Ajankohtaista

Keusote, Koronavirus, Opetus ja koulutus, Terveys

Keusote: Kasvomaskisuosituksia päivitetty – maskisuositus koskee edelleen 12 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia

8.10.2021

HUS-alueella koronaviruksen tapausmäärät ovat lähteneet edeltävällä viikolla nousuun, vaikka testaussuosituksia on kevennetty. Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on myös noussut.

Jotta tämänhetkinen epidemiatilanne ei huononisi, eikä jouduttaisi uusiin rajoitustoimiin, Keusote kehottaa edelleen noudattamaan maskisuosituksia.

HUS-Uusimaa alueellisessa koordinaatioryhmässä 7.10.2021 tunnistettiin maskien käytön tärkeys juuri nyt. Lisäkeinoja rokotuskattavuuden nostamiseksi tulee edelleen hakea.

Maskisuositus koskee 12 vuotta täyttäneitä ja tätä vanhempia. Nurmijärven kouluissa kasvomaskisuositus säilyy ennallaan, jolloin kasvomaskin käyttöä suositellaan koulussa peruskoulujen kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksissa ja korkeakouluissa. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä. Kunta tarjoaa kasvomaskit perusopetuksen oppilaille, ja ohjeistaa käytöstä erikseen.

Marraskuussa 2020 annettu kasvomaskisuositus koskee edelleen kaikenikäisiä koulukuljetuksissa olevia oppilaita, sekä erikseen tilattavilla koulukyydeillä että joukkoliikenteellä kulkevia. Vahva suositus siis on, että kaikki koulukuljetuksessa olevat oppilaat (myös alle 12-vuotiaat) käyttävät maskia kuljetusten aikana.

Opetuksen ja varhaiskasvatuksen osalta suositukset vahvistetaan, kun THL, opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat antaneet valtakunnallisen suosituksen.

Suositus maskin käytöstä koko väestölle rokotussuojasta huolimatta:

 • joukkoliikenteessä ja koulukuljetuksissa
 • Koulussa kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksessa ja korkeakouluissa
 • julkisissa sisätiloissa tilanteissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten*:
  • sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa
  • ravintoloissa
  • uskonnollisissa kokoontumisissa
 • kaikissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa ja joissa tartuntariski saattaa olla suuri
 • ulkotiloissa, jos joudut pitkäkestoiseen ruuhkaan, jossa liikkuminen vaikeutuu.
 • Suositus koronatestiin hakeutuvalle ja tulosta odottavalle: maskia on syytä käyttää aina matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Suositus vailla täyttä rokotussuojaa oleville:

 • maskia suositellaan käytettäväksi aina julkisissa sisätiloissa, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai sairastettua koronavirustautia alle kuusi kuukautta aikaisemmin.

* Suosituksen valmistelussa on hyödynnetty THL:n riskipotentiaalin arviointitaulukkoa (thl.fi).

Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstö jatkaa edelleen maskien käyttöä, kuten työnantajat ovat aiemmin ohjeistaneet. Systemaattinen maskien käyttö on tärkeää työ- ja potilasturvallisuuden kannalta.

Lue lisää: Keusoten koronasuositukset ja -rajoitukset

Takaisin listaukseen