavirus

Keusote: Koronarajoituksia päivitetty yleisötilaisuuksien osalta

29.7.2021

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 28.7.2021 tartuntatautilain pykälän 58:n mukaisen päätöksen laajentaa kiihtymisvaiheen kokoontumisrajoituksia koko HUS-alueelle, mukaan lukien Keusoten kunnat. Määräys yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten rajoituksista on voimassa ajalla 5.8.2021-26.8.2021.

Näiden kuntien alueilla voidaan järjestää sisätiloissa yli 10 henkilön sekä alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa yli 50 henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa ja terveysturvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta.

Tutustu ohjeeseen

Lähikontaktilla tarkoitetaan tässä päätöksessä ihmisten oleskelua samassa sisätilassa alle kahden metrin etäisyydellä toisistaan yli 15 minuutin ajan tai fyysistä kontaktia toisiinsa ja ulkotilassa fyysistä kontaktia toisiinsa.

Katso AVI:n päätös.

Keusote antaa vahvan maskisuosituksen tapahtumiin

Valtaosalla alle 60-vuotiaista ei ole vielä kahden rokoteannoksen suojaa, ja koronavirus leviää tällä hetkellä etenkin rokottamattomien ja vain yhden rokotteen saaneiden keskuudessa.
On viitteitä siitä, että nuoren väestön laajamittainen sairastuminen koronaan voisi aiheuttaa merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia – Long covid voi aiheuttaa työkyvyn ja elämänlaadun alentumista merkittävälle osalle sairastuneista. Rokottamatonta väestöä on syytä suojella.

Keusoten alueella viime viikolla koronatartunnan saaneista yksi kolmasosa oli saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja kaksi kolmasosaa oli rokottamattomia.

Pääkaupunkiseudun tartunnanjäljitykset ovat ruuhkautuneet, ja myös Keusoten tartunnanjäljitykseen on alkanut tulla viivettä, ja joissakin tapauksissa jäljitys on päästy aloittamaan vasta kahden vuorokauden päästä tuloksen valmistumisesta. Tartuntamäärien ja viiveiden kasvaessa jäljityksen vaikuttavuus heikkenee.

”Tapahtumajärjestäjille suositellaan vahvaa maskisuositusta erilaisiin tapahtumiin, myös ulkona järjestettäviin tilaisuuksiin kuten kesäteattereihin, konsertteihin ja festivaaleille. Keusote suosittelee myös ulkotapahtumiin 1–2 metrin turvavälejä”, kertoo Keusoten tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Kosonen.

Tapahtumajärjestäjä on vastuussa siitä, että tapahtuma on terveysturvallisesti järjestetty. Esimerkiksi ulkoilmakonserteissa järjestelyillä täytyy mahdollistaa se, että osallistujat voivat välttää lähikontaktit. Jos ihmiset ovat esiintymislavan edessä lähekkäin, tilanne ei ole terveysturvallinen. Vastuullinen tapahtumajärjestäjä kannustaa osallistujia noudattamaan väljyyttä ja käyttämään maskia. Vastuullinen tapahtumajärjestäjä ei kannustaa osallistujia tartuntavaaralliseen toimintaan, esimerkiksi pakkautumaan tiiviisti fyysiseen kontaktiin lavan edustalla.

Tapahtuman osallistujat voivat myös omalta osaltaan vaikuttaa tapahtuman terveysturvallisuuteen. Tapahtumaan lähtiessä on hyvä varautua ottamalla mukaan oma maski. Omalla esimerkillä voi kannustaa myös muita maskin käyttöön.

Katso tarkemmin Keusoten alueen voimassa olevat koronasuositukset ja – rajoitukset:

https://www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus/koronasuositukset-ja-rajoitukset/

 

Takaisin listaukseen