Ajankohtaista

Ikäihmiset, Keusote, Koronavirus, Sosiaali ja terveys, Terveys

Keusote: AstraZenecan rokoteajat siirretään, Keusote ottaa yhteyttä ajan saaneisiin

20.3.2021

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on ilmoittanut perjantaina 19.3. AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä. Keskeytys astui voimaan välittömästi.

Keusote tiedotti muutoksesta perjantaina 19.3., ja ilmoitti, että lauantaille 20.3. suunniteltu Nurmijärven koronarokotuspäivä on peruttu tilanteen vuoksi. Nurmijärven lauantain rokotuspäivän peruminen viivästyttää nurmijärveläisten 18-69-vuotiaiden 1 riskiryhmään kuuluvien osuuden loppuun saattamista. 18-69-vuotiaita 1 riskiryhmään kuuluvista (2177 henkilöä) on rokotettu 1941. Vaikka tämän ryhmän rokotukset siirtyvät AstraZenecan rokotteen käytön keskeyttämisen vuoksi, kaikki rokotteen haluavat asiakkaat tulevat saamaan rokotusajan. Keusote tiedottaa asiasta heti, kun saa lisätietoa rokotteen käytöstä.  Nurmijärvellä 80 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia on rokotettu 68 % prosenttia asukkaista.

Kaikki AstraZenecan rokotusajat siirretään

AstraZeneca koronavirusrokotteen käytön keskeytyksen vuoksi, Keusote peruu kaikki ensi viikoksi varatut AstraZenecan rokotteen rokotusajat, eli aikavälille ma 22.3. – pe 26.3. Keusotessa AstraZenecan rokotteella rokotetaan THL:n määrittämään riskiryhmään 1 kuuluvia henkilöitä.

Keusote lähettää tekstiviestin rokotusajan siirtämiseksi kaikille AstraZenecan rokotusajan saaneille henkilöille. Uusi rokotus aika ilmoitetaan tekstiviestitse tai soittamalla. Sinun ei tarvitse ottaa itse yhteyttä Keusoten koronarokotuspuhelimeen tai terveyspalveluihin.

AstraZenecan rokotteelle varattuja rokotusaikoja ei voi vaihtaa BioNTech Pfizer rokotteelle, sillä saamme BioNTech Pfizer rokotetta tällä hetkellä vain rajoitetun määrän, eikä tätä rokotetta riitä muihin kuin niille ennalta varattuihin rokotuksiin.

THL arvioi AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön tilannetta ensi viikon aikana. Rokotukset AstraZenecan rokotteella jatkuvat aikaisintaan maanantaina 29.3. THL kertoo selvitystyön tuloksista heti, kun uutta tietoa saadaan. Tiedotamme siitä mahdollisimman pian.

Ikäihmisten rokotukset jatkuvat

Rokotukset muilla koronarokotteilla jatkuvat normaalisti. Keusotessa rokotetaan Modernan ja BioNTech Pfizerin koronavirusrokotteella tänä vuonna 70 vuotta täyttäviä ja tätä vanhempia henkilöitä (eli vuonna 1951 tai aiemmin syntyneitä), joten ikäihmisten rokotukset jatkuvat normaalisti.

Keusoten alueen rokotuskattavuus

Rokotekeskeytyksellä ja rokotteiden huonolla saatavuudella on vaikutuksia kaikkien kuntien rokotuskattavuuden parantamiseen. Ennen AstraZenecan rokotteen käytön keskeytystä, kaikissa kunnissa on ollut saatavissa vapaita rokotusaikoja ryhmän 1 asiakkaille.

20.3.2021 mennessä Keusoten alueen rokotuskattavuus (1. rokotteen saaneet) on Hyvinkäällä 13 %, Mäntsälässä 10,8 %, Nurmijärvellä 7,9 %, Järvenpäässä 11,9 %, Tuusulassa 10,7 % ja Pornaisissa 12,6 %. Keusoten luvuissa ei ole huomioitu voimassa olevien rokotekäytäntöjen mukaisesti 15-vuotiaita ja sitä nuorempia, joita ei rokoteta.

Ohjeita AstraZenecan rokotteen saaneille

AstraZenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla.

Jos sinulla ilmenee edellä mainittuja oireita, ota yhteys Päivystysapuun, p. 116117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112.

Linkki THL:n 19.3. tiedotteeseen. 

Keusote pahoittelee THL:n päätöksestä aiheutunutta tilannetta.

Keusote tiedottaa koronarokotuksista http://www.keski-uudenmaansote.fi/koronavirus

Takaisin listaukseen